Förflytta dig till innehållet

Marika Melkko utvecklar företagssamarbete i skärgården – erbjuder massage i färjkön på torsdag

Marika Mellko. Leder företaget Skärgårdshälsan som är som ett paraply över flera skärgårdsföretagare. Foto: Privat


Det är nu tredje sommaren i rad som fysioterapeuten Marika Melkko, företagaren bakom Skärgårdshälsan i Korpo, har en specialidé för midsommarresenärer på väg med färja från Pargas till Naguhållet: Vid färjkön i Lillmälö erbjuds massage.
På torsdag är hon och idrottsmassören Linus Pakalén på plats mellan 12 och 18, ungefär den tiden då rusningen till färjan väntas vara intensiv.
– Varför inte lyxa till sin tillvaro på ett bra ställe, säger hon.
Skärgårdshälsan är ett samlande namn under vilket hon köper in tjänster från flera andra företagare – ur kundens synvinkel går de under ett namn och teamet av företagare blir ett företag. Massage och fysioterapi är basen.

Bra väder gör folk på gott humör

Första sommaren Melkko erbjöd massage för folk i färjkö (2017) var mottagandet väldigt positivt, men i fjol var vädret en liten utmaning då massagen stundvis måste söka sig under tak och in i kiosken på grund av regn.
– Nu lovas det bra väder så jag hoppas på en trevlig torsdagseftermiddag. För två år sedan var folk så glada och på gott humör när de såg vad vi gjorde, då blev det riktigt pop. Sen hände det också att folk sa att oj, nu måste vi redan iväg, så istället för att tycka att tiden i kön var tråkig gick den för snabbt.

Företagaren fick kick av projektet Archipelago Business development

Korpobon Marika Melkko utbildade sig till fysioterapeut vid Arcada i Helsingfors – enda chansen, säger hon, eftersom den utbildningen är svenskspråkig. Sedan jobbade hon också på annan ort så det blev tio år på annat håll, 2016 flyttade hon hem tillbaka till Korpo.
– Företaget Skärgårdshälsan grundade jag 2017, men det är under den gångna vintern det verkligen har börjat hända saker, både för mig och företaget, säger Melkko.
Hon förklarar det med att hon gick med i det av Novia drivna projektet Archipelago Business Development.
– Jag är fysioterapeut och folk kommer till mig med remiss från läkare, det har varit grunden. Sen har jag samarbetat med Hotel Nestor i Korpo och kallat deras bastuavdelning för vårt lilla spa, även om vi inte har kosmetologtjänster.
– Men via projektet har produktifieringen och affärsmodellen utvecklats massor, jag insåg att varför kan inte också det som jag säljer vara en del av turismen, jag har bara inte betraktat mig som en turismföretagare tidigare.

Samarbetet med andra företagare i Korpo gick framåt

Deltagandet inom projektet födde ett nytt tänk och framförallt produktifierades vissa tjänster – fick alltså namn, blev en helhet inom ett koncept. Melkko inledde samarbete med ännu fler andra företagare i Korpo.
– Nu har vi till exempel en avslappningsmeny med Nestor och med gästhamnen i Verkan, och så har vi ”Må bra Moves” på gården utanför Nestor.
Hon talar om ”vi” för utöver henne är det rikssvenska Cecilia Aginger, hälsokonsult och yogainstruktör, samt Luisa Blumenthal, yogainstruktör, som leder yogapass och annat som ingår i programhelheterna.
Aginger är från Stockholms skärgård men har stuga i Korpo, Blumenthal är relativt nyinflyttad i Korpo.
– Det hör också till poängerna med projektet, att man hittar företagare att samarbeta med, det gynnar oss och det gynnar kunderna. Tack vare ett sådant tänk kom jag också på att höra med Annika Holmén på Wattkast äppel om deras äppelsaft, och nu serveras den saften efter avslappningsmenyn.

Maria Pick: Det har varit ett heltäckande, kompetensutvecklande projekt

Maria Pick är sakkunnig för Novia-projektet Archipelago Business Development och tycker att Skärgårdshälsan är ett fantastiskt exempel som visar projektets nytta. Exemplen är många, betonar hon:
– Omkring 60 företagare i Åboland har deltagit i någon form, plus företagare i Ålands och Stockholms skärgård. Sen finns det många kompetensutvecklande projekt, de avlöser varandra. Men det här har faktiskt inbegripit det mesta en företagare jobbar med, det har varit väldigt heltäckande.
Det EU-finansierade projektet avslutas i slutet av juni.
Korrigering gjord kl 17.12: orden ”yoga- och andra pass” utbytta till ”avslappningsmeny”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter