Marinen hittat föremål där Amorella stötte på grund – farleden stängd åtminstone tills onsdag


Olycksutredningscentralen analyserar just nu om marinens fynd i farleden har en koppling till Amorellas grundstötning den 20 september. Foto: Monica Forssell
Veli-Pekka Nurmi, direktör vid Olycksutredningscentralen (Otkes), uppger att marinens bilder av farledsbottnen där fartyget Amorella stötte på grund för en vecka sedan visar ”någonting”.
— Det är för tidigt att säga om det handlar om ett eller flera föremål. Det är fråga om naturmaterial. Vi misstänker ingen mänsklig aktivitet som orsak till att föremålet finns på det aktuella farledsavsnittet.
Enligt Nurmi kan föremålet ”möjligtvis” påverka säkerheten i farleden och ”möjligtvis” ha spelat en roll i Amorellas grundstötning.
Olycksutredningscentralen har informerat Trafikledsverket och VTS-centralerna som tar beslut om farledens säkerhet om fyndet.
Olycksutredningscentralen tar endast ställning till om föremålet spelat någon roll för själva grundstötningen.
Öppnar för trafik tidigast på onsdag
Simo Kerkelä, enhetschef med ansvar för havsfarlederna vid Trafikledsverket, uppger att man mot bakgrund av den nya informationen fattat beslutet att fortsättningsvis hålla farleden avstängd.
— Farleden öppnar för trafik tidigast på onsdag klockan 12. Vi kommer att göra tilläggsutredningar under de närmaste dagarna för att säkerställa att farledsdjupet är 8,5 meter på alla ställen. Arbetet utförs mekaniskt med hjälp av ett långt redskap.
Farledsavsnittet har varit avstängt sedan Amorella stötte på grund den 20 september.
Enligt Kerkelä är det Traficom som fattar beslut om farleden ska hållas stängd ännu efter onsdag klockan 12.
— Vi kommer att diskutera saken när tilläggsundersökningarna är utförda, säger Kerkelä.
Slutrapport nästa sommar – information under processens gång
Marinen avslutade sitt arbete på olycksplatsen på söndag eftermiddag. Dokumentationen är nu avslutad och Olycksutredningscentralen har fått den preliminära rapporten.
— Vår analys av materialet kan bli klar redan den här veckan. Därefter tar det 1–2 månader att skapa oss en bild av händelseförloppet som helhet, säger Nurmi.
— Därefter börjar vi jobba på säkerhetsrekommendationer och en slutrapport, som väntas bli klar nästa sommar. Men vi kommer att ge ut mer information under processens gång om vi hittar någonting som påverkar bilden av olyckan eller händelseförloppet som helhet.
Det var söndagen den 20 september som Viking Lines fartyg Amorella stötte på grund utanför Järsö i den åländska skärgården. Ombord fanns cirka 200 passagerare och cirka 80 i besättningen. Ingen skadades.
Fartyget undersöks och repareras för tillfället i Nådendal.
Hej! Tack för att du påpekade. Stavfelet är nu rättat. Brådska är säkert en orsak till att det ibland förekommer stavfel i våra texter. Vi ska försöka vara noggrannare! Mvh Monica Forssell/ÅU
Vad är det som gör att det så ofta är stavfel nuförtiden? Ondag?
Se där! Expertutlåtanden frodas i flertal så fort olyckor sker. Oftast av de som vare sig varit med eller äger sakkunnighet i frågan.
Om vi nu skulle låta utredningen bli färdig först kanske än att spekulera i olika scenarier vad som *kunde* hända eller ha hänt.
Kurt Kronehags kommentar verkar ju intressant. Hoppas orsaken till Amorellas ”bottenkänning” snart offentliggörs.
Apotekarfarleden är ju en sprängd ränna. Kan det vara en eller flera stenblock som lossat från den sprängda sidan och rullat ner i farleden? Motsvarande händer ju på land vid sprängda vägavsnitt.k