Margot Åberg, 66, är nyexaminerad keramikartesan


Margot Åberg vid drejskivan i verkstaden i Brobacka i Pargas. Foto: Anja Kuusisto
Många Pargasbor vet att Margot Åberg kan skapa konst av keramik och vet mycket om lera – hon har varit lärare vid Kombi i flera år.
Men för henne själv räckte inte den kunskap som prakisk verksamhet och kurser gett, hon ville mer.
Vid 64 års ålder började hon studera till keramikartesan – på tisdagen dimitterades hon vid Axxell Överby i Esbo.
Utbildningen är tvåårig. Hon flyttade inte, hon pendlade från Pargas och sov ibland över hos ena sonen som bor i Esbo.
– Samtidigt höll jag kurser här i Pargas men det har fungerat bra. Och i och med att jag nu har en formell utbildning inom keramiken vågar jag marknadsföra mig och kontakta också sådana instanser som jag tidigare låtit bli, funderar Åberg.
Ville hitta sin egen profil för keramiska föremål
Det är klart, en keramiker ska sälja också. Själva skaparlusten är drivkraften, men i något skede blir hyllorna fulla och plånboken tom. Materialen kostar, drejskivor, ugn med mera kostar.
– Det är ett inre behov som driver en, jag vill göra keramik. Det utbildningen framförallt gav mig är en knuff i en viss riktning.
– Man söker sitt eget sätt att göra keramik och nu tycker jag att jag håller på att hitta det.
Vid sidan om den konstnärliga riktningen ger utbildningen den teoretiska kunskapen. Nu har hon bättre koll på vad leran innehåller, vad glasyren innehåller, hon kan blanda egen glasyr, med mera.
Gillar att skapa unika, speciella föremål
De produkter hon gör är ingen dussinvara, stora serier intresserar hon sig inte för. Gör hon en kanna får handtaget vara speciellt, medan en drejad kruka gärna följs upp med friare former. Roliga figurer och djur gillar hon också att skapa.
De flesta som gick utbildningen till keramikartesan blir företagare. Något Arabia att söka jobb vid finns inte längre, Vaja heter en av branschens få större aktörer i Finland.
– Det som jag själv har på gång just nu är dels en sommarutställning på Jill Christiansens Stentorp och att eventuellt hålla sommarkurser i raku-drejning här i Brobacka.
På Brobackavägen som ligger mellan Skräbböle och Malmen finns ett gammalt Partek-tvätteri där Åberg har sin verkstad.
Deltar i julmarknad i Tyskland
Utställningen i Stentorp öppnar vid lammdagen den 15 juni och är öppen hela sommaren. Men Margots och Jills samarbete fortsätter:
– Vi ska delta i en julmarknad i Lybeck där jag också ställde ut i fjol. Marknaden är elva dagar så man får jobba på ett tag för att ha produkter att ta med sig, men fjolåret gav mersmak.
Marknaden har egna inträdeskrav på produktkvalitén så Pargasprodukterna är i gott sällskap ute i världen.
Margot Åberg
Aktuell som: Nyutbildad keramikartesan i 66 års ålder.
Bakgrund: YH-socionom som jobbat med omsorg inom Kårkulla. Jobbade de sista tjänsteåren som ledare för ett boende i Helsingfors.
Bor: I Pargas, född i Pargas. Har keramikverkstad i Brobacka.
Familj: Bor i registrerat parförhållande. Har tre söner i åldern 30 plus.
Hobbyn: Läser deckare och sjunger i kör.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.