Många sätt att bidra när Hungerdagen inleds i Åboland på torsdag


I år kan folk donera både på nätet och på gatan. Leif Nerdrum var hungerdagsinsamlare år 2019 på Åbo torg. Foto: Andrea Södergård/FRK Åboland
Hungerdagens traditionella bössinsamling börjar på torsdag den 24 september och pågår fram till lördag den 26 september. Årets nyhet är Hungerdagsvagnen i Kimito och samarbete med Piffens handbollssektion.
I Kimito cirkulerar Hungerdagsvagnen i centrum på torsdag och fredag den här veckan. Från Hungerdagsvagnen kan man köpa soppa och bakverk med sig hem eller ge ett bidrag i insamlingsbössan.
I Pargas hjälper Piffens handbollssektion med utdelningen av bankgiron till hushållen och lakrits kan man köpa i Humana.
Även studerande har aktiverats i årets kampanj. Första årets tradenomstuderande från Novia deltar och det gör också ämnesföreningar vid Åbo Akademi.
Mer nätbaserad insamling
På grund av den rådande situationen har allt mer av hungerdagens insamling flyttat från gator och byar till nätet. Många avdelningar har startat egna webbössor eller skaffat MobilePay-nummer så att det ska vara snabbt och enkelt för alla att delta i insamlingen. Länkar till webbössorna hittas på avdelningarnas sociala medier.
Många avdelningar har också valt att dela ut bankgiron till hushållen på orten. I Iniö, Korpo, Pargas, Västanfjärd, Hitis och Åbo kan man förvänta sig ett Hungerdagsbrev i postlådan.
På allt fler orter är det också möjligt att bidra till Hungerdagen genom kortbetalning.
Bössinsamlare behövs också på gatorna
Men Hungerdagen är ändå ingenting utan sina traditionella bössinsamlare, som kommer röra sig i Åbo, Pargas, Kimito centrum, Nagu Kyrkbacken samt på Nagufärjan.
– Vi är glada över att kunna ordna traditionell bössinsamling även i år och trots coronaläget. Den här gången är vi extra noggranna med hygien och säkerhet så det ska vara tryggt att delta i insamlingen både som frivillig och bidragsgivare, säger Annalena Sjöblom på Finlands Röda Kors Åbolands Distrikt.
Ännu finns det möjlighet att vara med som frivillig insamlare under Hungerdagen.
Hjälp här hemma och utomlands
Under Hungerdagen samlas obundna medel in till Finlands Röda Kors katastroffond. Medlen används för att hjälpa offer i katastrofer och konflikter i Finland och i världen. Via katastroffonden ges bland annat stöd till personer i hemlandet som mist sina hem på grund av brand.
Katastroffondens pengar användes också under coronavåren för att utbildade frivilliga skulle hjälpa personer i riskgrupper.
Hungerdagen är Finlands Röda Kors största årliga insamling och i år arrangeras den för fyrtionde gången. Varje år deltar omkring 15 000 frivilliga i insamlingen.
Det här gör avdelningen på din ort
Kimito: Bössinsamling i byn torsdag till lördag kl 10 framåt. Hungerdagsvagnen med soppa och bakverk cirkulerar torsdag och fredag kl 10 framåt. Köp hem soppa och bakverk från rödakorslokalen kl 10 framåt, Engelsbyvägen 1.
Korpo: Traditionell ärtsoppsförsäljning med plättar och kaffe i församlingshemmet på fredag kl 11-14 eller så långt ärtsoppa räcker. Insamlingsbössa finns på Korpolandet och på Utö. Webbössa
Iniö: Bankgiron har delats ut till hushållen.
Västanfjärd: Ingen rotmosförsäljning i år, istället har bankgiron delats ut till hushållen. Webbössa.
Nagu: Traditionell bössinsamling på färjan mellan Pargas och Nagu och i Kyrkbacken.
Pargas: Traditionell bössinsamling vid Reimari, S-market och Tokmanni. Femton handbollslag delar ut bankgiron under veckans träningar. Lakrits säljs på Humana, Strandvägen 16 AL 1 torsdag till lördag. Webbössa.
Åbo, på svenska: Traditionell bössinsamling i Åbo centrum och webbössa.
Dragsfjärd: Bössinsamling på Äppeldagen på Söderlångvik Gård.
Hitis: Bankgiron till hushållen.
Houtskär: Bössor finns i butik och på områdeskontor. Bankgiron har delats ut till hushållen. Webbössa.Så här kan du bidra
Ställ upp som böss- eller digital insamlare. Ta kontakt med din lokalavdelning för att anmäla dig eller gå direkt till rödakorslokalen.
Delta i din avdelnings hungerdagsevenemang
Donera pengar i en virtuell eller fysisk bössa
Via MobilePay eller avdelningens eget MobilePay-donationsnummer
Genom att skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €/meddelande)
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.