Mångsysslande vårdföretagare premieras i Kimitoön – Patrik Sjöbloms hjärta klappar för de äldre

Han är företagaren som lyfter titeln mångsysslare till helt nya höjder. Han är personen som lever av glädjen att kunna hjälpa sina medmänniskor.
Patrik ”Patte” Sjöblom i Kimito får i dag ta emot utmärkelsen Årets företagare på Kimitoön 2023 av Egentliga Finlands företagare r.f. Utmärkelsen får han för sitt företag Pattes Bostäder Ab som verkar inom vårdbranschen.
Sjöholm driver serviceboendet Pasendo i hybridmodell med tolv platser för effektiverat serviceboende och åtta platser för gemenskapsboende. Utöver det erbjuder företaget sex platser för stödboende i Västanfjärd och lika många i Vreta.
Utan framtidstro är man ingen företagare. Företagare betyder ju att man företagsam och att man försöker. Det är nog lite en sjukdom att vara företagare!
Patrik Sjöblom, Årets företagare på Kimitoön 2023
Sjöblom kommer att närvara vid företagargalan i Logomo på lördagskvällen för att ta emot sitt pris.
– Jag är glad att det man gjort uppskattas, säger Sjöblom om utmärkelsen.

Bar och Skärgårdens skogshästar
”Hur länge har du varit företagare?” känns som en given fråga att starta med. Den får ett betydligt längre svar än väntat.
– Jag var väl 24 år då jag startade. Då byggde jag upp en bar och grill i Västanfjärd. Den sålde jag senare, inleder Sjöblom.
– Och så var det Skärgårdens skogshästar, som ännu finns kvar. Jag sydde och reparerade och gjorde läderarbeten.
Hästföretaget startades 1997 och hade som mest sju hästar. De användes bland annat till skogsarbete. En av uppdragsgivarna var då Museiverket, som hade behov av varsamt skogsbruk på fornminnesplatser. Företaget var ett mångsyssleri som också kunde anlitas för byggnadsarbeten, samlade skrot samt utförde uppdrag med lastbil och grävskopa.
– Min sista häst sålde jag till Tappo Tipu i Västanfjärd för några år sedan då den var 23 år gammal. Priset var ett ägg per år.

Avlönad riddare i fem år
Hästlivet saknar Sjöblom inte egentligen, frånsett de där stunderna då det var bara han och hästen och allt annat i vardagen stannade.
– Det är samma känsla som då jag tecknar. Det gjorde jag också en tid, jag har till och med haft utställningar och sålt mina teckningar.
Vi backar tillbaka till hästlivet: Värt att nämna är Sjöbloms femåriga karriär som avlönad riddare med Europakända Rohan tallit från orten. Förutom medverkan i riddarskådespel tävlade Sjöblom internationellt bland annat i Danmark i grenen Skill at Arms.
– Jag var den som ofta trillade av hästen. Några revben har jag nog brutit, säger Sjöblom och skrattar.

Kom in i vårdbranschen med modersmjölken
Vårdbranschen är Sjöblom uppvuxen med, därför föll det sig naturligt att starta upp Pattes bostäder.
– Mamma jobbade som barnmorska i Kimito, så jag är uppväxt med att beakta och hjälpa andra. Hon hade mottagning i kommunhuset där vi bodde, men som liten följde jag också med på hembesök till familjerna. Jag har alltid trivts bra med både barn och äldre – det finns ingenting konstgjort i dem, de är ärliga.
Sjöblom anser att de äldres gedigna livserfarenhet borde tas bättre tillvara och de som vill borde ges möjlighet och plats i samhället. Han har känslan av att man i dag vill knuffa undan de äldre.
Starten för Sjöbloms företag inom vården gick i Västanfjärd 2008. Pasendo i Kimito öppnade våren 2017, efter att Sjöblom till en stor del själv transformerat det tidigare biblioteket till serviceboende.
Förutom serviceplatserna driver företaget också en vårdmottagning, erbjuder hemsjukvård inklusive nattjour samt kör ut den i Pasendo tillredda maten. Företaget har i dag 25 fastanställda och många inhoppare därtill.
Själv fungerar Sjöblom som allt i allo, just den här dagen har han jobbat i köket och tillrett dagens lunch: traditionell strömmingslåda.

Numera äger ansvariga sjukskötaren Jonna Moberg tio procent av företaget.
Tro på framtiden
Till Pasendos platser finns hela tiden köer, därför har man startat processen med att få lov att bygga ett radhus för seniorer i anslutning till Pasendo. Förfrågningar om plats har man fått även från utlandet, som till exempel London och Bryssel.
Även om vårdbranschen är i gungning på grund av den stora personalbristen och många frågor om framtida vård är öppna vågar Sjöblom tro på framtiden.
– Utan framtidstro är man ingen företagare. Företagare betyder ju att man företagsam och att man försöker. Det är nog lite en sjukdom att vara företagare!
Sjöblom poängterar att vårdbranschen väljer man med hjärta och själ.
– Så mycket pengar i egen ficka ger det inte, men jag lever på att ha hjälpt. Möjligheten att kunna göra det ger mig glädje.

LÄS OCKSÅ
Om priset
- Årets företag-priserna delas ut på lördagskvällen vid Egentliga Finlands Företagares gala i Logomo i Åbo. Priser går till ett företag i varje kommun.
- Därtill belönas Årets företag i Egentliga Finland som i år är djurläkemedelsföretaget Vetcare i Salo.
- Årets unga företagare i landskapet är 30-åriga Matleena Töhönen i Åbo. Hennes företag Maanantaimalli grundades 2019 och tillverkar och säljer örhängen. Nu driver Töhönen också den populära second hand-butiken Maanantaimarket i Åbo centrum.
- Årets ensamföretagare i landskapet är Åbobon Veronica Deac. Hennes företag Jump Fit har med start 2016 introducerat träningsformen Kangoo Jumps i Finland.
Stort GRATTIS till priset Patte 👏
Det är du värd!