Förflytta dig till innehållet

Många mor- och farföräldrar borde lära sig mer om diagnoser som adhd och autism

privat
Porträtt av mörkhårig kvinna.
Specialpedagog Heidi Hermansson anser att det är viktigt också för mor- och farföräldrar att få mera kunskap om diagnoser som adhd och autism.

Folkhälsans mottagning för barn, unga och familjer i Åboland har redan i många år ordnat träffar för mor- och farföräldrar vars barnbarn har någon neuropsykiatrisk diagnos (NPF) som adhd eller autism. Nu under våren blir det två träffar, en i Åbo den 12 april och en i Pargas den 15 maj.

Heidi Hermansson som arbetar vid Folkhälsan berättar att föräldrarna till barnet ofta har bra information om diagnoserna men att mor- och farföräldrarna helt kan ha blivit utan den teoretiska kunskapen om vad en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning innebär.

Enligt henne har de informella och avgiftsfria träffarna visat sig vara ett fungerande koncept som lockat mellan fem och tio deltagare varje gång, ibland också fler.

Kan vara svårt att bemöta på rätt sätt

– Ett syfte är att mor- och farföräldrarna till ett barn som har fått en diagnos ska få grundläggande information och kunskap om vad diagnosen innebär, hur det kan ta sig uttryck i vardagen och hur man kan stöda barnet på olika sätt. Ett exempel kan vara då mormor eller morfar hämtar barnet från skolan och det trötta barnet är belastat med sinnesintryck från dagen. Då kan det hjälpa att veta att barnet kan behöva en halvtimme utan några krav för att återhämta sig bättre.

– Det andra som jag tycker är viktigt är att mor- och farföräldrar får träffa andra i samma situation. Det är för många skönt att veta att det finns andra som har ett barnbarn som man måste tänka lite extra kring.

Ofta kan mor- och farföräldrar också fundera över vad de gör fel då det bemötande man använt med sina egna barn inte fungerar med barnbarnet. Ibland kan mor- och farföräldrar också ha funderingar över hur det egna barnet fungerar som förälder.

Ska vara tryggt att diskutera

Hermansson säger att träffarna är mycket informella och att man är välkommen på träffarna även om det bara finns misstanke om NPF-diagnos hos barnbarnet.

– Först bjuder vi på lite fakta och sedan får man diskutera fritt över en kopp kaffe och kaka. Folk brukar tycka att det är jätteroligt att träffa andra i samma situation och det brukar bli bra diskussioner.

Det som diskuteras ska man dock hålla för sig själv.

– Vi gör en överenskommelse då vi kör i gång att det som diskuteras på träffarna får man inte föra vidare. Det ska kännas tryggt att diskutera med de andra.

Träffarna har haft deltagare från hela Åboland. Hermansson säger att man får delta i vilken träff som helst oberoende av var man bor.

Mera information om träffarna finns på Folkhälsans hemsidor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter