Många restauranger på liten yta är Åbos trumfkort – staden är en favorit för många Helsingforsbor

Åbo är fullt av bra restauranger med olika stil, säger Marko Rauhala som driver Mami vid Lilltorget, ett stenkast från Domkyrkan.
På 90-talet dominerades utbudet av S-kedjans restauranger. Rauhala jobbade då på en restaurang som gjorde okej mat, men arbetet var inte så finslipat.
— Sedan jobbade jag på Havis Amanda i Helsingfors i några år. Där var till exempel rytmisteringen i köket en helt annan. Den erfarenheten var väldigt viktig för mig.

Under 2000-talet har restauranglivet exploderat i Åbo, med många privatägda restauranger och kockar som jobbat runtom i världen.
Mami är den restaurang, vid sidan av Kaskis på Kaskisbacken, som brukar representera Åbo rätt högt uppe på listan med Finlands 50 bästa restauranger. I år är Mami på plats 16 och Kaskis på plats 11 på den Helsingforsdominerade topplistan.

Bra samarbete mellan restaurangerna
Rauhala beskriver Mamis stil som klassisk fransk. Allt från bröd till glass görs på plats, och man har bland annat lever som en specialitet.
— Någon sa att vi börjar bli en tradition, lite som (klassiska Åbokrogen) Pippurimylly. Vi ordnar till exempel lutfiskkvällar varje december. Det är bra att vi inte behöver uppfinna hjulet på nytt varje år, säger Rauhala, vars restaurang snart funnits i 15 år.
Han är lättad över att verksamheten nu börjar återgå till det normala efter coronapandemin. En positiv grej är att många finländare nu gjort matresor till Åbo.
— Vi har haft många gäster speciellt från Helsingfors. Säkert från annat håll också, men helsingforsarna är kanske mera måna om att berätta varifrån de kommer! skrattar Rauhala.

Rauhala nämner Roster vid domkyrkan, den italienska restaurangen Sergio’s vid ån och den indiska Delhi Darbar på Tavastgatan bland sina favoritrestauranger i Åbo. Och så berömmer han arkitekten Benito Casagrande, som äger huset vid Lilltorget där Mami och flera andra restauranger finns.
— Han har låtit oss komma hit och har varit mån om att restaurangerna inte ska vara för likadana. Det är en bra sammanhållning mellan restaurangerna i Åbo. Vi springer och lånar grejer av varandra hela tiden. Vår värsta konkurrent är sofflocket.
Helsingforsares favorit
Ett stort problem just nu är att hitta personal. Ett skäl är att folk bytt jobb när restaurangerna tvingats hålla stängt.
Jaana Heilimö, restaurangchef för Blanko och vinbaren Tintå vid Aurabron, säger att även implementeringen av covidintyget skapar huvudbry just nu. Men i övrigt ser det rätt ljust ut. Sommaren har gått bra.
— Uteserveringssäsongen har varit fin. Finländarna har insett att man kan sitta ute också längre än till mitten av augusti.

Heilimö säger att turister från Mellaneuropa, inte minst Italien och Spanien, traditionellt brukar hitta till Åbo i september–oktober. Nu är det många ”hemestrande” finländare som slagit sig ner vid restaurangborden.
— Åbo är många Helsingforsbors favorit. Vi är lite som utlandet för dem. Även om till exempel Ruisrock inte ordnats nu så har folk prickat in sitt traditionella Åbobesök i kalendern. Man har rest hit med kompisarna och bland annat gått på restaurang.
Ån lockar
Heilimö säger att Åbos restaurangutbud kanske i sig inte skiljer sig så mycket från det i Helsingfors eller Tammerfors. Men Åbo har ett trumfort.
— Här är det mesta koncentrerat på ett litet område. Man kan promenera längs ån och hitta en massa trevliga ställen.
Även Heilimö lyfter fram att många restauranger är privatägda.
— Vi måste hela tiden vara på tårna och se över våra koncept och se till att allt är fräscht. Det är lätt att komma hit och hitta en restaurang som passar en.
Vad är Blankos och Tintås trumfkort?
— Vi är lyckligt lottade som funnits på samma plats länge, Blanko i över 20 år och Tintå i över 10 år. Det finns en kontinuitet, och folk runtom i landet känner till Blankos lammpasta och Tintås pizza, säger Heilimö.
På meritlistan har Tintå dessutom utmärkelsen ”årets vinrestaurang” för några år sedan.
Nu ser Jaana Heilimö fram emot lillajulssäsongen.
— Efter att personalen inte träffats på 1,5 år märker man nu att företag igen reserverar bord för lillajulen.
Pinellan byter namn och blir pizzeria – italiensk murare till Åbo
Höstens stora restaurangnyhet i Åbo är att den anrika restaurangen Pinellan upphör. Pelarbyggnaden vid åstranden tas snart över av restaurangen Via Tribunali som bjuder på napolitanska pizzor.
Det har väckt uppståndelse, men egentligen är det ingen obruten restaurangtradition från 1848 som går i graven. Pinellan har haft en mängd krögare med vitt skilda koncept under åren, och mellan 2004 och 2011 var huset stängt.
Före det fanns den chosefria köttrestaurangen Ribs i den stora nedre våningen. När Pinellan öppnade på nytt år 2011 var det i Sunbornkoncernens regi och med ett fine dining-stuk.
Så det nya är kanske bara det att ingen del av restaurangen nu kommer att heta just Pinellan, vilket den lilla övervåningen i trä hette även på Ribs tid.

Vill visa upp historien
I ”Träpinellan” kommer Son of a Punch – Helsingforsfirman bakom Via Tribunali – att öppna en cocktailbar. Men inte heller den kommer alltså att heta Pinellan. Den gamla krögaren Sunborn, som fortfarande äger byggnaden, har ensamrätt till det namnet.
— Jag har full förståelse för att Sunborn inte låter oss använda det namnet. En dag i framtiden kanske vi inte längre finns i byggnaden och då kanske de vill lansera Pinellan igen, säger Antti Kuitunen från Son of a Punch.
Men, konstaterar Kuitunen: i folkmun kommer byggnaden säkert att heta Pinellan till tidens ände.
— Vi hoppas att vi får ha namnet synligt inomhus, och kanske döpa en pizza efter det. Det här huset har en otrolig historia som vi vill lyfta fram.
Kuitunen konstaterar att pizzor har funnits på menyn i Pinellan även tidigare, och de hoppas hitta gamla menyer som kan visas upp.
Italiensk murare till Åbo
Men de napolitanska pizzorna är något helt annat än de pizzor vi vant oss vid i Finland, påpekar Kuitunen.
— Den äkta napolitanska pizzan är inte knapriga bitar som står rakt ut när du håller dem i handen. Den är mjuk och luftig, säger Kuitunen.
Pizzan gräddas i 60-90 sekunder i 450 grader, i en vedeldad ugn som snart ska muras av en italiensk murare som reser till Åbo för uppdraget.
Två av Via Tribunalis pizzerior i Helsingfors har erhållit den italienska takorganisationen Associazione Verace Pizza Napoletanas certifikat. Det hoppas Kuitunen att pizzerian i Åbo också ska lyckas med när den har varit i gång ett tag.
Det kräver att en företrädare för den ideella organisationen flygs till Finland och under några dagar kontrollerar att pizzatillverkningen uppfyller strikta krav på råvarorna, långsam jäsning och på ugnen.
— De brukar vilja baka själv också, för de är ju pizzaentusiaster! konstaterar Kuitunen.
Kollega i Saluhallen
Restaurangen 450°C i Saluhallen, som också gör napolitanska pizzor, hamnade nyligen på plats 36 på en italiensk lista över de 50 bästa pizzeriorna i världen. Antti Kuitunen ser inte 450°C som en konkurrent utan som en kollega som är med och förändrar pizzakulturen.

Jean Lindén/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.