Förflytta dig till innehållet

Medieexpert om Viking Lines agerande: Kritiska ledare kunde ha hanterats annorlunda

Nils Erik Forsgård
En kvinna med glasögon.
Jenny Stenberg-Sirén är universitetslektor i journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet och har specialiserat sig i svenska medier i Finland.

Viking Line har avbokat all annonsering i Nya Åland på obestämd tid. Viking Line ger inte svar på ifall avbokningen är kopplad till ledarsidorna som för en dryg vecka sedan kritiskt analyserade rederiernas verksamhet.

Men att företag drar tillbaka annonser på grund av innehåll i tidningar är inget nytt fenomen.

I fredagens tidning rapporterade Nya Åland att Viking Line har avbokat all inbokad annonsering i tidningen på obestämd tid. Annonser för hela året var bokade. Bland annat turlistorna, som traditionellt har funnits på sista sidan av tidningen.

Viking Line gav beskedet till tidningen samma dag, den 1 juni, som den andra av två ledarsidor analyserat Östersjörederiernas affärsverksamhet och en potentiell framtid efter taxfree.

Att företag drar tillbaka annonser på grund av redaktionellt innehåll i tidningar är inte ovanligt.

– Det är ju inte sådant som tidningar alltid berättar om. Men vi vet ju att det händer då och då, och kanske främst i just lokaltidningar, säger Jenny Stenberg-Sirén, universitetslektor i journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Hon har specialiserat sig i svenska medier i Finland.

”Överdriven reaktion”

Ifall det inte var ett sammanträffande att annonseringen avbokades samma dag som ledaren publicerades säger Stenberg-Sirén att Viking Line skulle ha kunnat hantera situationen på ett annat sätt.

– Ett snyggare sätt kunde ha varit att bemöta kritiken och få fram sitt eget budskap i tidningen. Det här känns spontant som en lite överdriven reaktion.

Stenberg-Sirén säger att det är en självklarhet att företag själva får bestämma om sin egen annonsering. Hon lyfter fram att samarbetet mellan annonsörer och dagstidningar inte får påverka det journalistiska uppdraget att granska kritiskt och oberoende.

– Medierna och företagen lever ju i en viss symbios, speciellt i små samhällen, och har nytta av varandra. Men det är klart att medierna aldrig får ge avkall på att sköta sitt uppdrag. När man tänker på speciellt stora företag som Viking Line, så känns det som att man borde tåla granskning.

Oftast tvärtom

En oftare förekommande problematik är för lokaltidningar att man inte alltid granskar lokala företag kritiskt. Stenberg-Sirén säger att det är en knepig balansgång mellan ansvaret att vara oberoende och ansvaret att främja lokalsamhället.

– Det är mer ovanligt att det går åt det här hållet. Ur ett journalistiskt perspektiv finns det större risker den andra vägen, att lokaltidningar skriver väldigt bra om företag. Där kan balansgången vara svårare för tidningen att gå.

Hur tycker du att Nya Åland har hanterat situationen att Viking Line avbokade sina annonser? Var det rätt att rapportera om det i tidningen?

– Jag tycker att man alldeles väl kan göra en grej om det här. Det krävs ju en förklaring för läsarna, då det handlar om en återkommande annons med information som påverkar en del av läsarna. Det handlar alltid om nyhetsbedömning.

Patrik Palmén

Dela artikeln

En kommentar: “Medieexpert om Viking Lines agerande: Kritiska ledare kunde ha hanterats annorlunda

  1. Kari Niemi skrev

    Nu när det int finns M/S Rosella mer så månne int sku räcka att annonsera en gång per vecka att till Åbo o Stockholm går de båt kl 14.25 o sen hesa båtarna förstås?Prov på detta o sluta gräla?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter