Förflytta dig till innehållet

Mats Löfström ifrågasätter ojämställd tv-lag – "Gammalmodigt att damsporten inte anses vara av samhällelig betydelse"

Man med glasögon.

Man i glasögon.

Den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström ifrågasätter Finlands ojämställda tv-lag. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström ifrågasätter Finlands ojämställda tv-lag. I lagen ingår en förordning som listar vilka idrottsevenemang som anses vara så samhälleligt betydelsefulla att de ska visas på fria tv-kanaler. Damidrotten hör inte dit.
— Damlejonens VM-final i fjol sågs av 1,5 miljoner tv-tittare. Ändå räknas finsk damishockey på VM-nivå inte som en sport av samhällelig betydelse enligt statsrådets förordning. Detsamma gäller fotbollen, sade Löfström under riksdagens frågetimme på torsdagen.

Det är gammalmodigt och ojämställt att damsporten kan placeras bakom betalmurar, medan herrsporten alltid har en garanterad plats i alla finländares tv-rutor, konstaterar Löfström och frågar vad som kan göras för att förbättra situationen.

Ansvarig minister inte på plats

Förordningen hör till kommunikationsminister Timo Harakkas (SDP) ansvarsområde. Harakka deltog inte i riksdagens frågetimme på torsdagen. Löfström har även lämnat in ett skriftligt spörsmål i ärendet och Harakka har 21 dagar tid att svara på spörsmålet, skriver Hufvudstadsbladet.
— En berättigad och viktig fråga som jag tycker är bra att diskuteras här i riksdagen. Inget köns sport ska vara viktigare än ett annats, sade Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.
Blomqvist lyfte också fram olika aktörers viktiga betydelse i denna fråga. Han konstaterade att delegationen för jämställdhetsärenden, Tane, tillsammans med tredje sektorns organisationer jobbat hårt för att öka jämställdheten.
— Från Undervisnings- och kulturministeriets håll kan vi påverka genom finansiering. Vi håller på att färdigställa nya kriterier för stöd till organisationer. I de nya kriterierna tas allt starkare fasta på jämställdhet och jämlikhet, sade forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter