Förflytta dig till innehållet

Medier rapporterade om Astra Zeneca-vaccinets svaga effekt – Tysklands hälsovårdsministerium avfärdar påståendet

SPT
en vaccinationsdos
På måndagen skrev tyska medier att bolaget Astra Zenecas coronavaccin har en svag effekt på äldre. Ett missförstånd, enligt Tysklands hälsovårdsministerium.

Tyska medier rapporterade på måndagen att Astra Zenecas coronavaccin har bara en svag skyddande effekt för äldre personer, med hänvisning till regeringskällor.

Enligt Bild och Handelsblatt skulle vaccinet ge ett skydd på bara 8 procent för personer över 65 år. Enligt Handelsblatt hade Hälsovårdsministeriet börjat utreda om vaccinationssystemet måste ses över.

En representant från Astra Zeneca skrev sent på måndagskvällen till Handelsblatt att påståendena är ”fullständigt felaktiga”, och hänvisade till en studie i den medicinska tidskriften The Lancet.

Också Tysklands hälsovårdsministerium bekräftar i ett mejl till SPT att uppgifterna är felaktiga.

— Vi kan inte bekräfta uppgifterna om att vaccinet skulle ha nedsatt effekt, skriver en representant från ministeriet.

Det verkar som om siffror blandats ihop i rapporterna, skriver ministeriet. Siffrorna tyder inte på att vaccinet skulle ha en effekt på bara 8 procent bland äldre. Den siffran finns i rapporterna men anger hur stor andel av deltagarna i studien som hörde till en viss åldersgrupp.

Skyddsgraden mångbottnad

Nu ser det alltså ut som om de tyska mediernas uppgifter inte stämde. Men ifall uppgifterna hade varit sanna hade det kunnat påverka det försäljningstillstånd som väntas på fredag, säger Mika Rämet som leder vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet.

Mika Rämet är glad över att uppgifterna inte stämde. Men det hade inte inneburit någon katastrof om de gjort det, eftersom effekten ändå är ostridbar på personer i arbetsför ålder.

— Ifall ett vaccin inte ger ett bra skydd för äldre kan man använda det på andra befolkningsgrupper.

Tammerfors universitet
Mika Rämet som leder vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet säger att skyddsgraden är en mångbottnad mekanism. Foto: Tammerfors universitet

Han säger också att man ska vara försiktig med att dra förhastade slutsatser utifrån siffror. Verkligheten är ofta mer mångfacetterad.

— Skyddsgraden är en mångbottnad mekanism. Om skyddsgraden är 70 procent betyder det inte att de resterande 30 procenten är utan effekt. De resterande kan till exempel få en lindrigare sjukdom.

Statistiken släpar efter

Hittills har två vacciner fått försäljningstillstånd i Finland, Pfizers och Biotechs och Modernas preparat. Astra Zenecas blir det tredje. Astra Zeneca meddelade tidigare i veckan att de har leveransproblem.

Enligt det nationella vaccinregistret har 107 000 finländare vaccinerats mot coronaviruset. Siffrorna släpar efter, säger överläkare Hanna Nohynek från Institutet för hälsa och välfärd.

— Siffran kan i verkligheten vara högre.

Elsa Kemppainen/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter