Maskerna gör entré

Det började med en nysning, sa Susanne Sundholm, då vi berättade om en covid-19 drabbad Pargasfamilj. I hennes familj insjuknade fyra personer, alla tillfrisknade utan sjukhusvistelser.
Det gör inte alla.
Kan det räcka med en nysning – i butikskön, i bussen, i restaurangbordet intill ditt? Eller bör du ha vistats en kvart eller mer i samma utrymme som den som nös eller hostade? Ungefär så antogs det i våras, bland annat på basis av de smittokedjor man då kände till.
Nu vet man mer, men någon 100-procentig säkerhet om virusets väg finns inte ännu.
Startskottet till en ny munskydds- eller maskdebatt gick förra veckan. Den som såg Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen som gäst i A-studio (Yle) visste genast att debatten tar ny fart.
Hon var så tydlig. Hon tycker att Finland snabbt borde införa en maskrekommendation.
Hon motiverade det med att Finland lättar på många restriktioner i början av augusti, samtidigt som folk återvänder till jobb och skolor. Många åker till exempel kollektivt igen, något som många undvikit hittills.
Men Ruotsalainen får mothugg av flera andra läkare. Till exempel förvaltningsöverläkaren Teppo Heikkilä vid Hus. Han säger (Yle Uutiset 29.7.) att grundreglerna är som förr: Skydda dig och andra genom fysiskt avstånd och god handhygien.
Men, medger Heikkilä, i situationer där avstånd till andra inte är så lätt att upprätthålla kunde maskerna vara till nytta.
De situationerna är många, inte minst i kollektivtrafiken och i stadslivet överlag.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt överläkare för smittosjukdomar, Esa Rintala, säger till Yle Uutiset att han också är emot masktvång, men tycker att en rekommendation kan övervägas i vissa situationer.
Masker kunde vara till nytta i rusningstider i kollektivtrafiken och vid större publikevenemang, säger han. Vi påminns också om att masker används redan nu, i hemvården till exempel.
THL har garanterat vägt för- och nackdelar, tagit del av läkarnas motstridiga åsikter, av forskningsrapports motstridiga resultat. Nu är man redo uppdatera den tidigare avvisande hållningen. Det finns situationer där mask rekommenderas, det beskedet väntas när som helst.
Men om det gäller en allmän och nationell rekommendation, borde också Social- och hälsovårdsministeriet svälja den.
Norden har som bekant hittills gått sin egen väg.
Alla har sett att nyhetsbilderna från övriga Europa ser annorlunda ut, läst om länder där man kan bli bötfälld om masken saknas i offentliga miljöer.
Vi har också sett de europeiska ledarna mötas, nyhetsbilderna visar dem bära mask när de står nära varandra. Till och med kärringarna mot strömmen, Trump och Johnson, har någon gång offentligt visat sig i mask.
Det har en betydelse, det att vi ser hur man agerar på andra håll. Kanske har vi rätat på ryggen och varit lättade över läget här, men vi har lurat oss själva om vi tror det här är över.
Nyhetsbilderna kan också ha påverkat oss i annan riktning; vi inser att det här kan bli vardag.
Maskerna blir vanligare i gatubilden. Vi märker hur masker finns till salu i butiker, apotek, byggvaruhus.
I användningen av dem har vi mycket att lära oss, och långt ifrån alla kan acceptera och acklimatisera sig till nya beteendemönster.
Sen vet alla att vi måste köpa nya strumpor ibland, men att vi ska vara tvungna köpa engångsprodukter i mängder, det kan vara svårt att svälja.
Precis som med corona-appen som tas i bruk i dag, tisdag, ökar effekten av ansiktsmasker om fler använder dem.
I Finland kommer vi nämligen inte att se ett allmänt masktvång eller ett tvång att installera appen i telefon. Allt bygger på frivillighet.
Det är samma frivillighet som ska styra att man är två veckor i karantän när man kommer hem från en resa till länder för vilka Finland rekommenderar karantän. Det är inte ett tvång det heller, men en ansvarsfull individ har inte enbart koll på om hen själv känner sig sjuk, utan beaktar att smittan omedvetet kan spridas till andra.
Fallet med affärsmannen som besökte en restaurang i Karis visar hur det kan gå när man nöjer sig med att man själv är frisk.
De europeiska flygbolagen kräver numera mask. På många flygfält är masken en rekommendation, på andra ett krav. Omsorgen om andra ska inte upphöra när man stiger av planet eller färjan i Finland.
Det nya normala har det talats om. Men det normala ett bra tag framöver kan vara just detta, att vi lär oss använda mask i vissa situationer, att vi installerar en app. Vi behöver inte känna oss oroliga eller utsatta själva, vi ska göra det för andra människors skull.
Om det är det nya normala, att vi tänker på andra, då bör det välkomnas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.