May och Gunvor har kört den sista rundan med kantinvagnen på Åbolands sjukhus – ”Det känns vemodigt”

– Det var här allting började.
Det säger Röda Korsets ”kantintanter” Gunvor Sandström och May Ahlqvist och öppnar dörren till ett litet rum i källaren på Åbolands sjukhus.
De talar om den legendariska kantinvagnen som i oktober 1974 gjorde sina första rundor i sjukhusets korridorer. För patienterna har den ambulerande kiosken och kantintanternas besök alltid varit välkomna avbrott i den annars så monotona vardagen på sjukhuset.
Ur den välfyllda vagnen har man köpt frukt, godis, läsk och i början också kaffe, tidningar och vykort samtidigt som man fått sig en pratstund med ”kantintanterna”.
– Verksamheten har haft en viktig social funktion. Försäljningen kom i andra hand, det var viktigare för patienterna att träffa någon och tala om dagens händelser, säger Sandström och Ahlqvist.
Det mesta av innehållet i vagnen inhandlades en gång veckan, frukterna köpte man alltid samma dag för att försäkra sig om att de var färska. Varorna såldes sedan för ett lite dyrare pris än vad man köpt dem för.
– Vi tog en liten provision till Röda Korset, men den var ytterst moderat, säger Ahlqvist.

I dag ser inte Åbolands sjukhus ut som det gjorde för 50 år sedan. Då kom största delen av patienterna från skärgården och de saknade ofta anhöriga och vänner som bodde i stan. Konvalescenstiderna efter operationerna var långa och kantinvagnen var i gång alla dagar.
Stegvis har sjukhusets verksamhet körts ner och i dag görs det endast dagskirurgiska ingrepp på sjukhuset och det finns inte längre någon bäddavdelning med sötsugna patienter.
De senaste åren har kantinvagnen rullat endast två dagar i veckan och efter att den inremedicinska avdelningen stängde i våras, stannade vagnen för gott.
– Det känns vemodigt. Vagnen har varit känd bland så många och det har känts bra att se hur glada patienterna har blivit då vi kommit och hälsa på, säger Sandström.
Fortsätter med välgörenhet
Sandström har varit aktiv inom Röda Korset i tiotals år, kantintant har hon varit sedan år 2011. Ahlqvist blev Röda Korsare för sex år sedan.
– Jag hade varit pensionär i ett par år och kände att jag ville göra en insats för mina medmänniskor.
Trots att arbetet med kantinvagnen nu är slut fortsätter Sandström och Ahlqvist göra goda gärningar. De har gått med i sjukhusvännerna, en Röda Kors-grupp som har grundats i samarbete med ÅUCS, förklarar Åboavdelningens ordförande Alexandra Lehtinen .
– Vännerna finns till för patienter som inte kan finska så bra och som inte har anhöriga eller bekanta i närheten som kan hjälpa dem. Det gäller närmast långväga patienter från Österbotten och Åland.
Vännerna ska främst fungera som språkstöd och vid behov översätta och tolka sjukhusspråket.
– Även om man annars klarar sig på finska kan man bli nervös på sjukhuset och det blir svårt att förstå alla anvisningar och direktiv. I sådana situationer har sjukhusvännernas en viktig uppgift att förklara vad läkarna och sjukskötarna säger.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.