Maria Wallin lämnade toppjobb i kommunen men känner en oro: Kimitoöns kommun är inte sig lik


Maria Wallin har varit i ledande jobb inom vård och omsorg på Kimitoöns i 25 år . Nu jobbar hon i Pargas. Foto: Anja Kuusisto
När Maria Wallin talar om ”vi” avser hon Kimitoöns kommun. Det är inte säkert att hon ens är medveten om det, men efter 25 år som kommunalt anställd inom vården och omsorgen på ön – sedan 2010 omsorgschef i då nybildade Kimitoöns kommun – är det förstås naturligt.
Vi träffas – första gången någonsin – då hon tagit tjänstledigt från kommunen som varit hennes arbetsgemenskap under en lång tid.
– När jag såg annonsen om det nya vuxensocialarbetarjobbet i Pargas tänkte jag att det där kunde jag nappa på. Jag har inte sökt några andra jobb.
Förklaringen till bytet av jobb är att hennes ”vi” har fått en allvarlig törn. Hon är uppriktigt bekymrad för Kimitoöns kommun.
– De två senaste åren har varit väldigt turbulenta. Det har varit att gasa och bromsa jämt och ständigt, utan att veta vart man är på väg.
I många kommuner ligger vårdreformen som något slags spöke över social- och hälsovården, inte minst över dem som jobbar som förmän och i förvaltningen, som ska styra de kommunala skutorna.
– Därför vill jag understryka att vårdformen inte är orsaken till turbulensen på ön. Oron märks bland personalen men också bland vanliga invånare. I vissa fall är det sådana som jag inte ens känner som kommer fram och pratar, de uttrycker sin oro.
Har önskat ha mer besked att ge som förman
Också omsorgsavdelningen som Wallin har lett har drabbats av uppsägningar till exempel inom socialenheten. Någon har börjat jobba på annan ort, någon har börjat studera, någon väljer att prova på en helt ny bransch.
– Det är när flera gör det här samtidigt man blir fundersam.
Som förman har Wallin känt att hon har kommit till korta eftersom hon inte alla gånger har kunnat ge förklaringar till vad som önskas av personalen.
– Vi har fått beställningar på utredningar med väldigt stram tidtabell, utredningar som fodrar stora arbetsinsatser av enhetscheferna och förmännen men där vi inte vet vad som är målet med dem. Vissa utredningar har gjorts av utomstående men enhetscheferna och förmännen måste oberoende ta fram material för dem.
– När en anställd frågar om utredningen berör henne eller honom har jag som förman inte kunnat ge klara besked, trots att jag har velat. Vår avdelning är så genomlyst och särskådad som någon arbetsgemenskap kan vara men när folk hejdar mig i matbutiken och frågar vad är på gång har jag inget svar att ge. Jag vet inte.
– Utredningarna borde ha gränser, det här gäller de, det här inte.
Förändringar är kontinuerliga men inget har liknat de sista åren
Under 25 år på Kimitoön har Wallin haft fyra olika jobb och under tiden har mycket förändrats: Arbetets innehåll, gemenskapen, cheferna, lokalerna för verksamheten. Men inget kan jämföras med de två senaste åren.
– Interna utredningar har också gjorts tidigare, och det är självfallet okej när man vet varför. Till exempel har man velat klargöra om personalresurseringen är rätt, om resurser ska styras om. Sen fogar man sig efter resultatet.
– Balans 2020-programmet är ett färskt exempel, man flyttar hälsostationen i Dalsbruk, man har flyttar hemvårdsteamen till nya utrymmen, man utreder hur man kan arrangera centrallagerfunktionen på ett nytt sätt tillsammans med sjukvårdsdistriktet.
Två externa rapporter är nu aktuella
Resultatet av den externa konsulten Liisa Ståhles rapport som hade deadline i slutet av februari är ännu inte offentliggjord. Efter det har en utredning om läkarmottagningsverksamheten hälsocentralsverksamheten beställts av Pihlajalinna.
– Ståhle är en professionell i branschen och insatt, det var lätt att samarbeta med henne. Men vad som var syftet med hennes rapport, blev inte helt klart för mig, säger Wallin och tar fram sin läsplatta. Hon bläddrar fram den långa rubriken för rapporten.
– Ett mål var säkert att spara, men jag hade hoppats se ett syfte, vart ska allt leda. Enligt mig kan vi nämligen ha endast ett syfte med verksamheten, att ge så god social- och hälsovård som möjligt till ett så vettigt pris som möjligt.
Både fullmäktige och kommundirektören har tillträtt under de senaste åren
Det nya fullmäktige tillträdde 2017, alltså för två år sedan. I den kommunala organisationen har Wallin som omsorgschef i Kimitoön haft endast en förman, kommundirektören. Kommundirektören tillträdde i januari 2016.
Frågan är oundviklig: Har du känt respekt för din chef?
– Å ja, det har jag gjort. Men det är klart att man efter att ha jobbat så länge med de här frågorna har man egna visioner, det ingår i jobbet. Den övergripande visionen är att ge nvånarna en så bra social- och hälsovård som möjligt, till ett rimligt pris. Verksamheten utvecklas kontinuerligt, medan större förändringar kräver planering.
– Vi har haft ett bra team, Omsorgsledningsgruppen och alla förmän, är engagerade, hårt arbetande experter på sina respektive områden, och det är inte bra att se dem utsatta för den här pressen. Jag är orolig, jag känner inte igen min kommun, därför säger jag det här.
I Pargas är mycket bekant, till och med arbetsrummet
Det är ingen främmande värld Maria Wallin har kommit till när hon har inlett mars månad med nytt jobb som vuxensocialarbetare i Pargas. I stadshuset är till och med arbetsrummet bekant, här satt hon också på 90-talet.
En del av arbetskamraterna är också bekanta; jobbar man med vård och omsorg på svenska i Åboregionen är kretsarna inte så stora.
Efter 25 år på Kimitoön är Maria Wallins arbetserfarenhet en annan, än när hon senast jobbade i Pargas och bodde i Nagu. I Nagu finns också familjens fritidshus, något Wallin kan utnyttja senare i vår och sommar. Till vardags pendlar hon från Kimito till Pargas, arbetsresan tar en timme.
Wallin säger att personalresurseringen i socialarbetet i Pargas ser bra ut och att hon har tagits väldigt väl emot. Hennes egen tjänst är helt ny och hur arbetet utformas är inte i detalj ännu avgjort.
– Arbete med barnfamiljer och någon flyktingfamilj ska åtminstone ingå. Jag är öppen för allt, och vill göra mitt bästa.
En överraskning på nya arbetsplatsen var en namne. Det finns sedan tidigare en socialhandledare i Pargas vid namn Maria Wallin, numera också en socialarbetare med samma namn.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.