Förflytta dig till innehållet

Matrestaurangernas försäljning fortsätter öka – men snabbmaten är på stark frammarsch

Det är alltjämt populärt att äta på restaurang. Foto: J-O Edberg


Restaurangbranschen i Egentliga Finland upplever en tillväxt som man inte sett på flera år.
Framförallt matrestaurangernas försäljning fortsätter att öka.
– Här är Åbo med sina många matrestauranger lokomotivet i landskapet. Utvecklingen har varit enorm, säger Timo Lappi, vd i hotell- och restaurangbranschens branschorganisation MaRa.
Enligt Lappi är det alltjämt populärt att äta på restaurang. Den största kundgruppen är unga vuxna i åldern 20–30 år.
Också krogarnas alkoholförsäljning har ökat på sistone. Men här är ökningen mera blygsam.

God ekonomi ger restaurangerna medvind

Branschen har två goda år bakom sig. Matrestaurangernas och utskänkningsrestaurangernas sammanlagda försäljning ökade med över tre procent om året de två senaste åren.
– Branschen rider på den ekonomiska tillväxten i landet. När ekonomin växer går det också bra för hotell- och restaurangbranschen, säger Lappi.
Trenden är den samma i hela landet, branschens försäljning följer i stort sett BNP-tillväxtens utveckling.
Men trots att matrestaurangernas försäljning ökar stadigt kan den inte mäta sig med snabbmatsförsäljningen.
Snabbmaten ökar i popularitet och är bokstavligt talat på snabb frammarsch i landskapet. Försäljningen ökade i fjol med 8,5 procent.
– Utvecklingen följer trenden i Europa. Snabbmaten blir allt viktigare då det ofta är bråttom och allt ska gå snabbt, säger Lappi.
Förlorarna i den här utvecklingen är personalrestaurangerna. Deras försäljning minskade med 0,4 procent i fjol.
Trots att det går bra för en stor del av restaurangerna och framförallt för matrestaurangerna tampas branschen med svag lönsamhet.

Restaurangmat. Foto: J-O Edberg


Den positiva utvecklingen har gjort att fler aktörer etablerat sig på marknaden och konkurrensen om matkunderna har ökat.
– Då flera ska dela på kakan minskar försäljningen, säger Lappi.
Men enligt Lappi är det här inte det största problemet i branschen.
– Branschens dilemma är att matförsäljningen drar men inte alkoholförsäljningen. Den har minskat drastiskt jämfört med tidigare år. På 1990-talet kom 65 procent av restaurangernas omsättning från försäljningen av alkoholdrycker och 35 procent från försäljningen av maträtter. I dag är det tvärtom, 65 procent kommer från maten och 35 procent från spriten, säger Lappi .
– Problemet är skatterna och de höga priserna på alkoholen som säljs i restaurangerna. Folk köper hellre sina alkoholdrycker i butiken eller hämtar dem från utlandet, säger han.
Inom branschorganisationen MaRa anser man att branschen är utsatt för snedvriden konkurrens, och man förespråkar att mervärdesskatten på alkoholförsäljningen i restaurangerna måste sänkas till 14 procent.
Lappi kritiserar också stöden till rederierna som säljer skattefri alkohol ombord på passagerarfartygen. Han ser nöjeskryssningarna som en konkurrent till restaurangerna på land.
– Alkoholimporten från utlandet och den skattefria försäljningen ombord på kryssningsfartygen är bort från restaurangernas försäljning, säger Lappi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter