Caruna lovar: Markägarna ska respekteras


Vill i samarbete med markägarna hitta bästa rutten – jordkablarna borde hålla minst 50 år, säger Torsten Silvander t.v. och Kalle Sato.
Efter hård kritik i höstas då elbolaget Caruna grävde ner jordkabel i bland annat Norrlångvik så ordnade SLC Åboland och Caruna gemensamt en träff med markägare i Kimito i går (10.1).
Frågorna var många från de cirka 50 markägarna kring de tre stora områden som fram till 2019 ska få luftledningar bytta mot jordkabel.
Ett av områdena ligger i Västanfjärd, och är i sin tur indelat i fem delområden, alla med varsin planerare. Schematiska planer är redan gjorda men justeras vartefter man hinner kontakta markägarna.
– Det vi nu har är skrivbordsprodukter. Det är markägarna som vet var det finns täckdiken, fornfynd, fredade platser, djurstängsel eller berg. Vi vill in i det sista undvika att spränga. I vissa fall lägger vi hellre sjökabel, säger Torsten Silvander.
Han är projektledare på NetEl som i det här fallet är Carunas underleverantör och huvudsakliga planerare. Men flera andra firmor jobbar också på med planerna – som sagt har varje delområde sin egen planerare.
– I en del fall har vi tänkt att vi borde ha två planerare per delområde för att bättre hinna utnyttja sommaren då det är bäst att gräva, sade Silvander.
Vilka som kommer att sköta grävarbetet är inte riktigt klart än. Några lokala entreprenörer kommer att få jobb – förslag på bra sådana tas gärna emot – men man har också för avsikt att använda sådana som på annat håll har skött sig väl.
Den gräventreprenör som i höstas retade gallfeber på Norrlångvikenborna kommer inte att användas.
Kalle Sato, projektchef vid Caruna för den här satsningen, säger att ungefär tio miljoner euro kommer att grävas ner, för att ge ön betydligt säkrare elnät.
– Varje delområde har sin egen tidtabell. I vissa fall kan det ta två år innan allt är klart. Markägarna ska få textmeddelande på telefonen i samband med planeringen, innan byggandet börjar och innan de gamla stolparna med luftledningar rivs, säger han.
De nya jordkablarna kommer inte att märkas ut i terrängen, men de markägare som behöver veta var de går kan få gratis kabelvisning inom tre dagar.
De tre områdena ä Påvalsby-Finnudden, en del av Västanfjärd (inte Finsjölandet vars ellinjer förnyades rätt nyligen) och ett litet område kring Hammarsboda i Dragsfjärd.
Det blir sammanlagt 12 delområden, vars planer väntas bli färdiga under våren-sommaren.
Ungefär fem meter arbetsbredd behövs. I fall man går över en åker med växande gröda kan det hända att man måste så om. SLC Åbolands verksamhetsledare Helena Fabritius ska ännu kolla villkoren för EU-stöden.
Om grödan skadas ersätts den. Lantbrukaren kan själv komma med anspråk. Markägaren Bjarne Wretdal efterlyste skogsplantering där man går fram genom skog och där gator tidigare huggits upp.
Fabritius hoppas att de nu förestående arbetena kommer att gå smidigare än hittills.
– Lantbrukarorganisationerna har länge fört en dialog med Caruna. Tack vare det har sådana har markägarträffar redan hållit på finskt håll, i fjol i Pargas och nu alltså på Kimitoön, säger hon.
– Problemen har väl ofta handlat om att underentreprenörerna, de som ska göra själva jobbet, inte har fått all info som de borde ha fått. Så nu hoppas vi att det går bättre., tillägger hon.
Sato tipsade om tjänsten som via mobilen sänder ett sms då elavbrott är på kommande.
På Carunas hemsida finns en lista på sådant som markägaren kan kolla innan planeraren tar kontakt. Alla som önskar en terrängsyn innan arbetena börjar får en sådan. Markägarna kan vänta sig att bli kontaktade under våren.
– Det är nu som det är läge att påverka. Både linjens dragning, tidpunkt då arbetet får göras och allt annat ska antecknas i avtalet, säger Fabritius.
Planerarna kontaktar alla markägare, först per telefon men om ingen svarar så postas ett förslag till avtal.
Efter att arbetet är gjort ska en slutgranskning göras, inom två år.
I Norrlångvik säger Engelbert Engblom från byns väglag att Carunas dåvarande underentreprenör efter otaliga samtal städade upp efter sig, och elbolaget betalade för det grus som väglaget var tvunget att köpa för att återställa vägen.
– Någon slutgranskning har vi ännu inte fått, den väntar vi på. Min hälsning till alla som nu ska få jordkabel genom sina marker är att absolut ordna med en terrängsyn innan arbetena börjar och att det skrivs och undertecknas protokoll på det man kommer överens om, säger Engblom.
Han tillägger att han fortfarande tvivlar på att kabeln genom Norrlångvik hela vägen kom på rätt djup, så det återstår att se hur den håller.
Sato säger att man vid slutgranskningen med ett skilt instrument kollar att elkabeln faktiskt ligger på 70 cm:s djup så som den ska.
De som ber om det kan få en karta över slutsynen, men automatiskt får man det inte.

Stora delar av Kimitoön ska få jordkabel – arbetena kommer att totalt kosta cirka tio miljoner euro.

Varje delområde har egen tidtabell, sade Torsten Silvander då han presenterade vad som är att vänta.

Det var mest bekymrade miner i Villa Landes auditorium där cirka 50 markägare hade samlats.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.