Mästerskapsdebut för orienterare som trivs med distansstudier – Nymalm och Enlund ser fram emot att få mäta sig med dom bästa
Pargas IF:s Amy Nymalm hade i själva verket ställt upp VM i Tjeckien som sitt huvudmål för säsongen och blev aningen överraskad över platsen i sprint-EM-truppen.
– Planen var att satsa först och främst på skogsorientering och VM, men under vintern och våren har det gått att träna sprint rätt så bra. Då det gick så här bra, konstaterade jag att varför inte, säger Nymalm.
Men en värdetävling i seniorklassen – och en utlandsresa i orienteringens tecken – är inget Nymalm tackar nej till.
– Det ska bli väldigt roligt med ett terrängombyte, jag har tidigare deltagit i träningsläger i Schweiz en del, så terrängtypen är inte helt främmande, säger hon.
Nymalm har ingen klar resultatmålsättning för EM-sprinten, men självklart tänder det till litet extra då det faktiskt handlar om hennes första värdetävling i damklassen.
– Rent fysiskt är jag inte ännu på den nivån att jag kan förvänta mig medalj, men tekniskt räcker kapaciteten ganska långt.
EM som målsättning
För klubbkompisen Alexandra Enlund har EM varit den huvudsakliga målsättningen den här säsongen.
– Fjolåret var på alla vis utmanande, inte minst med tanke på den egna motivationen. Men nu ska det göra gott att komma iväg på internationella tävlingar igen och få mäta sig med de bästa i Europa, säger Enlund.
Tanken om VM finns också i bakhuvudet, men nu är det full fokus på de kortare distanserna i sprinten. Inte heller Enlund har någon specifik placeringsmålsättning inför EM, som också blir hennes första värdetävling som senior. Till skillnad från Nymalm har hon några världscuptävlingar i bakfickan.
Annorlunda uppladdning
Granskningstävlingen i Kervo som slutligen avgjorde EM-biljetternas öde var Nymalms första för i år.
– Man märkte att man inte riktigt var van att tävla igen, men det gick ju bra ändå.
Uppladdningen inför sommarsäsongen har varit klart annorlunda än den brukar, då träningsläger utomlands har inhiberats. Vanligtvis blir det 2–3 träningsläger innan säsongen, men nu har det blivit kanske en fjärdedel av den normala träningsdosen i skogsterräng.
– Den direkt grenspecifika orienteringsträningen har det blivit litet mindre av, men efter att snön smält bort har sprintträningen tagit fart. Jag har fokuserat mera på sprinten just med tanke på EM, säger Enlund.

Träningspass i någon form blir det ändå så gott som dagligen.
– Jag har i genomsnitt kanske 2–3 vilodagar i månaden, förstås litet beroende på hur det ser ut i läger- och tävlingskalendern. Sprintträning har man kunnat genomföra trots att det inte alltid varit så lätt med snöhögar på gatorna, säger Nymalm.
Distansstudier passar för idrottarna
Till vardags studerar Nymalm vid Åbo universitet, där hon pluggar datateknik. Arbetet med kandidatuppsatsen står inför dörren.
– Det går framåt hela tiden. I själva verket har jag gillat distansstudierna, eftersom det fungerar rätt så bra för idrottare att inte vara bunden till en viss plats. Men visst saknar man att träffa kompisar på uni också.
– Jag håller med om att det funkat bra, eftersom man inte alltid behövt stressa över att ta sig till föreläsningar utan har kunnat anpassa studierna efter träningspassen litet mera, säger Enlund som precis blivit klar med sin kandidatavhandling vid ÅA där hon studerar ekonomi för tredje året.
I avhandlingen har hon fokuserat på ledarskapsrelationen mellan personliga tränare och elitidrottande adepter.
– Det har känts riktigt bra att kunna jobba med något jag själv är väldigt intresserad av.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.