Förflytta dig till innehållet

Många enkla knep redde upp tioåringens legokaos — ordningskonsulten Ksenia Virtanen har ett mångsidigt och personligt jobb

Åbobon Ksenia Virtanen tröttnade på sitt röriga småbarnshem, och arbetar numera som ordningskonsult. Här har hon sorterat lego bitar, dels enligt färg och dels enligt sort, hemma hos Natalija Kopnina-Lapotinskajas 10-åriga son.

Åbobon Ksenia Virtanen tröttnade på sitt röriga småbarnshem, och arbetar numera som ordningskonsult. Här har hon sorterat lego bitar, dels enligt färg och dels enligt sort, hemma hos Natalija Kopnina-Lapotinskajas 10-åriga son.


Hur ska en småbarnsförälder hinna hålla ordning i sitt hem?
Den frågan gäckar många. Åbobon Ksenia Virtanen, som har en treårig dotter, upptäckte som nybliven förälder att det är nästan omöjligt att hålla hemmet i ordning samtidigt som man tar hand om ett barn.
En kaffekopp ställs här, en tallrik där. Leksaker i drivor, nerklottrade böcker på köksbordet, dammiga krukväxter…
– Det är ett riktigt arbete att organisera allt. Mammor har inte tillräckligt med tid med det heller, då det är naturligt att vi sätter mera fokus på barnen i stället för på att städa.
Och hemmaförälderns partner orkar inte heller, utan är trött efter arbetsdagen.
– Föräldrar kan inte heller vara arga på barnen då de stökar ner, utan de måste acceptera att de är som de är. Barnens uppväxt är en period i livet som ändå snabbt tar slut, funderar Virtanen.

Organisera så enkelt som möjligt

Så hur ska barn lära sig att hålla ordning? Virtanen löste sin egen situation genom att i ett tidigt skede vänja sin dotter med att plocka efter sig.
Hon har organiserat leksakerna i lådor som kodas enligt olika kategorier på ett enkelt sätt. På en låda kan det finnas en bild av en bok – det betyder att böcker ska vara i den. På en annan låda är det ritat något annat, och så vidare. I något skede kan informationen övergå till instruktioner i textform, men så länge barnen är små är det viktigt att det är enkelt att få informationen inpräntad.
Genom att göra det visuellt enkelt att ta till sig blir ordnandet enkelt att förstå trots att man är liten.

Från kaos till ordning. I det här rummet låg legobitar i drivor tidigare. Numera är allt mera organiserat.

Från kaos till ordning. I det här rummet, som hör till Ksenia Virtanens kund Natalija Kopnina-Lapotinskajas son, låg legobitar i drivor tidigare. Numera är allt mera organiserat.


En av Virtanens kunder, Natalija Kopnina-Lapotinskaja, har haft stor nytta av att organisera sin sons saker på ett enkelt sätt.
– Jag blev galet trött av att det låg legobitar överallt. Ibland klarade jag inte av att ha dörren till min sons rum öppen. Och han ville ha bara mer och mer legosorter.
Hon beslöt sig för att testa en ordningskonsult, och hittade Virtanen via internet.
Virtanen konstaterade först att hon sett mycket större legosamlingar. Kopnina-Lapotinskajas sons samling var inte så enorm att man tvingades slänga bort en del av den.
Ett problem var att byrålådorna och förvaringsboxarna var för stora.
– Då blir det genast svårare att organisera små saker. Legobitarna riskerar flyta samman, och blandas ihop för mycket. I stora lådor försvinner saker snabbt.
Virtanen och Kopnina-Lapotinskaja, som bor i Reso, gick tillsammans igenom alla saker. Nu är de organiserade i lådor som dels är färg- eller storlekskodade, dels kodade enligt vilken serie legobitarna hör till.
– Förstås kan man färgkoda färgerna tillsammans också. Röda, gula och lila bitar i en låda, och svarta och vita i en annan, kanske.
Pojkens kläder har ordnats separat, så att strumpor ligger i en låda och kalsonger i en annan.
– Då behöver han inte ens tänka på vad han söker efter då han öppnar lådan på morgonen.
Ett enda inköp. Natalija Kopnina-Lapotinskaja, som inte själv vill figurera på bild, skaffade endast en möbel då hon skulle börja organisera sin sons rum. Här förvaras bland annat olika klädplagg i separata lådor.

Ett enda inköp. Natalija Kopnina-Lapotinskaja, som inte själv vill figurera på bild, skaffade endast en möbel då hon skulle börja organisera sin sons rum. Här förvaras bland annat olika klädplagg i separata lådor.


Efter omorganiseringen tog det lite tid innan pojken började leka med legobitarna igen. Han var aningen förvirrad, men har nu vant sig.
Kopnina-Lapotinskaja tror att ordningen kommer och går i perioder oavsett städning. Men hon är mycket nöjd med att äntligen ha ett tydligt system. Det systemet använder hon nu i lägenhetens andra rum.
Omorganiseringen blev inte dyr – de flesta lådor fanns redan i hemmet, och endast en ny hylla köptes.
– Det är en viktig aspekt, det får inte bli för dyrt, speciellt då det gäller saker som skaffas till barn. Nu kommer den nya hyllan att kunna användas länge. Då pojken slutar leka med legobitarna kan lådorna användas till annat.
Överlag gäller det att försöka använda det man har – för miljöns skull, men också för att slippa råddet. En del minns inte ens vad de äger längre, konstaterar Virtanen.
– Då blir det lätt enklare att köpa nytt, i stället för att leta reda på det man söker. Det är då begreppet ”fast fashion” kommer in i bilden, speciellt bland yngre personer.
Äldre personer har ett annat sorts problem, enligt Virtanen: de behåller oftare gamla saker för att de har känslomässigt värde.
– De har gamla koppar som knappt går att använda, tavlor, vad som helst.
Dekorationer. Sonen har fått ställa fram några stiliga legobyggen i rummet.

Dekorationer. Sonen som fick sitt rum organiserat har fått ställa fram några stiliga legobyggen i rummet.


Tingens känslomässiga värde ställer ändå till bekymmer för alla.
I något skede måste man våga slänga födelsedagspresenter, släktingarnas gamla möbler, barnens första mössor och gamla fotografier, konstaterar Virtanen. Ett annat utbrett psykologiskt problem är att sönderanalysera vilken ”ordningspersonlighet” man har, menar hon.
– Folk läser artiklar om hur man ska sköta sitt hem och vilken sorts sätt att ordna som passar, utgående från tester. I något skede måste man sluta läsa och börja agera.
Virtanens bästa tips för att få ordning på sitt hem är att ägna 15 minuter varje dag åt att ordna.
– Börja med att dra ut en låda och se vad du har i den.
Att anlita en ordningskonsult kan hjälpa den som har ett riktigt kaos hemma, och som tröttnat på att aldrig lyckas organisera tillräckligt bra. Virtanen brukar först besöka intresserade kunder kostnadsfritt för att under få en överblick över bostaden. Kundkontakten kan sedan pågå flera veckor, månader eller till och med år.
Inredningsförslag och organiseringsmodeller gås igenom, och så kan konsulten vara med och hjälpa till att reda upp saker. Det kan också handla om att reda upp i hemmet medan kunden är borta.
Den första träffen är viktig.
– Det handlar om att bygga upp ett förtroende. En ordningskonsult är som en personlig tränare – du kommer inte överens med, eller känner dig bekväm med, alla.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter