Många vill förbjuda privatpersoner från att skjuta raketer – ögonläkare besviken på riksdagen

Förra nyåret var dystert med tanke på antalet ögonskador.
Det konstaterar Tero Kivelä, överläkare på HUS ögonklinik och professor på Helsingfors universitet.
Antalet skador som krävde sjukhusvård uppgick då till 21, jämfört med 11 året innan och endast 5 året innan det.
– Det är ännu svårt att säga om det är fråga om en stigande trend, men jag tror inte att variationen i antalet fall de senaste åren endast beror på slumpen, säger Kivelä.
Diskussion om förbud ledde ingen vart
Han konstaterar att medborgarinitiativet om att förbjuda raketer för privatpersoner diskuterades aktivt i medier kring nyåret 2019-2020. Det kan ha påverkat att antalet fall det året var rekordlågt.
Medborgarinitiativet behandlades av riksdagens ekonomiutskott i höstas, men inga skärpningar i regleringen föreslogs.
– Det är en stor besvikelse. Men att initiativet så snabbt samlade ihop tillräckligt med namn visar att attityderna har förändrats. Det beror förstås inte bara på personskadorna, folk tänker också på miljön, djur och pengar.
Vädret påverkar också antalet skador
Kivelä konstaterar att en annan faktor som påverkar hur många som skadas av raketer under nyåret är vädret.
– Det påverkar hur mycket folk överlag rör sig utomhus men snömängden har också betydelse, eftersom den påverkar hur väl olika raketer stöds innan de avfyras.
Han konstaterar att man lyckades halvera antalet ögonskador efter 2010 då skyddsglasögon blev obligatoriska för dem som hanterar raketer.
– Men om antalet skador igen börjar röra sig kring 20 per år går vi tio år tillbaka i utvecklingen.
Fjolåret var således också dystert då nästan hälften av dem som fick ögonskador inte var de som hanterade raketerna utan åskådare eller till och med bara förbipasserare.
Årligen skadas också minderåriga och Kivelä vill precis som brandingenjör Anssi Ylhä påminna föräldrar om att aldrig ge fyrverkeripjäser åt sina barn och försäkra att de i publiken bär skyddsglasögon.
”Ett fall är ett för mycket”
På försäkringsbolaget If berättar Anne Koivisto, expert på personskadeersättningar, att skador orsakade av fyrverkeripjäser nu och då syns i hennes jobb.
– Vi för inte statistik över fallen, men de syns i mitt jobb till exempel då frågan uppstår ifall personen som söker ersättning har handlat med grov vårdslöshet. Man kanske har varit berusad och inte använt skyddsglasögon, och i sådana fall är kunden inte berättigad till full ersättning.
Koivisto säger ändå att det handlar om enstaka fall.
– Men ett fall är såklart redan ett fall för mycket med tanke på att skadorna oftast helt hade kunnat undvikas med skyddsglasögon.
Farligast i Danmark och Nederländerna
Tero Kivelä berättar att Finlands reglering av försäljning och användning av fyrverkeripjäser är ganska typisk i Europa. Finland är varken strängast eller slappast.
– Danmark och Nederländerna är farligast med tanke på raketer. I Danmark har det till och med skett dödsfall och i Nederländerna har jag för mig att amerikanska konsulatet ett år utfärdade en varning om nyårsraketerna.
Däremot är raketer helt förbjudna för privatpersoner i Irland och i Australien, med undantag av en delstat.
”Skicka hellre pengarna till Ukraina”
Kivelä vill ännu påpeka att det enligt honom är speciellt tokigt i år att skjuta raketer med tanke på kriget i Ukraina.
Smällandet kan upplevas som obehagligt och pengar går bokstavligen upp i skyn.
– Alla kan fråga sig om det är ett vettigt sätt att spendera sina pengar. Själv har jag satsat på att skicka två kaminer till Ukraina.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.