Många slarvar med gamla mediciner – och det smutsar ner Östersjön
Enligt en ny undersökning slarvar finländare med att returnera oanvända och gamla läkemedel.
Undersökningen, som är gjord av Helsingforsregionens miljötjänster HRM, visar att ungefär en tredjedel i huvudstadsregionen inte gör sig av med gamla mediciner på rätt sätt.
Speciellt unga är dåliga på att returnera läkemedel medan äldre och kvinnor är flitigare sorterare. Många väljer den enkla vägen och slänger läkemedel i blandavfallet eller i avloppsvattnet. Detta kan ha svåra konsekvenser för miljön.
Det är viktigt att veta vad man ska göra med gamla mediciner
Kampanjen för ett läkemedelsfritt Östersjön ordnas för femte gången. I år vill man nå speciellt unga samt öka det allmänna medvetandet om konsekvenserna.
– För miljöns del är det viktigt att returnering av oanvända eller utgångna läkemedel hör till allas rutin. Det vore viktigt att öka ungdomarnas medvetenhet om hur lätt och viktigt det är med korrekt avfallshantering, säger HRM:s miljösakkunniga Elina Tanner.
Miljön lider om vi är lata
Speciellt ser man att läkemedelsrester orsakar hormonella störningar och beteendestörningar hos organismer. Även antibiotikaresistens är ett mycket allvarligt problem för miljön och människor. Läkemedelsrester som kommer ut i miljön kan i längden leda till antibiotikaresistens.
Om man slänger läkemedel i soporna kan de dels komma i fel händer men dessutom läcker läkemedelsrester ut i miljön från bland annat soptippar.
Att slänga läkemedel i avloppsvattnet är inte heller bra. Reningsverken klarar inte av att rena läkemedelsrester från vattnet. Dessutom är läkemedel designade för att vara hållbara och verka i väldigt små mängder vilket förstås är en negativ egenskap när de hamnar i miljön.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.