Förflytta dig till innehållet

Med dikter på närpesiska tog Ingåbo hem andra pris i Solveig von Schoultz-tävlingen – första pris gick till lyriker i Berlin

Hannah Zeppen
Tiina Pitkäjärvis bidrag bestod av sex dikter. Prisutdelningen sänds direkt bland annat på SFV:s webbplats i dag på tisdagen.

Tiina Pitkäjärvi får första pris i Svenska folkskolans vänners skrivtävling för över 30-åringar. Andra pris går till Ricky Lindén från Närpes/Ingå och Hannele Luhtasela från Malax/Helsingfors får tredje pris.

Sammanlagt kom det in 156 bidrag till tävlingen.

Pitkäjärvi är uppvuxen i Larsmo men bosatt i Berlin just nu. Hon är språkvetare och har skrivit fragment av olika slag i många år, i huvudsak utan att bestämma om det är prosa eller poesi.


– För mig handlar skrivandet ofta om att greppa och förstå något, men jag är så klart också intresserad av hantverket, säger Pitkäjärvi i SFV:s pressmeddelande.  

Trots att Tiina Pitkäjärvi ser skrivande som ett verktyg för att själv komma underfund med och eventuellt behandla saker, är det också en fråga om självförtroende, och hur mycket tid det ges.

En av Tiina Pitkäjärvis förebilder är författaren och journalisten Annie Proulx

– Jag tycker om hennes skildringar av inlands-USA, av glesbygd, det råa och det karga. Oavsett framställningsform beundrar jag sådant i detalj genomtänkt arbete, där det också finns utrymme för mottagaren. Jag tycker också att humor är ett bra sätt att närma sig existentiella teman, som filmregissören och manusförfattaren Roy Andersson gör. 

Första pris i tävlingen är 5000 euro. På frågan vad pristagaren ska göra med pengarna svarar Pitkäjärvi så här:

– Kanske skaffa en ny dator. Jag har ingen där alla tangenter fungerar.

Självbiografiskt skrivande dominerar

Variationen bland årets bidrag till Solveig von Schoultz-tävlingen var som vanligt stor, uppger SFV. En tydlig trend är ändå att skribenterna ofta utnyttjar det givna omfånget – tio dikter – till att skriva diktsviter eller att samla dikter kring ett motiv.

 –  Det episka draget är alltså starkt, och de berättelser som förmedlas är till allra största delen i jagform och tillbakablickande, alltså en (själv)biografisk form. Pandemin är fortsatt ett förekommande motiv, om än inte så dominerande som tidigare covid-år. Att kriget i Ukraina väckt ett starkt engagemang är också tydligt, men i grunden är det eviga poetiska ämnen som naturen, kärleken och det egna själslivet som dominerar. Vackert så, säger juryns ordförande Jonas Ellerström

Solveig von Schoultz-tävlingen gällde denna gång dikter och arrangerades i början av året. Juryn bestod av författaren, litteraturvetaren Jonas Ellerström (ordförande), författaren Karin Erlandsson och litteraturvetaren, kritikern Ylva Perera.

Juryns motiveringar

Första pris, 5 000 euro, tilldelas Tiina Pitkäjärvi, uppvuxen i Larsmo, bosatt i Berlin, Tyskland, för sex dikter som handlar om att närma sig minnen och människor, samtidigt som de blottar hur det brännande och sanna kräver avstånd. I fragment som är lika retsamt gäckande som poetiskt precisa rör vi oss mellan kondensen i ett vattenglas till Östersjöns grumliga botten. Dikternas ömsinta uppmärksamhet öppnar en hel värld.

Andra pris, 3 000 euro, går till Ricky Lindén, hemma från Närpes, bosatt i Ingå, för diktsviten ”Fem diktär froån mormorsstugon/Fem dikter från mormorsstugan”. I fem dikter på närpesiska förankras tematiken att söka sitt hem och sin tillhörighet på hemspråket, samtidigt som dikterna öppnar sig bortom det invanda. Form och tematik förstärker varandra elegant i en svit där skribenten lyckas skapa både oro och trygghet.

Tredje pris, 2 000 euro, tilldelas Hannele Luhtasela, född och uppvuxen i Malax, bosatt i Helsingfors, för dikter som i Gösta Ågrens kölvatten (men i motsatt riktning) rör sig genom den österbottniska skärgården, en kajakfärd som växer till ett samtal med färdkamraten, en dialog med Ågrens bok Hid och en upptäcktsfärd bland öar, fyrar och vågor efter resans syster, den undflyende poesin själv.

Ett hedersomnämnande går till Julia Åman, uppvuxen i Oravais, bosatt i Helsingfors, för en diktsvit om vildvatten och inre stormar. I ett halsbrytande vigt, svarthumoristiskt språkflöde utforskas såväl själens ostadiga meteorologi i nuet som dess rötter i barndomen. Kaoset städas inte upp, men får konturer som tecknar både skönhet och sorg.

Ett hedersomnämnande går till Valter Holmström, hemma från Jakobstad, bosatt i Helsingfors, för sviten ”Insektstroferna”, som förmedlar känslan av pandemitillvaron på ett nytt sätt. Klaustrofobi, det okontrollerbara och att slutligen anta en annan form är teman i sviten, som med sparsamma medel effektivt kastar oss in i isoleringen.

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen (för under 30-åringar) som instiftades 1986, och Solveig von Schoultz-tävlingen (för de som fyllt 30 år) som instiftades 2004.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller. Båda tävlingarna har samma prissummor. Förstapristagarna erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige, och därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar delta i ett skrivseminarium.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter