Märkvärdiga kvinnor i Åbo – en guidad rundtur


Åboguide. Eva Menon tillhör föreningen Åbo guider och leder rundturen ”Märkvärdiga åbokvinnor” på svenska. Bild: Adrienne Westerback.
Det är guidevandring i Åbo varje torsdag.
Kvällen den 2 augusti ska turen starta klockan 18 från Gamla Stortorget invid Aura å och det är en grupp om ungefär 30 personer som samlas när klockan närmare sig jämnt.
– Få se hur många svensktalande som dyker upp, säger Eva Menon, som håller kvällens guidning på svenska, leende.
Dagens tema är ”Märkvärdiga Åbokvinnor” och jag är mycket spänd på både vem och vad det är jag kommer att få höra om under vandringen.

Intresserade av åbohistoria. Gruppen på torsdagen var ganska stor, även om bara fyra dök upp för guidning på svenska. Bild: Adrienne Westerback.
Sommarguidningar med teman
Eva Menon gissar att de guidade sommarvandringarna började något år efter 2011 då Åbo varit kulturhuvudstad.
– Det hade nyligen hållits en ny guidekurs och vi ansåg att vi måste fortsätta hålla oss ”ajour” också efter den, så vi började hitta på nya guidningar, säger hon.
Åbo Turistguider delade därmed in sig i mindre grupper för att bolla idéer sinsemellan.
– Alla har sina personliga intresse- och kunskapsområden som de vill fokusera på. En del vill göra en rundtur baserat på det som de studerat, medan andra vill berätta utgående från något som de kanske har jobbat med, förklarar hon.
Vi blir fyra under kvällens svenska runtur och Menon menar att hon kommer att koncentrera sig på kvinnor från olika århundraden som hon själv tycker är betydande för Åbos historia.
– Varje guides vandring brukar se lite olika ut beroende på det egna intresset, tillägger hon.

Temavandringar. Eva Menon förklarar att det finns många fler åbokvinnor man kunde berätta om, och att alla guider gör en lite egen vandring enligt intresse. Bild: Adrienne Westerback.
Karin Månsdotter
Vår första anhalt blir invid Domkyrkan, där kvällens första historiska kvinna för vandringen ligger begraven.
– Karin Månsdotter var Erik den fjortondes fru och var även Sveriges drottning en kort tid under 1500-talets senare halva. Paret hade väldigt olika bakgrund eftersom han var en kunglighet, och hon en vanlig flicka som det påstås att sålde nötter i Gamla stan i Stockholm innan de träffades, berättar Menon.
Åldersskillnaden och ståndsskillnaden mellan Karin och Erik medförde en del problem, men de gifte sig hur som helst i smyg.
Under sina år som gifta fanns de väldigt mycket spänningar mellan Erik och hans bror Johan den tredje. När Erik störtades från tronen blev Karin fängslad på Åbo slott i fyra år.
– När hon sedan blev änka fick hon herrgården Liuksiala i Kangasala, nära nuvarande Tammerfors och bodde där till sin död år 1612, säger Menon.
Enligt Menon var Karin Månsdotter en av dem som redan på den här tiden ansåg att Finland borde bli ett självständigt land, vilket gjorde henne lite speciell.

Domkyrkan. Här ligger Karin Månsdotter begraven. Bild: Jan-Ole Edberg.
Valpuri Innamaa
Nästa anhalt blir Lilltorget bredvid den äldre delen av Huvudbiblioteket.
– Kvällens andra kvinna är Valpuri Innamaa, och orsaken till att jag stannar här är för att hon bodde i ett hus som låg i närheten av dagens bibliotek, säger Eva Menon.
Innamaa levde under samma tid som Karin Månsdotter. Kvinnorna själva hade inget med varandra att göra, men Innamaas man Henrik, som ägde ett rederi, försåg Erik den fjortondes bror Johan med ett skepp då han skulle resa till Polen för att fria till den polska kungens syster.
Det här såg kung Erik som ett förräderi, fängslade Johan och lät halshugga Henrik.
– Valpuri tog över sin makes affärer och blev så småningom en av Åbo mäktigaste personer eftersom hon var en duktig affärskvinna. Det var inte heller vanligt att renässansens kvinnor gjorde något utanför hemmet, men Valpuri var antagligen ganska framfusig, tror Menon.
I stadsdelen Kråkkärret i Åbo finns det en gata som är uppkallad efter Valpuri Innamaa.

Märkvärdiga åbokvinnor. Den guidade rundturen leddes av Eva Menon (t.h.) började vid Domkyrkan där Karin Månsdotter ligger begraven, och avslutades vid ån bredvid stadshuset. Valpuri Innamaa var en mäktig affärskvinna i slutet av 1500-talet som bodde i ett hus nära dagens Huvudbibliotek (i bakgrunden). Bild: Adrienne Westerback.
Irja Ketonen
Det tredje stoppet blir bredvid Turun Sanomat-huset där Irja Ketonen inledde sin karriär som springflicka på redaktionen på 1930-talet.
– Hon var en arbetarflicka från Port Arthur i Åbo och hon var bara 13 år när hon fick jobbet. När hon och tidningens dåvarande ägare Arvo Ketonen gifte sig väckte det väldigt mycket uppmärksamhet, främst på grund av den stora åldersskillnaden, menar Menon.
Enligt Menon var Irja noggrann och duktig redan som ung, och efter makens död tog hon över chefsskapet på tidningen.
– Hon lyckades jobba upp tidningen verkligt mycket, och från 100 arbetsplatser gick de till att ha omkring 1000 anställda, vilket gjorde dem till Åbos största arbetsgivare på 1980-talet.
Irja Ketonen erhöll titeln bergsråd innan hon dog och Eva Menon tror att hon var en kvinna som uppskattades mycket.

Turun Sanomat. Irja Ketonen inledde sin karriär som springflicka i tidningshuset på 1930-talet. Bild: Adrienne Westerback.
Wallina Valtin
På andra sidan Köpmansgatan ligger Hamburger Börs och följande kvinna är därmed Wallina Valtin, som tog köpte det som då var en restaurang i början av 1900-talet.
– Valtin kom till Åbo från Linköping i Sverige via Tammerfors som fyrtioåring. När hon hade köpt restaurangen tog hon sedan itu med att bygga om den äldre delen till ett hotell, berättar Menon.
Wallina Valtin satsade på att låta olika internationella musikgrupper spela på hotellet, vilket enligt Menon kan ha fungerat som ett dragplåster.
– Under storstrejken som ägde rum under samma tidpunkt rörde det sig upprorsmakare omkring i staden och det sägs att några kom in i köket på Hamburger Börs. Wallina ska då ha jagat ut dem med hjälp av stekpannor, skrattar Eva Menon.
Hotellrummen i Hamburger Börs försågs tidigt med både egna telefoner och elektricitet. Valtin hjälpte dessutom flera av de unga kvinnor som jobbade för henne ekonomiskt så att de kunde utbilda sig.
– Hon är en väsentlig del av restauranglivet i Åbo, säger Menon.

Hamburger Börs. Här drev Wallina Valtin från Sverige restaurang och hotell i början av 1900-talet. Bild: Adrienne Westerback.
Aline Grönberg
Huset som står precis invid Hamburger Börs och som även står längs med Auragatan leder oss in på historien om varuhuset Åbo Vadd.
– Aline Grönberg började sitt liv väldigt enkelt, och har som många andra sedan kravlat sig uppåt. Hon blev tidigt intresserad av textilbranschen och bestämde sig snart för att grunda företaget Åbo Vadd i början av 1900-talet.
Företaget gick bra och expanderade till Nådendal, Nystad och Mariehamn. De hade Finland första rulltrappa, ordnade modevisningar och Aline var en mycket duktig affärskvinna som var den första utveckla julfönstren i Åbo, berättar Menon.
– Aline var verkställande direktör för Åbo Vadd ända till sin död, och på sin dödsbädd lär hennes sista ord ha varit: ”Tack till alla mina kunder”, säger Menon.
Aline Grönberg är också Mark Levengoods mormors mor.

Åbo Vadd. Aline Grönberg grundade företaget Åbo Vadd i början av 1900-talet som bland annat hade landets första rulltrappa. Bild: Adrienne Westerback.
Sylvi Salonen
Vi närmar oss guidningens avslut och stannar vid Fortunakvarteret där butiken Sylvi Salonen står lite i skymundan.
– Sylvi Salonen studerade vid Åbo ritskola, så när hon öppnade sin egen textilaffär var allting handgjort och av hennes egen design.
Salonen slog upp dörrarna till sin butik år 1927 och den ligger fortfarande i familjens ägo. Efter några förflyttningar runt om i staden har den stått på sin nuvarande plats sedan 2010.
– När man ville ha något fint och äkta så minns jag att man gick till Sylvi Salonens butik. Hon var en väldigt anspråkslös kvinna som sade att hon bara gör sitt bästa, men det blev alltid bra, säger Eva Menon.
För tillfället har butiken inte enbart textilprodukter utan säljer även inrednings- och gåvovaror.

Sylvi Salonen. Affären grundades 1927 och finns fortfarand ei en lokal vid Fortunakvarteret. Bild: Adrienne Westerback.
Cajsa Wahllund
Inte långt från Sylvi Salonen ligger Åbo stadshus och det är dags för rundturens nästsista kvinnohistoria.
– Det ansågs att det fanns behöv av en stor festsal i Åbo så den placerades på stadshusets övervåning, medan Cajsa Wahllund kom hit för att sköta om restaurangen på nedre våningen, berättar Menon.
Restaurangen blev snabbt populär bland studerande, men också tjänstemän och många andra besökte den ofta. Wahllund var en affärskvinna och hade även en verksamhet som motsvarar dagens cateringservice.
Under tiden för Åbo brand stängde hon ner verksamheten tillfälligt och lät folk som blivit utan hem bo i restaurangutrymmena.
– Hon tyckte också väldigt synd om de fattiga studerandena så hon reducerade ofta priset till det billigare för dem. I Helsingfors kom därför flera studenter och sjöng för henne på hennes födelsedag den 1 maj, och därifrån har traditionen om en första maj-picknick i Kajsaniemiparken börjat.
Både stadsdelen Kajsaniemi och parken i Helsingfors är uppkallade efter henne.

Stadshuset. Här drev Cajsa Wahllund en berömd restaurang som var populär bland annat hos studenterna i staden. Bild: Adrienne Westerback.
Finns många fler åbokvinnor man kunde berätta om
När vi slutligen kommer ner till ån är det dags för avrundning och Eva Menon menar att det skulle finnas väldigt många fler spännande Åbokvinnor att berätta om också.
– Några exempel är Disan von Rettig, Fredrika Bremer och Pirkko Työläjärvi, räknar hon upp.
Menon menar att en orsak till att de valt att ordna guidade rundturer om kvinnor i Åbo är för att det ofta handlar om personer som annars inte omnämns någonstans. Kvinnoforskningen som gjorts vid universiteten har också hjälpt till.
– De bästa med de här guidade rundturerna är definitivt kontakten med människorna och utbytet man får. Det är roligt att få berätta om det man kan, men det är minst lika intressant att få lära sig nya saker av dem som kommer med. Det är också trevligt att få visa upp sin egen stad, som verkligen blivit till sin fördel under de senaste åren, säger hon glatt.
Guidningarna om märkvärdiga kvinnor i Åbo har hållits redan tidigare år och hölls en gång den här sommaren.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.