Förflytta dig till innehållet

Medborgarinitiativ: Sommarlovet borde senareläggas

Foto: Wilhelmina Sirén


Sommarlovet borde infalla senare, så barnen skulle få fira sommarlov i bättre väder. Det tycker Södra Finlands rektorsförening, som har startat ett medborgarinitiativ för en senareläggning av sommarlovet.
– Vi vill förskjuta sommarlovet så att det börjar två veckor senare, i vecka 24 istället för i vecka 22, säger Aje Hollsten, rektor i Karis svenska högstadium och Kimitoöbo. Vädret i slutet av augusti är i allmänhet bättre än i början av juni och ju bättre vädret är, desto större är möjligheten att återhämta sig. Det betyder att både eleverna och lärarna är utvilade då de tar sig an det nya läsåret.
En annan fördel som rektorsföreningen lyfter fram är hur terminerna upplevs. Hollsten säger att höstterminen ofta känns lång och tung för både lärare och elever.
Vårterminen däremot spjälks upp av sport- och påsklov och andra mindre ledigheter.
Ni säger att eleverna är tröttare på hösten, men finns det inte en risk att skoltröttheten istället ökar i slutet av läsåret om man måste vara i skolan i varmt sommarväder?
– Det är svårt att på förhand säga exakt hur det påverkar, säger Niklas Wahlström, ordförande för södra Finlands rektorsförening och rektor i gymnasiet Grankulla samskola. Förr, då undervisningen alltid var inomhus hade det säkert varit tungt. Men nu för tiden kan man ha annan sorts undervisning utomhus om vädret är bra. Dessutom fungerar det utomlands. Till exempel börjar sommarloven i övriga Norden närmare midsommar.
Väcker intresse bland företagare
Initiativet har väckt intresse också inom turismbranschen. För dem tar säsongen slut tvärt då höstterminen börjar, i och med att de sommarjobbande eleverna och finländska turisterna försvinner. Samtidigt håller semestrarna i övriga Europa på längre.
Mikael Smeds på Nagurestaurangen L’Escale har följt med debatten länge och ser flera fördelar med en senare höstterminsstart.
– Jag ser inte varför skoleleverna ska börja redan i mitten av augusti, då vädret är bättre än i juni. Ett senare sommarlov vore positivt även för restaurangbranschen här i skärgården, eftersom de utländska turisterna har semester i augusti då säsongsrestaurangerna och -hotellen redan börjat trappa ner.
Också företagarföreningen Företagarna i Finland är intresserade av idén.
– En senareläggning av sommarlovet kunde ha positiva effekter inte bara för turismsektorn utan också för andra företag. Samtidigt innebär det kedjereaktioner i hela samhället som måste utredas bättre. Men det är helt klart en intressant tanke, säger Veli-Matti Lamppu på Företagarna i Finland.
Enligt en kartläggning som gjordes 2013 inom turism- och restaurangbranschen var 60 procent av företagarna positiva till att senarelägga sommarlovet. Föreningen vill att en liknande, mer heltäckande utredning över effekterna inom alla näringsgrenar görs.

Skolkorridor. Foto: Carina Holm.


Utbildningsstyrelsen: Nackdelarna väger tyngre
– Vi anser att nackdelarna är större än fördelarna och har därför inte aktivt diskuterat det aktuella medborgarinitiativet, säger Gun Oker-Blom, direktör för svenskspråkig utbildning på Utbildningsstyrelsen.
Oker-Blom berättar att Utbildningsstyrelsens ståndpunkt grundar sig på en utredning gjord 2005. Enligt den utredningen innebär ett senare sommarlov kostsamma samhälleliga kedjereaktioner.
– Ett senare sommarlov skulle påverka universitetens och gymnasiernas antagningssystem. Det är osäkert om högskolorna i så fall skulle kunna behålla samma tidpunkt för terminsstarten som nu. Det finns en risk att processen förskjuts, vilket i sin tur inverkar bland annat på de nya studenternas möjlighet att hitta bostad.
Dessutom antas en senareläggning av sommarlovet inverka på dagvården, sommarverksamhet för barn och annat som bygger på skolornas system.
– De fördelar som förespråkarna räknar upp är marginella och motiverar inte en så här stor samhällelig förändring. Enligt utredningar är till exempel skillnaderna i temperatur och turistmängd mellan juni och augusti obetydliga, menar Oker-Blom.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter