Många bollar för SFP att jonglera med under våren – det finns alls ingen automatik i att SFP får en efterträdare i Bryssel och Strasbourg

I tisdags meddelade Anna-Maja Henriksson, SFP:s partiordförande sedan juni 2016, på en snabbinkallad presskonferens att hon inte ställer upp för återval.
Hon upplever att hon har blivit missförstådd, då hon har velat skapa arbetsro för partiet genom att inte klart och tydligt säga det tidigare.
Tomas Björkroth, kretsordförande för SFP i Egentliga Finland, säger i ÅU igår att han hoppas att beskedet kan skapa en tydlighet om läget, så att partiet nu kan fokusera på substans i stället för på spekulationer om hur det ska bli efter EU-valet där Anna-Maja Henriksson kandiderar.
Också Henrik Wickström, vice ordförande, som eventuellt själv tänker kandidera för ordförandeposten, tror på ökad synlighet för partiet i och med Henrikssons besked om att hon lämnar partiordförandeposten, och en möjlighet att stärka partiets profil under vårens valkampanj till Europaparlamentet.
SFP har många intressanta utmaningar att tugga på de närmaste månaderna.
I början av juni är det alltså val till Europaparlamentet.
SFP:s långvariga Europaparlamentariker Nils Torvalds ställer inte längre upp.
I senaste Europaparlamentsval i maj 2019 fick han nästan 46 500 personliga röster, jämfört med Europaparlamentsvalet 2014 då han fick drygt 29 350 personliga röster.
Han har med andra ord med åren lyckats etablera sig som en stark finländsk röst i EU-sammanhang.
Men det finns alls ingen automatik i att SFP får en efterträdare i Bryssel och Strasbourg i juni.
Varje val är ett nytt val med ett nytt valresultat. Också utskottsplatserna i Europaparlamentet fördelas på nytt efter varje EU-val, enligt den d’Hondtska valmetoden.
– Med en av 705 parlamentariker kommer man inte långt, det är ingenting, underströk Nils Torvalds då SFP:s partifullmäktige möttes i Åbo i början av februari (ÅU 3.2.2024) och betonade betydelsen av att en Europaparlamentariker har ett bra team.
Han underströk också att den d’Hondtska valmetoden med jämförelsetal ger de stora partierna en fördel i Europaparlamentsvalet.
Men innan SFP är så långt att man kan börja fundera på eventuella utskottsplatser gäller det att först överhuvudtaget komma in i Europaparlamentet den 9 juni.
Intressant är att Torvalds jämförelsetal år 2019 var 115 962 röster, medan det fem år tidigare var 116 747 röster.
Jämförelsetalet kan också ses som alla partiets sammanlagda röster.
För fem år sedan röstade alltså 785 personer färre på SFP i Europaparlamentsvalet än fem är tidigare.
De senaste opinionsmätningarna har inte varit speciellt uppmuntrande för partiets del och de allra senaste har visat ett potentiellt väljarunderstöd för Svenska folkpartiet på under fyra procent.
En delorsak är partiets regeringsmedverkan, oberoende av om man från SFP-håll vill medge det eller inte.
Att SFP i den här regeringen enligt partiet självt har fått igenom så mycket bra för svenskans ställning i Finland har man inte lyckats kommunicera utåt på ett sådant sätt att det skulle överskugga köpslåendet med mänskliga rättigheter som Petteri Orpos sannfinländarvänliga regering har gjort sig känd för.
För att ytterligare spä på situationen står regeringen samtidigt inför stora utmaningar den här våren, eftersom ytterligare ekonomiska nedskärningsbeslut måste fattas.
Det kommer inte att öka dess popularitet hos så kallade vanliga väljare, speciellt inte om han eller hon själv drabbas.
Däremot kommer det att kräva en kommunikationsförmåga av dimensioner för att kunna sälja in ytterligare sparkrav på ett positivt sätt.
Samtidigt skiljer sig Europaparlamentsvalet från andra val eftersom hela landet är en enda valkrets och de tyngsta kandidaterna ofta är politiker med en lyskraft som når över partigränserna.
Nu gäller det för SFP att jonglera på ett elegant och trovärdigt sätt med de bollar man har i luften – och vara beredd på att det kommer att kastas in nya bollar från sidan.
De andra partierna kommer nämligen inte att sitta och rulla tummarna och låta lilla SFP reda ut sina egna angelägenheter i lugn och ro.
De vill också ha in sina kandidater i Europaparlamentet, gärna på bekostnad av andra partiers understöd.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.