Förflytta dig till innehållet

Många fall av fågelinfluensa på Gotland

Pixabay
En fågel som flyger över hav.
På Gotland har man bland annat hittar sillgrisslor som drabbats av fågelinfluensa. Fågeln på bilden är inte en av de drabbade fåglarna.

Sedan början av juli har man på Gotland konstaterat ett stort antal sjöfåglar som dött eller blivit sjuka i fågelinfluensa. Djurägare manas till uppmärksamhet.

På Åland har man enligt Laura Ölander, vikarierande veterinär vid landskapsregeringen, har inte upptäckt några nya fall på Åland sedan början av juli.

I Egentliga Finland upptäcktes två fall av fågelinfluensa hos skarvar i Nådendal i mitten av juli och vid samma tidpunkt ett fall av fågelinfluensa hos en skarv i Reso.

Enligt Dagens Nyheter har de sjuka och döda sjöfåglarna upptäckts på både västra och östra Gotland. Än så länge har Jordbruksverket inte infört några restriktioner för tamfåglar, men djurägare uppmanas att vara uppmärksamma.

De döda sjöfåglarna utgörs främst av tordmule och sillgrissla, men man har även hittat ett antal rovfåglar som dött i fågelinfluensa.

Statens veterinärmedicinska anstalt i Sverige säger till DN att Europa aldrig tidigare upplevt så stora och omfattande utbrott av fågelinfluensa som under de två senaste säsongerna.

Nya Åland berättade i början av juli att fågelinfluensa har konstaterats på två havsörnsungar som landskapsregeringen skickat in för analys, och att landskapet även tagit emot anmälningar om ett antal döda mås- och kråkfåglar.

Livsmedelsverket informerar om fågelinfluensa på sin hemsida. Verket skriver bland annat att fågelinfluensa ska misstänkas om flera frilevande fåglar hittas döda.

Till exempel bör man anmäla till myndigheterna om man hittar fler än en sjuk eller död svan, fem eller flera andra sjuka eller döda sjöfåglar eller mer än tio fåglar av andra arter hittas på samma område. ”Ett fynd av en enskild död rovfågel kan också vara orsak till misstanke om fågelinfluensa”, skriver LMV.

I Finland har man hittills i år konstaterat 17 fall av fågelinfluensa. Bland de drabbade fåglarna finns bland annat havsörnar och skarvar.

Fågelinfluensa

Influensa A-virusen är en heterogen grupp av virus som är utmärkande för särskilt sjöfåglar. Två av subtyperna innehåller sådana virus som kan orsaka allvarliga aviära influensepidemier och stora förluster för fjäderfähushållningen.

Vissa aviära influensavirus kan smitta människor, men det är mycket sällsynt. Nästan alla människor som insjuknat i infektion har fått smittan när de hanterat fjäderfä som insjuknat eller dött i aviär influensa eller sekret av sådana i förhållanden där det rått dålig hygien.

Symtomen hos fåglar varierar beroende på virusets patogenitet (förmåga att alstra sjukdom), fågelart, fåglarnas ålder, levnadsförhållanden och motståndskraft. Sjukdomens inkubationstid är i allmänhet 3–5 dygn. Apati, aptitlöshet, sänkt äggproduktion, svullnad i huvudregionen, även hög dödlighet är typiska symtom. Också symtom från luftvägarna och diarré kan förekomma. Sjukdomen kan framskrida mycket snabbt och då hinner man nödvändigtvis inte upptäcka några symtom innan fåglarna omkommer.

Källa: Livsmedelsverkets hemsida

Susanna Skogberg/Nya Åland

Monica Forssell/ÅU

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter