Mat till äldre i Kimito tillreds snart i Dragsfjärd – vårdreformen är förklaringen

Kimitoöns kommun kommer att flytta tillredningen av matportioner till äldre i Kimito till Hannahemmet i Genböle, Dragsfjärd. Just nu tillreds matportioner till både äldre och skolelever i Kimitoområdet i Skolcentrets kök i Kimito.
Det här beslutade Kimitoöns tekniska nämnd på tisdagen.
Omorganiseringen blir aktuell redan i höst, efter att man gjort minde ändringsarbeten i Hannahemmets befintliga kök samt skaffat några köksmaskiner.
Bakgrunden till det här stavas social- och hälsovårdsreformen. Vid övergång till välfärdsområdet är det nämligen önskvärt att köken i kommunen är uppdelade så, att de kök som övergår till välfärdsområdet inte producerar mat till verksamhet som blir kvar i kommunen.
– Så här kan vi trygga att det finns ett fungerande kök för välfärdsområdet på Kimitoön, säger nämndens ordförande Helena Fabritius (SFP).
Förändringen berör inte serviceboendet Silverbacken, som har ett eget kök.

Enheter vars matportioner snart tillverkas på ny adress är hemvården i norra distriktet, Almahemmet, hälsocentralsjukhuset och dagcentret i Kimito.
Två personer som nu jobbar vid Skolcentrets kök börjar jobba i Hannahemmets kök.
Detta arrangemang ger också möjlighet att bättre anpassa matlistan efter de olika kundgruppernas behov.
50 000 euro plus transport
Fabritius säger vidare att omorganiseringen för kommunen inte handlar om några stora summor.
För att få Hannahemmets kök att fungera som ett centralkök handlar det om omändringskostnader för cirka 20 000 euro, nya maskiner för cirka 30 000 euro och en årlig transportkostnad på 85 000 euro. Men kostnaden för transport står kommunen för bara till årsskiftet, efter vilket kostnaden faller på välfärdsområdet.
Under nämndens möte diskuterades såväl miljöaspekten gällande den längre transporten av matportioner som eventuella svårigheter att hitta en företagare för uppgiften. Från Hannahemmet till Kimito centrum är det drygt sexton kilometer.
Bolagisering inte ett vettigt alternativ
Ett annat alternativ hade varit att bolagisera kommunens kök för att kunna sälja kökstjänster till välfärdsområdet.
– Men Kimitoön är en så liten aktör att vi knappast klarat oss i konkurrensen med de stora aktörerna, säger Fabritius, som ser föreslagna omorganisering som det enda vettiga alternativet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.