Medborgarinitiativ kräver bättre rättsskydd för asylsökande


Ovisst öde. Ett medborgarinitiativ kräver nu bättre rättsskydd för asylsökande.
– Vi kräver att asylsökande ska få rättshjälp och kompetenta biträden från början av asylprocessen, det får de inte efter lagändringen som gjordes 2016, säger Mathias Johnson i Pargas.
Han nämner då ett av de villkor som medborgarinitiativet för ett bättre rättsskydd för asylsökande ställer upp. Den första asylintervjun som görs med en asylsökande är väldigt avgörande för resten av hela asylprocessen, och om den sökande då inte vågar eller förstår berätta alla detaljer som kan ha en inverkan på processen är det omöjligt att senare korrigera misstaget.
Mathias Johnson är aktiv i Skärgård utan gränser (Sug) i Pargas.
Vid föreningens årsmöte för ett tag sedan fattades beslut om man skulle försöka åstadkomma ett medborgarinitiativ som kräver ett bättre rättsskydd för asylsökande. Johnsson fick sedan reda på att föreningen Medborgare för flyktingar och andra medborgaraktiva runtom i landet planerade samma sak.
Han kom då med i den arbetsgrupp som har förberett det medborgarinitiativ som i dag, fredag, har öppnats upp. Medborgarinitiativets mål är 50 oo0 namn inom sex månader, så att riksdagen skulle vara tvungen ta initiativet till behandling.
Det medborgarinitiativet framförallt kritiserar är de förändringar som genomfördes i lagstiftningen år 2016. Ändringarna försvagade radikalt rättsskyddet hos asylsökande, besvärstiden förkortades, rätten till rättsbiträden togs bort med mera.

Mathias Johnson. Arkivfoto
– Förändringarna har kritiserats kraftigt av rättslärda, forskare, organisationer. Alla de spådomar som sagts om hur illa det kan gå har förverkligats, säger Johnson.
– Presidenten för Högsta domstolen uttalade kritik mot lagändringen tidigare den här veckan, kyrkans påskupprop sa detsamma och talar för att vi nu kränker grundläggande mänskliga rättigheter i vårt land.
– Folk känner sig handfallna över att vi har ett regelverk som möjliggör kränkningar av folkrätten i vårt land, det strider så starkt med ens rättsuppfattning att man inte vet vad man ska göra. Därför kom vi på det här medborgarinitiativet, det känns som att om det är den lilla varje enskild individ kan göra, att skriva under, så är det ett försök i varje fall, säger Johnson.
Hur tar det sig uttryck att folk känner en sådan hopplöshet?
– Jag ser många risker med det. Folk upprörs över hur vårt land med våld spänner fast folk i flygplan och sänder iväg dem, och över flera horribla fall med barn som sänds till krigshärdar. Folk känner sig desperata. När de känner en sådan hopplöshet kan de bli farliga för sig själva och för andra. Vi måste också därför försöka hitta metoderna för att påverka och förändra.
Namninsamlingen inleddes alltså 6 april och finns på adressen:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3104
Den är på finska och kräver bland annat följande lagändringar och åtgärder:
– Rättshjälp och -biträden ska garanteras från början av asylprocessen.
– Rättsbiträden ska ha tillbörlig kompetens för asylärenden.
– De asylfall som tagits i behandling efter lagändringarna 2016 ska avbrytas och behandlas på nytt.
– Tvångsavvisningarna av asylsökande ska omedelbart avbrytas, tills de aspekter som tas upp i initiativet är undersökta och åtgärdade genom lagstiftning.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.