Förflytta dig till innehållet

Sex bussbolag i Åboregionen får betala 1,5 miljoner i straffavgifter för olagligt samarbete – stred mot konkurrenslagen

Konkurrens- och konsumentverket (KKV) framlade i september 2021 att marknadsdomstolen ska ålägga sex bussbolag i Åboregionen att betala påföljdsavgifter.

Enligt KKV lämnade bolagen in gemensamma anbud i Fölis anbudstävlingar åren 2013, 2014 och 2016, vilket stred mot konkurrenslagen. Under den här tidsperioden öppnades offentliga kollektivtrafiksmarknader för konkurrens.

Marknadsdomstolen såg i sitt beslut att förfarandet handlade om förbjudet samarbete där man kommit överens om priser och en uppdelning av marknaden i Fölis anbudstävlingar. I praktiken tog anbuden bort all konkurrens mellan företagen, som delade trafiken som de vann sinsemellan enligt ett på förhand bestämt vis.

”Allvarligt och systematiskt förfarande”

Enligt domstolen var det fråga om ett allvarligt och systematiskt förfarande. De gemensamma anbuden har lett till avtal vars ekonomiska värde har varit betydande. Bolagen ses ha främjats av konkurrensrestriktionen redan genom att de fått mer trafik och således mer inkomster till sig själva.

Marknadsdomstolen ålade därmed företagen att sammanlagt betala 1,54 miljoner euro i påföljdsavgifter.

Beslutet gäller Jalon Liikenne, Linjaliikenne Muurinen, Linjaliikenne Nyholm, Savonlinja, Turun Citybus, samt samföretaget LS-Liikennelinjat som äger en del av dessa bolag.

Lehtisen Linja slapp avgifterna eftersom bolaget inte hade hade någon omsättning alls under räkenskapsperioden som föregick domstolens beslut.

Gemensamma anbud strider i regel emot konkurrenslagen

Gemensamma anbud är i regel förbjudna eftersom varje företag självständigt borde besluta om sitt konkurrensbeteende.

Om företaget har möjlighet att självständigt delta i anbudstävlingen är gemensamma anbud inte tillåtna.

I vissa fall kan det dock tillåtas om det medför effektivitetsfördelar som överstiger skadan av att konkurrensen begränsas, och om det gynnar både anskaffaren och konsumenterna.

Det är bolagen som har ansvar att bevisa effektivitetsfördelarna.

Det var första gången som man i domstol i Finland granskade om företags gemensamma anbud är förenliga med konkurrenslagen.

— Marknadsdomstolens beslut klargör var lagen står. De som skadas av förfarandet är inte endast anskaffaren, utan också skattebetalare och kunder som betalar för tjänsterna, konstaterar KKV:s överdirektör Timo Mattila i ett pressmeddelande.

Marknadsdomstolens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter