Marie Helling, 13, spelar fiol tre timmar om dagen och talar sex språk


På söndag uppträder Marie Helling under gudstjänsten i Åbo domkyrka. Foto: Patricia Torvalds.
ÅU träffar den trettonåriga violinisten Marie Helling och hennes pappa i domkyrkan i Åbo. Helling håller sitt fiolfodral i ena handen och skakar artigt hand med den andra.
Hon är i Åbo över sommaren men till hösten återvänder hon och familjen till sitt hem utanför Stuttgart i Tyskland där Helling fortsätter skolan.
Vi sätter oss ner vid ett bord intill domkyrkans ingång och Helling berättar för mig om sitt musikintresse och om sin hektiska vardag.
Alla i familjen är musikaliskt begåvade
Helling kommer från en familj av musiker. Både hennes finlandssvenska pappa och polska mamma är violinister, hennes lillebror spelar cello och piano och hennes farföräldrar har undervisat på konservatoriet i Åbo innan de pensionerades.
– Jag hörde så mycket musik hemma så jag ville börja spela själv, berättar Helling om hur hon vid fem års ålder började spela piano under sin mammas ledning. Senare samma år började hon även ta lektioner i fiolspel.
Åtta år senare är hon en lovande ung violinist som haft stor framgång i diverse tävlingar.
Intresserad av språk
Helling är född och uppvuxen i Stuttgart i Tyskland men varje sommar besöker hon och familjen Åbo där hennes pappa, Carl-Magnus Helling, är uppvuxen och där hennes farföräldrar fortfarande bor.
Hellings mamma kommer ursprungligen från Polen och att familjen är så internationell gör att Helling inte endast är en duktig violinist utan även språkligt begåvad.
– Jag talar tyska, polska och lite svenska. I skolan lär jag mig engelska, franska och spanska, räknar Helling upp.
Vår intervju går på svenska och majoriteten av tiden har Helling inga svårigheter att besvara mina frågor. Det är endast någon enstaka gång som hon blir tvungen att vända sig till sin pappa för att få svaren översatta från tyska som är hennes starkaste språk.
Tränar tre timmar om dagen
Hur Helling hinner med allt hon tar sig an är ett mysterium. Till hösten börjar hon nionde klassen och utöver studierna spelar hon minst tre timmar om dagen, under helgar och lediga dagar blir det ibland mera.
Utöver normala träningar har hon även fått en studieplats vid ungdomslinjen vid musikhögskolan i Karlsruhe där hon tränar under professor Laurent Breuninger.
Helling deltar också aktivt i diverse tävlingar såväl hemma i Tyskland som utomlands.
Uppnått fina resultat
Att Helling är en duktig violinist blir tydligt då man ser de pris hon vunnit, bara i år har hon deltagit i fyra tävlingar med utmärka resultat.
I både Leonid Kogan-tävlingen som ordnas i Bryssel och i Goldberg International Violin Competition som ordnas i Meißen kom Helling på en andra plats.
I den internationella tävlingen Lvivskji Virtuoz som ordnades i Ukraina och i årets nationella Jugend musiziert-tävling kammade Helling hem första pris.
Drömmer om att få jobba med musik
Redan nu har Helling haft chansen att spela ett flertal konserter som solist, men målet är att göra så många solokonserter som möjligt.
I höst kommer hon bland annat besöka Barcelona tillsammans med Gröppinge ungdomssymfoniorkester där de kommer hålla två konserter med Helling i rollen som solist.
Men trots passionen för musik cirkulerar inte hela Hellings liv kring fiolspelandet. På sin fritid gillar hon nämligen även att läsa, klättra och simma.
– Jag tycker om Harry Potter böckerna och annan fantasy, kommenterar Helling sitt litteraturintresse.
Marie Helling
Ålder: 13 år
Bor: Just utanför Stuttgart i Tyskland
Gör: Spelar fiol och ska just börja på nionde klassen
Aktuell med: Uppträder under söndagens gudstjänst i Åbo domkyrka
Familj: Mamma Dorota Helling, pappa Carl-Magnus Helling och en lillebror
Hobbyer: Läsa böcker, gärna fantasy, klättra och simma
Musiksmak: Lyssnar mest på klassiskt men ibland även på annat
Favorit kompositörer: Jean Sibelius, Pjotr Tjajkovskij, Dmitrij Sjostakovitj och Sergej Prokofjev
Musiktips: Gillar speciellt Sjostakovitjs ”Violin Concerto No. 1”
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.