”Många genrer ska rymmas i nya musikhuset” – men hur går det med säsongskorten när filharmonikerna flyttar?

I Åbos nya musikhus Fuga vid Aura å ska det även ljuda annan musik än klassisk.
Det säger Åbo filharmoniska orkesters intendent Nikke Isomöttönen.
Visst, huset blir filharmonikernas hem och akustiken ska vara av toppkvalitet för dess publik och för orkestermedlemmarnas musikaliska kommunikation på scenen.
– Men jag jämför gärna med Sibeliushuset i Lahtis, som har bra akustik och där olika musikgenrer och också andra typer av evenemang kan samsas. Vad allt som kommer att ordnas här beror på vad olika arrangörer önskar ordna här, sade Isomöttönen på tisdagskvällen då musikhusprojektet presenterades för allmänheten.
Träffen ordnades i stadsteaterns foajé, med utsikt över den tomt där musikhuset snart ska resas.
Isomöttönen konstaterade att akustiken och efterklangen i den stora salen, med cirka 1 300 platser, delvis kommer att kunna anpassas till elförstärkt musik. Den mindre salen, med cirka 300 platser, är ännu mer flexibel.

Kalkylerar just nu
Men allt är inte bara musik och evenemang. Huset ska vara öppet också när inga tillställningar ordnas där. Det ska locka folk till sina caféer, restauranger och till en uteservering på taket.
Exakt hur den kommersiella verksamheten ska se ut funderar man nu på, säger Isomöttönen till ÅU.
– Vi räknar just nu på hur många och vilka typer av evenemang det finns potential att ordna, och på hur många av besökarna som kan tänkas använda caféerna och restaurangerna. I hus av den här typen brukar de vara en betydande inkomstkälla.
– Vi kikar på hur stor personalstyrka som behövs vid olika evenemang, och vilka siffrorna blir ”under strecket”, säger han om de ekonomiska kalkylerna.
Han säger att exempel från utlandet – bland annat från Hamburg och Reykjavik – visar att sådana här nybyggen brukar innebära ett klart skutt uppåt både i besökarantal och mängden evenemang.
– Vi räknar med att attrahera olika typer av gäster, även folk från utlandet. Vi har till exempel filharmonikernas trogna publik, sedan de som letar nya upplevelser och där nybygget räcker för att locka hit dem. Sedan har vi sådana som kommer bara för kringtjänsterna som serveringarna.

Trafikfrågan
Det för oss in på praktiska frågor om trafik och trängsel. Musikhuset blir granne med stadsteatern men också med andra evenemang vid åstranden.
Här hade stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen lugnande ord till publiken.
– När det till exempel ordnas Paavo Nurmi Games och sommarteater i närheten är det inte högsäsong för musikhuset och teatern, även om målet är att ha evenemang i musikhuset också på sommaren.
– Och under resten av året kan säkert teatern och musikhuset koordinera sina evenemang, sade Hintsanen och fick uppbackning av intendent Isomöttönen.
Dessutom, påpekade Hintsanen, är tanken att publiken utnyttjar husets övriga service före och efter evenemangen. På så sätt sprids folkströmmarna ut över en längre tid.
Planen är att bygget startar i september och pågår till slutet av 2025. Det kommer förstås att påverka trafiken i området, men också att orsaka vibrationer, förklarar projektchef Juha Kartastenpää från byggbolaget Hartela Länsi-Suomi.
– Berggrunden på tomten sluttar rätt kraftigt från ämbetshuset ner till ån. Närmast huset måste vi spränga och närmare ån måste vi borra för pålar när vi gör grunden.

Och säsongskorten då?
En publikfråga gällde något helt annat: säsongskorten till filharmonikernas konserter. Kommer innehavarna att få motsvarande platser i det nya musikhuset som i det nuvarande?
– Vi kan inte lova att man får en helt motsvarande plats, men vi har er i åtanke, lovade Isomöttönen och antydde att det nog blir aktuellt med att säsongskortsinnehavarna får första tjing när de nya platserna fördelas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.