Marthaförbundet sparar – personalen ska jobba mera för samma lön

Marthaförbundets ekonomi krisar. Därför har centralstyrelsen fattat beslut om att genomföra vissa förändringar i arbetsrutinerna, säger verksamhetsledare Camilla Komonen.
– Jag vill inte gå in på några detaljer, men ingen sägs upp. Det handlar om utökad arbetstid och att vi måste sköta våra resurser på ett mera ändamålsenligt sätt.
I praktiken betyder det att arbetstiden för de fast anställda ökar från 36,25 timmar i veckan till 37,5 timmar. Personalen går också miste om rätten till extra ledigheter inför helgdagar och möjligheten till förkortad arbetstid under somrarna.
Enligt Komonen har de anställda tidigare haft betydligt kortare arbetstider och längre ledigheter än vad som sägs i kollektivavtalet.
– Nu får vi en arbetstid som motsvarar det som sägs i kollektivavtalet, säger Komonen.
För personalen kom beskedet som en kalldusch
Marthaförbundet har beviljat de anställda en liten kompensation, men den täcker inte fullt de omändringar som nu görs inom organisationen, säger Komonen.
– Jag har full förståelse för att personalen tycker att den här förändringen känns jobbig och ovan men jag tror nog att det blir bra när alla kommer in i de nya rutinerna.
Förändringarna verkställs i juni efter att personalens uppsägningstid har gått ut.

För de anställda kom förhandlingsresultatet som en chock, säger en av förbundets anställda till ÅU. Hon vill vara anonym på grund av sakens känsliga karaktär.
– Vi får 170 timmar mer arbetstid per år utan löneförhöjning. Som kompensation får vi två semesterdagar per år, och nästa år får vi en engångsersättning på 500 euro. Kompensationen är alltså inte i närheten av den ökade arbetstiden.
Den anställda påpekar att personalen är högskoleutbildad. De är experter som leder projekt, anlitas av medierna och ofta jobbar på kvällar och helger.
Hon säger att de har valt att arbeta för den tredje sektorn, med dess lägre löner, för att de upplever arbetet som viktigt.
– Vi vill arbeta för hållbarhet. Men har man som Marthaanställd nu råd att köpa inhemska grönsaker? Har en ensamstående mamma ens råd att jobba här, eller möjlighet då arbetsdagarna blir längre?
Den anställda anser att Marthaförbundet har en skyldighet att själva jobba för välmående och en hållbar vardag också på sin egen arbetsplats – inte att sänka sig närmare kollektivavtalets miniminivå.
Förbundet kanske tror att de med det här beslutet arbetar för framtiden, men bland personalen är det många som tror tvärtom.
Anställd på Marthaförbundet
Hon säger att beslutet, som centralstyrelsen fattat, inte innehåller något konkret om vad de anställda ska göra på de extra arbetstimmarna.
– Det talas om ”ekonomi” och ”effektivering” men det motiveras inte närmare. Vi som jobbar här är alla resultatinriktade och ingen har klagat på vårt arbete.
– Marthaförbundet har en skyldighet gentemot finansiärerna och medlemmarna att arbeta för att förbundet ska leva kvar också i framtiden. Förbundet kanske tror att de med det här beslutet arbetar för framtiden, men bland personalen är det många som tror tvärtom.
Vad händer när förtroendet för ledningen försvinner då man väljer att leda personalen på ett sätt som många upplever som föråldrat, avslutar den anställda kritiken.
På Marthaförbundet jobbar cirka 15 personer, fyra av dem i Vasa, resten i Helsingfors. Förbundet ordnar kurser i bland annat vardagshushållning, näringslära och vardagsekonomi.
Just nu genomförs projektet Östersjöfisk åt alla som strävar till att öka intresset för inhemsk fisk och ett projekt kallat Hantera vardagen som riktar sig till grupper som helt eller delvis är beroende av samhällets stöd.
Marthaförbundets rådgivning riktar sig till medlemmarna och den stora allmänheten, säger verksamhetsledare Camilla Komonen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.