Varför måste den marina naturen skyddas? – färsk bok med ÅA-koppling har svaren

Boken ”Havets skattkammare – En upptäcktsresa i Finlands marina undervattensnatur” är den första heltäckande skildringen av naturen under havsytan i Finland.
Trots att boken är ett digert informationspaket är den ämnad för allmänheten, och riktar sig till alla som intresserar sig för havet och vill veta vad de har för arter och habitat i sin närmiljö.
Boken baserar sig på 20 år av marina inventeringar som utförts i alla de finländska havsområdena inom ”Inventeringsprogrammet för marin undervattensnatur VELMU” och på kartläggningar utförda på Åland.
Lättbegriplig men omfattande
Boken består av beskrivningar av olika undervattensmiljöer och -arter samt deras utbredningsområden och information om marina hot och havsnaturens framtid.
– Vi har försökt skriva en lättläslig text och boken innehåller många bilder som ska inspirera läsaren. Poängen är att få folk intresserade av allt det fantastiskt fina under ytan så att de också framöver förstår betydelsen av ett välmående hav, säger Sonja Salovius-Laurén, en av bokens författare och universitetsforskare i marin- och miljöbiologi vid Åbo Akademi.
Exempelvis ska den få folk att inse att de handlingar vi människor utför har en betydelse för den rätt osynliga undervattensnaturen.
Boken är även meningen att fungera som kompletterande material i skolor och universitet.

Bokens första version utkom på finska redan 2017 och vann WWF:s pris för årets naturbok 2017 i Finland.
– Det är en ära och visar att vi lyckats med att få folk intresserade av ämnet. Det är kul att veta att man förmedlat information om ett viktigt ämne, säger Salovius-Laurén.
Den svenskspråkiga boken är reviderad och innehåller betydligt mera data och ny information. Den innehåller ett helt nytt kapitel om Åland och utbredningskartorna av arter täcker nu också de åländska havsområdena.
Detta har varit möjligt att göra tack vare de inventeringar som marinbiologerna vid ÅA gjort sedan 2017 i vattnen kring Åland där omfattande datamaterial har samlats in.
Varierande havsmiljöer i Finland
Boken är en enorm satsning som kring 100 experter inom olika områden samarbetat kring.
– Projektet är unikt beträffande hur omfattande information vi kunnat presentera. Det finns detaljerad information om olika arter och deras utbredningsområden, vilka presenteras i text, bild och på kartor.
Boken redovisar även lokala variationer inom Finlands havsmiljö, vilka är stora beroende på till exempel havsbottnens struktur, geografiskt läge och vattenkvalitet.
– I innervikar med lerbotten lever det helt andra arter än vid vågpiskade klippstränder. Då vattnet är grumligt försämras också tillgången till solljus, vilket direkt minskar primärproducenterna. Växterna och algerna är beroende av att solljuset penetrerar vattenytan.

Analyserar vilka områden som ska skyddas på Åland
Inventeringarna vid Husö biologiska fältstation ger också mycket information för den marina förvaltningen på Åland.
– Inom projektet ÅlandSeaMap analyserar vi biologisk data samt data över mänskliga aktiviteter som fiskodlingar, undervattensbuller och farleder och beräknar vilka ställen på Åland som vore lämpligast och viktigast att skydda. Utgående från det beräknar vi vilka ställen på Åland som vore lämpligast och viktigast att skydda.
Just nu är under fyra procent av Ålands havsmiljö skyddad, trots att siffran enligt internationella målsättningar borde ligga på tio procent. Resten av Finlands havsmiljöer är skyddade till dryga elva procent.
– Som kuriosa kan nämnas att vi antagligen har hittat en ny art för Finland under våra inventeringar. Den måste nu analyseras genetiskt för att fastställa upptäckten, säger Salovius-Laurén.
För övrigt tycker Salovius-Laurén att det viktiga nu för havsmiljöns välmående är att införa åtgärder, i och med att det redan finns mycket forskning om Östersjön.
– När det gäller övergödningen, ett av de mest kritiska problemen, är det tveklöst näringstillförseln som måste strypas.
Arbetet med att skydda och restaurera havsnaturen kommer att fortsätta inom projektet Life IP Biodiversea som är den största satsningen genom tiderna på marint miljöskyddsarbete i Finland.
”Havets skattkammare”
Publicerades 2021.
Den första heltäckande skildringen av Finlands marina undervattensnatur.
Gaudeamus.
535 sidor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.