Memma på gammaldags vis med Sagalundklubben – det här är ingen snabbrätt

Ingen memma, ingen påsk – så resonerar kanske många.
Vill man ha riktig memma så tillagar man den förstås själv, men då gäller det att börja i tid. Det gjorde Sagalundklubben i Kimito, som hade satt in en extra klubbträff den här veckan, för att två dagar senare kunna smaka på sin egenhändigt gjorda memma innan påsklovet.
ÅU hängde med då Eveliina Koskinen, Ella Rainio, Saaga Määttänen och Elli Ekholm från årskurs ett och tre i Kemiönsaaren Keskuskoulu rörde ihop memma tillsammans med Sagalunds museichef John Björkman och barnkulturkoordinator Kristiina Tiainen.
Vi höll till i det 1930-talsinspirerade köket i Falla gårdsbyggnad.

Klar efter sju till åtta timmar
– Det luktar rågbröd, tyckte barnen då de nosade på den nästan färdiga, ogräddade smeten.
Björkman tycker det var en relevant iakttagelse – för memma är ganska långt just det. Smeten består nämligen av vatten, rågmjöl och malt, som får sin sötma genom en naturlig sötningsprocess.
Om man vill kan man tillägga sirap.

Även om den memma Sagalundklubben tillredde är klar efter sju till åtta timmar, rekommenderas det att memman får stå i två dagar för att bli riktigt bra.
– Då mjuknar den läderaktiga skorpan, förklarar Björkman.
Att röra är roligt
Eveliina Koskinen rör i mjölblandningen (tre delar mjöl, en del malt) i det sjudande vattnet – konsistensen ska bli ungefär som välling. Hon tycker det är roligt att lära sig nytt.

Alla deltagarna är ivriga då det blir dags att röra igen – nu är det den mer nymodiga ingrediensen apelsinskal som ska i.
Eveliina har inte ätit memma ännu i år, men gillar rätten med grädde och socker. Ella kan tänka sig memma om hon får vaniljsås till, medan Saaga inte alls tycker om memma.
– Men det är roligt att se hur det går till då man gör memma, säger hon.
”Det här är riktig slowfood”
Smeten får stå och dra uppe på den varma spishällen i fyra timmar, men man kan också använda sig av 70-gradig värme i en vanlig ugn. Smeten ska röras om med en timmes mellanrum, då man också häller i mer mjöl och vatten.

Efter det här ska smeten kallna, och sedan hällas i ugnsformar och gräddas i bakugnen (cirka 150 grader) i tre timmar.
– Det här är riktig slowfood, konstaterar Björkman, som satte igång med den första satsen memma redan på morgonen.

Björkman har prövat på att laga memma några gånger förr, och kan berätta att den här memman inte är lika söt som den man köper i affären. Den äldsta källan om memmatillverkning Björkman är bekant med kommer från 1700-talet. Hur länge memma funnits vet knappast någon.
Björkman berättar att i Finland har man varit experter på att använda syrnings- och sötningsprocesser i matlagningen, för att göra invecklade rätter av enkla ingredienser, som till exempel memma och potatislåda.
”Memma från Kimito”
Malt och rågmjöl blandas i ett kärl, kokt vatten hälles över och allt röres om.
Så häller man mera rågmjöl på och blandningen täckes över med en duk och får sötna någon timme.
Malt och kokt vatten tillsättes igen och blandningen röres åter om och täckes över och få stå.
Behandlingen upprepas, ju fler gånger desto bättre resultat, ungefär åtta gånger.
Sedan kokas blandningen upp under omrörning och får kallna.
Sedan öses den i rivor och gräddas i jämn men svag värme i 1 timme. Pomerans kan tillsättas.
Memman kokar upp och faller ned och när den sjunkit och fått en skorpa är den färdig.
Serveras med grädde och socker under hela påsken.
Källa: Modeen & Welin
(Sagalundklubben följde ett annat recept)
Klubben igång efter paus
Sagalundklubben, som anordnas av Sagalunds museum, har haft en coronapaus, men nu återupptar man verksamheten, eftersom deltagarna är under 12 år gamla.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.