”Många liv räddades när min biologiska familj gav bort mig”

”Ett lyckligt fosterbarn”. Så vill Lumi bli kallad i den här artikeln.
Tillsammans med fem, icke-biologiska systrar, varav en inte är omhändertagen, är hon född och uppvuxen i en fosterfamilj i Åbo. Fast hon använder själv inte det ordet – ”familj” räcker.
Lumi, snart 24 år, heter egentligen något annat: Trots sin positiva erfarenhet vill hon vara anonym.
Idag har hon bakat en kaka inför internationella Care Day, dagen för vård utom hemmet, som firas för andra gången i Finland.
Lumi har precis flyttat hemifrån ”på riktigt”, till en egen lägenhet i Tammerfors. Sin barndom i Åbo beskriver hon som äkta, kärleksfull, stöttande.
– Jag har blivit älskad som en riktig dotter. Min familj har gett mig allt. Jag kan bara prata för egen del, men jag hoppas alla skulle få en så bra upplevelse som jag.
Viktigt lyfta fram de positiva berättelserna
Eftersom Lumi kom till sin familj som spädbarn har hon inte känt någon annan verklighet. För det mesta fanns hennes bakgrund bara på papper. Hon har aldrig känt sig annorlunda, och står sin familj nära.
Lumis är en ljus saga, en hon är ivrig att lyfta fram.
Miia Hänninen, vd för Barnskyddsorganisationer i Egentliga Finland, tycker det är viktigt att synliggöra de positiva berättelserna för att utöka kunskapen och bekämpa fördomar.
– Det råder ett starkt stigma kring vård utom hemmet, som barnen tyvärr lider av. Om uppfattningen är bara negativ, vågar kanske familjer inte be om hjälp i tid.
Systemet med omhändertagna barn har belysts i rätt negativ dager i medier, motsvarar bilden verkligheten?
– Jag vill på inget sätt förminska problemen. Det är viktigt att lyssna på barnen, och det är bra att missförhållanden lyfts fram. Men det är bara del av sanningen. För många blir omvårdnaden en räddning.
Barnskyddsanmälningar har fördubblats
Enligt Hänninen är en av utmaningarna är att för många barn placeras långt ifrån sina familjer, och att barnens hela tillvaro bättre borde beaktas, inklusive den biologiska familjens vårdbehov.
Ur åldersgruppen 0–17 har andelen barn som placeras utanför hemmet stigit något i Egentliga Finland, från 1,2 procent för tio år sedan till 1,6 procent år 2019.
Barnskyddsanmälningarna i hela landet har fördubblats under det senaste årtiondet, enligt Institutet för hälsa och välfärd. I Egentliga Finland har de också blivit mer frekventa.
Tacksam för sitt liv
Lumi är utbildad ungdoms- och fritidsinstruktör, och tror jobbet med att hjälpa unga människor var något av ett kall.
Hon har ingen kontakt med sin biologiska familj, och känner heller inget behov. De är främlingar.
Hur tror du ditt liv skulle sett ut om du inte blivit omhändertagen?
– Jag vet inte, men jag skulle kanske inte vara här idag. Min biologiska familj tog ett bra beslut när de gav bort mig, många liv räddades.
Idag önskar hon sina föräldrar, och alla som gör det värdefulla jobbet med omhändertagna barn, en glad Care Day. Idag får hon vara stolt.
I ära av Care Day-dagen har en konstutställning med konst av omhändertagna barn stått framme på Hansakvarterets andra våning hela veckan, fram till söndag.
Så många 0–20-åringar placeras utanför hemmet i Egentliga Finland
2019: 1 605 omhändertagna barn och unga (i hela landet var det 18 928)
2018: 1 621
2017: 1 536
Källa: THL:s Barnskyddsrapport från 2019
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.