Många små blir inte en stor – hallsituationen i Pargas oroar idrottsföreningarna

Frustrationen och förundran är stor i många föreningar då man oroar sig för att det planerade nya skolcentret saknar gymnastiksal.
Det har talats om en sal på 350 kvadratmeter i anslutning till det nya skolcentret som är under planering, men något konkret om den salen finns inte att tillgå. Endast preliminära skisser.
Fem blir två, åtminstone tillfälligt
I dagsläget finns det i praktiken fem skolsalar i Pargas kommunområde, men om planerna på skolcentret förverkligas enligt de här skisserna är siffran, åtminstone tillfälligt, nere i två.

Endast Malms skolas gymnastiksal samt Koivuhaan koulus gymnastiksal (båda två är små, 224 respektive 145 kvadratmeter) skulle bli kvar i sin nuvarande form medan man bygger nytt och samtidigt river Sarlinska skolans sal och Paraistenseudun koulus sal. Axxells sal byggs tillfälligt om till klassrum.
Ett vanligt veckoslut i november (då inga coronarekommendationer och -restriktioner är i kraft) är idrottshallen i Pargas idrotts- och ungdomsgård så gott som fullbokad både lördag och söndag med matcher i handboll, innebandy och futsal. Då flyttas ordinarie träningspass undan.

Pargas IF:s handbollssektion är den överlägset flitigaste användaren av PIUG och Sarlinska skolans sal. 17 olika juniorlag samt seniorlag på dam- och herrsidan ser till den saken.
Många av de yngre lagen tränar i PIF-center, där planen inte riktigt fyller måtten för en fullstor handbollsplan. Dessutom tränar många lag sammanslaget under samma tider för att alla ska få rum.
Den enda hallen som i dagsläget helt och hållet fyller kraven för handboll och innebandy (samt futsal) är PIUG. För badminton lämpar sig endast PIUG och Sarlinska.
Storleksjämförelse av salarna i Pargas kommundel
- PIUG idrottshall, 1 130 m²
- PIF-center, ca 1 130 m²(inkl. gymnastikhall).
- Sarlinska skolan, 625 m²
- Axxell, 477 m²
- Malms skola, 224 m²
- Koivuhaan koulu, 145 m²
- Paraistenseudun koulu, 144 m²
källor: bokning.pargas.fi, pifcenter.fi, bottenplan för Vapparvägen 4.
Minimimått för fullstora spelplaner
- handboll, 40 x 20 meter (800 m²)
- innebandy, 40 x 20 m
- futsal, 38 x 18 m (684 m²)
- badminton, 13,4 x 6,1 m (ca 82 m²). Frihöjd minst 8 meter.
- volleyboll, 18 x 9 m + 3 m skyddszon i varje riktning (360 m²). Frihöjd minst 7 meter.
”En fullständig katastrof”
Pargas Badmintons Mikko Blomqvist ser framtidsutsikterna som närmast katastrofala.
– Faktum är att det skulle innebära en fullständig katastrof för oss om Sarlinska skolans sal rivs utan att ett ersättande utrymme erbjuds istället.

– Jag är helt övertygad om att man i Pargas skulle fylla ytterligare en likadan sal som PIUG är i dag utan några som helst bekymmer. För vår del sätter hallsituationen i dag stopp för våra tillväxtmöjligheter, vi har svårt att få fler med i verksamheten som det ser ut just nu, säger Blomqvist.
Pargas IF:s styrelsemedlem Joakim Sjöström, själv aktiv inom innebandyn, är minst lika bekymrad.
– Samma sak gäller för vår del, vi har inte möjlighet att växa på grund av bristen på vettiga halltider för juniorer. Det här är ingalunda ett problem endast för Piffen, utan hela föreningsfältet tampas med samma saker. Det kommer att bli oerhört svårt att bedriva föreningsverksamhet om Sarlinska skolans sal försvinner.
Tvinga bort eliten?
Det skulle betyda att konkurrensen om de begränsade timmarna i PIUG blir allt hårdare.
– Visst kunde vi säga att våra elitsatsande tävlingsspelare får söka sig till annan ort för att träna, till exempel till S:t Karins, men är det rätt signal att sända, frågar sig Blomqvist.
Blomqvist har i och med sitt engagemang i PIF-akademin med egna ögon sett hur viktigt det är för ortens dragningskraft att man kan idrotta och motionera här. Sjöström skriver under detta.
– Vi har inom Piffen diskuterat problematiken och det ligger högt på vår agenda att hitta en lösning. Trots att årskullarna kanske minskar i elevprognoserna, finns behovet av idrott och motion för barn och unga kvar. Behovet av utrymmen ändrar inte om det finns 20 barn i en åldersklass istället för 30, säger Sjöström.
Många grenar har redan tagit paus
På tävlingsnivå ska åtminstone fotboll, handboll, innebandy, badminton, futsal, bordtennis, dans och rytmisk gymnastik samsas om utrymmen tillsammans med den fria bildningens och andras motionsutbud.
Då blir grenarna ännu fler och trycket desto större, trots att en del av grenarna redan innan tisdagens nya rekommendationer hade tagit paus. Bland dessa finns basketverksamhet för ungdomar och volleybollen i Volley Team -82:s regi.
Tider finns, men väggarna kommer emot
Bokningsläget för de olika utrymmena ger vid handen att Axxells sal står tom för det mesta, enligt uppgift hyr man ut i snitt ungefär 5–6 timmar i veckan. Dagtid ekar det tomt.
I Sarlinska skolan hyrs omkring 26 veckotimmar ut under kvällar och veckoslut, men samtidigt är salen upptagen av skolan under flera veckor varje år under studentskrivningar och (i vanliga fall) i samband med andra festligheter kring terminssluten. I Paraistenseudun koulu hyr man ut 17 timmar under kvällar och veckoslut.

De här 48 timmarna ska i praktiken fås in i PIUG (bokningsgraden just nu 62 procent om man slår ut det hela på sju dagar i veckan och inte räknar med matchbokningar som har förtur) samt de andra salarna. Uppskattningsvis 20 av de 48 timmarna kräver fullstor plan eller tillräcklig frihöjd – och då blir ekvationen med ens omöjlig.
Privata alternativ finns
På den privata sidan finns det en del alternativ, främst förstås PIF-center som till sin storlek är i samma klass med PIUG då man räknar med både idrottshallen och gymnastikhallen.

Rehtis hus på Rönnvägen 31 har en sal med en del regelbundna hyresgäster. I Manegens gymnastiksal hålls det åtminstone taekwondoträningar regelbundet, medan yrkesinstitutet Livias sal på Fiskeriskolvägen just nu saknar regelbundna utomstående hyresgäster.
Men alla dessa salar är små, under 200 kvadratmeter, och de flesta har lågt till tak. Skräbböle ungdomsförenings Barakken dömdes ut tidigare.
Redan fyra skolor utan gymnastiksal
PIF-center används redan flitigt av skolorna dagtid. Koivuhaka, Nilsby, Skräbböle, Sunnanberg och Kirjala skolor har alla en del av gymnastikundervisningen utlokaliserad där (sammanlagt 12 veckotimmar).
De facto har Pargas redan nu fyra skolor som saknar gymnastiksalar.
Vid sidan av skolorna är medborgarinstitutet Kombi också flitiga användare av de olika idrottssalarna, de har 18,5 veckotimmar hyrt för sin verksamhet i Pargas kommundel.
Dessutom finns bollhallar i Nagu, Korpo och Houtskär, där man kan konstatera att bokningsläget blir glesare ju längre ut i skärgården man tar sig. Men ingen av de hallarna är heller fullstora, utan ligger kring 400 kvadratmeter.



Bokningsgraderna i de olika salarna är uträknade från det genomsnittliga bokningsläget under oktober-november 2020. Innan coronakrisen var bokningsgraden betydligt högre. Tiden under ”tomt” baserar sig på de timmar som går att boka enligt bokningssystemet.
Uppdaterat kl. 9.40 med tillägg om att flera lag tränar sammanslaget samt korrigerad graf för PIUG där veckosluten inte tas i beaktande, eftersom de är vigda för matcher.
När skall beslutsfattarna lyssna på medborgarnas önskan och behov, och inte bara tänka på ekonomin just nu? Blir dyrt att bygga större senare, dvs. direkt när det nya är klart för att det inte uppfyller behoven istället för att bygga nu gymnasiksalar som är större eller åtminstone lika stora som de nuvarande. Visst är ekonomin dålig men det lönar sig inte att vara dumsnål och ”spara” på skola och fritidsverksamhet om man vill ha fler barnfamiljer som flyttar till Pargas.