Mångfaldspark ger plats för Dalsbruks blå stolthet – på gammal butikstomt finns redan 70 arter

Dalsbruk kan stoltsera med att vara det ställe i Finland där det finns en exceptionell mängd av arten blåeld. På den gamla butikstomten ”Anderssons butik” i Dalsbruk har NTM-centralen i Egentliga Finland skapat en avgränsad mångfaldspark.
Förutom blåeld finns här en lång rad andra torrängsarter som behöver hjälp på traven för att klara sig. Den gråaktiga kultur- och medicinalväxten malört är en annan av dem. Tillsammans med blåelden är den värdväxt för de ytterst sällsynta fjärilarna gråkantad sorgmal och malörtsmott.

Skärgårdsekolog Panu Kunttu som är involverad i projektet har räknat till 70 arter i mångfaldsparken, 30 av dem torrängsarter.
Just malört och blåeld växte här redan tidigare, men genom de åtgärder som gjorts vill man skapa bättre förutsättningar för dem.

Flera områden i Dalsbruk
I Dalsbruk finns ett nätverk av fler än tio avgränsade områden där målet är att främja mångfalden. Till exempel finns ett sådant område där den nya förbindelsebåtsbryggan byggs och ett annat vid motionshallen.
Skötselåtgärder har planerats tillsammans med markägarna, såväl privata som Kimitoöns kommun. Finansiering för skötseln av den kommunägda mångfaldsparken kommer från jord- och skogsbruksministeriets Helmi-program.
NTM-centralens naturvårdsprojekt Charlotta Berlin har hållit i trådarna för projektet.
– Vi är nöjda med programmet och det fina samarbetet, säger Amanda Rosenblad, Kimitoöns trädgårdsmästare.

Även för insekter och pollinerare
Den cirka 800 kvadratmeter stora parken, som nu försetts med infoskylt och en bänk, finns invid korsningen Tvättstugavägen och Hertsbölevägen.

I parken finns öppnare platser med synlig sandbotten, medan växtligheten är lite tätare mot vägen. Mot skogen kantas parken av ett risstaket, av insekthotell, av holkar för fåglar och fladdermöss och av flera stora döda silverpilsstammar.
Det är silverpilarna som fälldes vid Dalsbruks hamn som här fått ett nytt liv. I parken finns alltså lämpliga livsmiljöer också för insekter, pollinerare och lite större kryp.

Den stund vi är i parken ses den ovanliga nära hotade fjärilen storfläckig pärlemorfjäril, samtidigt som en tegelröd ängstrollslända slår sig ner på en stock – den är dock en mer vanlig art.

Längre in i parken syns vita fläckar på marken – här pågår ett kalkningstest, som eventuellt kan gynna vissa arter, som växten blodnäva och arten större kristallsnäcka.
”Ett showroom”
Kunttu visar på risstaketet och stockarna och säger att parken är ett gott exempel på hur vem som helst göra naturen en tjänst.
– Det här är som ett showroom för andra kommuner och städer, säger han.

Annat vem som helst kan göra för sällsynta arter och pollinerare är att låta gräsmattor bli ängar eller i alla fall klippa dem mera sällan
– Det här blir allt vanligare hos städer, kommuner och församlingar, säger Kunttu.
Start 2022
Projektet med mångfaldsparken startade NTM-centralen i december 2022. Då avlägsnades sly och några mindre träd, ytlagret skrapades bort och ersattes med sand. Här ska arter som kräver karg mark trivas. Våren därpå planterades plantor och frön såddes här – bland annat just av blåeld och malört.
– Snabbt fanns många av torrängsarterna här, en stor del av dem som önskades. Men nu önskar vi flera individer av dessa arter, säger Kunttu.
Iiro Ikonen, överinspektör på NTM-centralen, säger att man i mer än tio år funderat hur man ska komma till skott för att hjälpa de hotade arterna i Dalsbruk. Viktigt är att områdena kontinuerligt kan vårdas – ogräs ska rensas och täckande växtlighet ska röjas.
– Det här är en fantastisk helhet, säger Ikonen.
Speciellt nu i början krävs skötsel av parken så att dominerande arter som gråbo, hallon och åkertistel hålls borta. Också inkräktare från närliggande trädgårdar, som kaukasiskt fetblad, häckoxbär och palsternacka har rensats bort.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.