Med mottot ”jag kan själv” sydde Kimitobon Fanny Karell sin egen studentklänning

Kimitobon Fanny Karell tar sig gärna an utmanande sömnadsprojekt. I våras satte hon i gång med att sy sin egen studentklänning.
– Jag har sytt några klänningar och kjolar tidigare, och det var självklart att jag ville sy min egen studentklänning. Det kändes viktigt och betydelsefullt, säger Karell.
För Karell var det förstås en speciell känsla att bära klänningen under dimissionen vid Kimitoöns gymnasium i lördags.
– Jag kände hur stressen släppte, säger Karell och berättar att natten innan dimissionen sydde hon om tyllen.
Då ÅU träffar Karell är dimissionen över och hon håller på att snöra fast klänningen på provdockan igen. Också provdockan har Karell sytt själv enligt egen kroppsmodell. Den startade hon med efter studentskrivningarna, och den har fått namnet Frankie.
– Den är sydd av trettio bitar. Det var svårt! säger hon, och berättar att steg ett var att promenera till den lokala trävaruhandeln för att handla en lång pinne, som dockan skulle byggas på.
Intresse för historiskt mode
Studentklänningen är ljusbeige och sydd av silkestyg. Upptill finns tyll och broderier, och den vida kjolen går precis över knäna. Att den är tvådelad möjliggör att man kan använda delarna också skilt.
I april klarnade det hurdan klänningen skulle bli. Efter det har Karell satt mer än hundra timmar på att sy den. Mycket har hon sytt för hand, eftersom tyget är så skört.
Karells intresse för historiskt mode avspeglar sig i klänningen. Att klänningen har smal midja och stor kjol är ett inslag från 1950-talet. Korsetten är av en mjukare variant, men inspiration till den är hämtad från 1700-talet.
Fiskfjällsbroderierna är en influens från 1920-talet medan broderingstekniken härstammar från 1700-talets Frankrike, då brodering blev vanligare där. Den tog överlägset längst tid att få till, medan kjolen var enklare och gick på en dag.
Klänningens ljusa färg valde Karell enligt den speciella festligheten och därtill ville hon ha lite glitter. Tråden har en glittrig nyans, och mer än 400 små pärlor är fästa framtill.

Enligt eget mönster
Också design och mönster till klänningen har Karell gjort själv.
– Jag har faktiskt aldrig sytt något från ett färdigt mönster. Jag är som Lotta på Bråkmakargatan – jag kan själv! Jag har ju ingen utbildning i det här, jag bara syr.

Både broderi och korsettillverkning var nytt för Karell.
– Jag startade med att göra korsetten av en gardin för att öva. Men den blev ju faktiskt ganska bra, den ska jag nog använda till något.
Karell har dock använt plastben i korsetten, i stället för de traditionella valbenen som användes förr.
Frånsett tyget är allt material köpt på Kimitoön.

Syintresset är här för att stanna
Karell har under hela sin gymnasietid haft sömnad som hobby, och kan inte längre tänka sig att lämna den.
– Jag hade en paus under skrivningarna, och efter den var det så skönt att sy igen!
I sitt syende tar hon sällan till instruktionsvideon, utan funderar hellre själv ut hur hon ska göra.
– Det är ju logiskt hur det ska bli. Det finns inga rätt och fel med det här.
Ofta börjar det med att Karell hittar ett fint tyg – först efter det klarnar det var hon ska göra av det.

Nästa projekt: vikingadräkt
Nästa gång Karell bär studentklänningen blir i slutet av sommaren då det förhoppningsvis blir möjligt med en studentfest.
Men innan dess finns andra projekt att färdigställa. Eftersom Karell sommarjobbar vid Vikingacentret på Rosala har hon beslutat sig för att sy en vikingadräkt av tyg som hon själv färgar med växter.
Fler idéer har Karell – hon har alltid en anteckningsbok till hands för att skissa ner tankar som dyker upp.
Karell har en dröm om att en dag kunna ha sömnaden som sidobusiness. Men nu ska hon i alla fall fokusera på studier i samhällsvetenskaper vid Åbo Akademi.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.