Med 40 ton cement över Rävsundsbron – ”Brister bron får det konsekvenser för hela landet”
Lundoföretaget Powder-Trans 24 meter långa och 20 ton tunga bulkbil kommer direkt från verkstaden till Nestestationen i Krossi där vi har bestämt träff. Scanians färdskrivare har kalibrerats och chauffören Mikael Eklund är redo för en ny arbetsdag bakom ratten.

Långtradare har han kört i drygt 20 år, men nuförtiden är körandet närmast en bisyssla för honom. Eklund är jordbrukare i Sydmo i Pargas men utanför odlingssäsongen är han deltidschaufför för Powder-Trans.
Ett jobb som passar honom bra eftersom han främst kör mellan Pargas och Helsingfors och får komma hem till natten.
– Här finns en liten sovhytt och det händer att jag övernattar där ibland, men det är inte så ofta. I det här skedet av livet är det skönt att få sova hemma.

Eklund rättar till solglasögonen, lägger automatväxeln i körläge och svänger ut mot Skärgårdsvägen medan Nilla Hansson intervjuar Märta Marjamäki i Yle Åbolands förmiddagssändning. Komforten i den rymliga förarhytten är det inget fel på och den mjuka fjädringen i stolen gör gott åt ryggen.
– Här sitter man bättre än i många personbilar, säger Eklund.

Vi är på väg mot Finnsementtis fabrik i Pargas för att lassa cement. Det är en bekant rutt för Eklund som brukar köra den ett par gånger per dag. Efter lastningen bär det av mot Helsingfors där cementen lossas och sedan blir det igen påfyllning i Pargas. Natten tillbringar Eklund hemma och på morgonen styr han åter mot Helsingfors.
Man borde förstå att köra åt sidan om man inte har bråttom
Trafiken längs Skärgårdsvägen löper smidigt så här på en onsdagsförmiddag, men alltid är det inte så.
Ibland händer det att en snigel i trafiken kör underhastighet och ett par gånger under vår åktur hamnar vi bakom bilar som kör drygt tio kilometer i timmen under den högsta tillåtna hastigheten.
För en tung fordonskombination som kör enligt hastighetsbegränsningarna är det inte så lätt att sakta farten och då blir avståndet till den framförande bilen lätt för kort.
– Det är klart att man kommer ganska nära och sen sägs det att den tunga trafiken hänger i kofångaren. Man borde förstå att köra åt sidan om man inte har bråttom, men det är inte så många som gör det.
– Skärgårdsvägens skick är som det är det är och kunde förstås vara bättre. Jag skulle ändå säga att trafiken löper någorlunda.

Själv har Eklund en automatisk farthållare i sin bil som gör att han inte kan köra fortare än högst 85 kilometer i timmen, oberoende av hur hårt han trycker på gasen.
Vi närmar oss Rävsundsbron där hastighetsbegränsningen är sänkt till 50 kilometer i timmen och mellan tunga fordon ska det vara ett säkerhetsavstånd på 60 meter.

De första tecknen på att bron är i dåligt skick kom redan år 2010 och sedan dess har den bara blivit sämre. Hängstagen är slut och ett av dem byttes ut i maj. Bron ska ersättas av en ny bro, men den beräknas vara klar först om fem år.
Tills dess kan man bara hoppas att allt går bra, säger Eklund som är förvånad över att ingenting har gjorts förrän nu.
– Man har hållit på att lappa och skarva bron i tiotals år och först nu märker man att läget är akut och att bron kan rasa. Det borde inte ha kommit som en överraskning. Jag hoppas att åtgärderna med sänkt hastighet och längre avstånd mellan fordonen räcker för att bron ska hålla ihop i fem år. Annars blir det besvärligt att ta färjan via Rimito för att komma till Pargas.

Slitaget på bron är stort då cirka 11 000 fordon per dygn, varav cirka 700 är tunga fordon kör över den. Endast Powder-Trans har tiotals bilar i trafik längs Skärgårdsvägen varje dag.
Från Pargas storindustrier transporteras byggnadsmaterial till hela Finland, och om trafiken över bron stoppas får byggnadsindustrin stora svårigheter, säger Eklund.
– Det finns många industrier bakom den stackars bron och skulle den brista får det konsekvenser för hela landet.
Samtidigt som man bygger den nya bron hoppas Eklund att också den planerade Pargasleden mellan Rävsundsbron och motorvägen blir verklighet.
– Gör man något kan man lika bra göra det ordentligt.

Eklund hälsar på sina chaufförskollegor som med jämna kommer emot oss längs Skärgårdsvägen och snart kör vi in på Finnsementtis industriområde. Den här tiden på dygnet är det ingen kö och Eklund kan köra direkt till sin lastningsplats.

Det är smalt och trångt, så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Men för en van chaufför går det som en dans.
– Det gick perfekt det här.
Eklund sätter på sig sin skyddshjälm, klättrar upp längs trapporna och kliver ut på bulkbilens tank. Han öppnar luckan, placerar cementröret på plats och startar påfyllningen. Efter att den första tanken är full kör han några meter framåt och gör samma procedur med den andra tanken.

Det mesta är automatiserat och efter en dryg halv timme är tankarna fyllda med cirka 40 ton cement.
Nu återstår bara att lämna över fraktsedeln och fortsätta mot Helsingfors. Som tur är blir arbetsdagen inte så lång.
– Det ska bli skönt att komma hem till kvällen.
Korrigering 2.10 klockan 11.10: Långtradarens vikt är 20 ton, inte 7 ton.
Bra skrivet!
Kunde vara intressant att därtill utreda hur den mycket oämna asfaltytan på bro-området påverkar brons belastning!