Märklig ekvation när landet behöver utbildad arbetskraft – och regeringen skär i yrkesutbildningen

Kan en ung människa lära sig ett yrke utan att få undervisning i det?
Kan en vuxen som vill byta bransch och lära sig ett helt nytt yrke göra det?
Kanske, men det är högst osäkert.
En del har säkert förmågan att lära sig själv från grunden och att genom upprepade försök och väldigt många misstag nå en nivå som krävs för att självständigt kunna utöva ett yrke inom en viss bransch i en allt mer krävande omvärld.
De allra flesta däremot behöver handledning och åter handledning för att lära sig.
Undervisning helt enkelt. En utbildning som följer en viss inlärningstrappa, där mer grundläggande steg småningom leder till att man kan ta till sig också mer krävande kunskaper.
Frågan är hur det ska gå med yrkesutbildningen i vårt land.
Vad blir kvar av den efter regeringens föreslagna sparåtgärder, som innebär att yrkesutbildningen på andra stadiet måste spara 120 miljoner euro nästa år?
Regeringens svar på en sådan fråga är att den statliga finansieringen till yrkesutbildningen på andra stadiet fortfarande kommer att uppgå till över två miljarder euro per år.
Regeringen betonar också att staten nästa år, trots alla sparåtgärder som svider i finländarnas skinn på olika sätt, ändå måste låna över 12 miljarder euro.
Nya sparåtgärder kan alltså ses som ett nödvändigt ont.
Yrkesutbildningarnas svar å sin sida är naturligtvis fyllt av oro.
Det är för tidigt att exakt kunna svara på vad de ytterligare 20 miljoner euro som måste sparas utöver de redan kända 100 miljonerna betyder för utbildningsanordnarna i praktiken.
Enligt utbildningsanordnaren Axxells rektor Lillemor Norrena utgör Axxell en procent av utbildningsanordnarna i Finland.
– Om man räknar en procent av bara de hundra miljonerna, så är det en miljon. Vi har en omsättning på 24 miljoner, säger hon till ÅU.
Samtidigt behöver Finland utbildat och yrkeskunnigt folk, den saken är helt klar.
Det behövs utbildade människor som kan ersätta alla dem som går i pension inom de närmaste åren, det behövs någon som kan ta över när allt fler blir allt äldre och försörjningsbördan i samhället blir allt tyngre.
Allt det där vet vi, det har vi hört många gånger.
Bristen på arbetskraft försöker regeringen lösa genom att tala om att arbetskraftsinvandring behövs och att fler borde gå i pension betydligt senare.
Borde man inte då också satsa på att utbilda de unga som inte är intresserade av gymnasiestudier och underlätta för de vuxna som vill byta bransch, i stället för att försvåra för dem?
– Dagens unga studerande räcker inte till för att täcka behovet av arbetskraft, säger Axxells rektor.
Lyssnar regeringen?
I dag har Finland också en läroplikt, som upphör först när den unga fyller 18 år eller när hen ”med godkänt resultat har avlagt en sådan examen som avses i lagen om studentexamen eller lagen om yrkesutbildning”, för att citera lagboken.
Vad ska väldigt många unga göra i stället om yrkesutbildningarna måste skära ner?
Att gå på en kurs på något öppet universitet och den vägen staka sig fram, och betala dyrt för det, för att nå examensnivå lämpar sig för väldigt få sextonåringar.
Det går inte heller att utöka andelen inlärande i arbete i oändlighet och hoppas att arbetsplatserna ska stå för en yrkesinlärning från början till slut.
Sådan handledning har få arbetsplatser resurser till.
Ett system med lärlingsplatser är bra, men tanken är knappast att sådana ska ersätta dagens yrkesutbildningar helt och hållet.
Men det handlar inte bara om unga människor. Också vuxna drabbas.
Enligt de finska yrkesutbildningsanordnarnas organisation Amke betyder nedskärningarna som drabbar vuxenutbildningen att åtminstone 11 000 färre studenter förnyar sina kunskaper i ett snabbt föränderligt arbetsliv.
En märklig ekvation, där det är svårt att se hur regeringens planer går ihop med de behov som landet och dess arbetsmarknad har.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.