Maria Sainio tar över ledningen för polisstyrkan i Åboland: Drogbrotten oroar och cannabis används av allt yngre


Maria Sainio är ny kriminalkommissarie i Pargas. Foto: Kim Lund
Redan i gymnasiet vaknade Maria Sainios intresse för polisyrket. Hon tvekade ändå att söka till Polisyrkeshögskolan och befarade att inträdeskraven skulle vara för svåra.
Därför började hon i stället studera till fysioterapeut, men efter ett och ett halvt år insåg hon att det inte var något för henne.
1998 blev hon antagen till Polisyrkeshögskolan och ett år senare inledde hon sin karriär som praktiserande yngre konstapel på Tammerfors gator.
– Jag visste genast att det var det här jag ville göra, och jag har varit riktigt nöjd.
Efter den korta sejouren i Tammerfors flyttade Sainio till Åbo där hon först jobbade som patrullerande polis och senare som närpolis i Runosbacken.
Efter det fick hon sin första befälstjänst som fältkommissarie i Ekenäs.
– Jag har finska som modersmål, så jobbet i Ekenäs gav mig ett ordentligt språkbad, säger Sainio på flytande svenska.

Maria Sainio lärde sig svenska under sin tid som fältkommissarie i Ekenäs. Foto: Kim Lund
Medan hon var i Ekenäs skedde en av de mest dramatiska och våldsamma händelserna som Sainio minns bäst från sin 20 år långa poliskarriär.
Under en skottlossning i Vichtis i juni 2016 dog en polis och en annan skadades svårt. Båda poliserna jobbade vid Västra Nylands polisinrättning.
Själv var hon inte på jobb då det hände.
– Jag har haft tur och inte varit på fältet vid några större händelser.
Har du varit rädd någon gång?
– Nej. Visst har det uppstått hotfulla situationer, men i allmänhet tror jag att folk är vänligare mot kvinnliga poliser och har mera respekt för oss. Kollegorna förhåller sig också jättebra till kvinnliga poliser.
Till den förra poliskursen var 48 procent av de antagna kvinnor.
Sainio hann ännu göra en kort vända till Åbo innan hon den första maj tillträdde som kriminalkommissarie och brottsutredare i Pargas med ansvar för polisstyrkan i Åboland.
– Att fungera som utredare är en helt ny utmaning för mig, även om jag har lite erfarenhet av det jobbet från Åbo och Ekenäs.

Det är också lättare att ha kontakt med allmänheten då man bor på samma plats som man jobbar, säger hon.
Som närpolis har Sainio jobbat mycket med förebyggande arbete, och det är någonting hon gärna skulle fortsätta med också i Åboland.
Men Polisens resurser är begränsade. På Kimitoön finns bypoliserna kvar, men i Pargas är de borta och patrulleringar och utryckningar sköts från Åbo.
Målsättningen är att en polispatrull varje dag ska röra sig i Pargas med omnejd, men det beror på hur arbetsdagen ser ut och vilka prioriteringar som måste göras.
– Pargas ligger lite för nära Åbo och det är lättare att få hit en patrull än till Kimitoön. Det skulle förstås vara bra att få tillbaka bypoliserna, men resurserna är små. Hoppas kan man ju alltid.
Skärgården en utmaning för Polisen
Att hålla koll på kommundelarna bakom färjorna är en verklig utmaning, säger Sainio.
Samarbetet med Gränsbevakningen fungerar ändå bra och till exempel i måndags grep Gränsbevakningen två män som misstänks ha brutit sig in en sommarstuga i Houtskär.
Drogbrotten ökar i antal
Åboland har skonats från grov brottslighet och det som nu bekymrar Sainio är drogbrotten som i sin tur leder till annan brottslighet.
I november i fjol berättade ÅU att de drogrelaterade brotten i Pargas ökat kraftigt.
Under fjolårets 10 första månader begicks 34 narkotikabrott i Pargas, jämfört med nio brott under motsvarande tid år 2017.
De allra flesta fall gällde straffbart bruk av narkotika.
– Cannabisanvändarna blir bara yngre och yngre och därför skulle det förebyggande arbetet vara jätteviktigt.
– Barnen, man kan faktiskt kalla dem så, tror att det inte är farligt. Men har någon börjat med att först ta heroin eller amfetamin? Ofta börjar det med cannabis och när det inte räcker övergår man till starkare varor.
Hoppas på lugn sommar
Sainio beskriver ändå Åboland som en rätt så stillsam plats att jobba som polis i.
– Det händer mindre här än på större orter, även om vi haft ett par dråp. Det är ganska lugnt, och jag hoppas det är lugnt också på sommaren.
I Pargas jobbar sex poliser som utredare. I Kimito finns tre utredare och två bypoliser.
LÄS OCKSÅ:
Goda erfarenheter av Åbolands bypoliser
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.