Förflytta dig till innehållet

Många blir plötsligt ägare till skog, men vet inte vad man ska göra med den – nu kan man lära sig mera i Pargas

Mikael Heinrichs
fem personer i skogsröjningsutrustning
Thomas Lindström, Silja Haapiseva, Magnus Lindström och Benjamin Etzell övade på att röja skog under Anders Öhmans (framför) ledning.

Sedan förra hösten har man kunnat avlägga delexamen inom skogsbranschen i Pargas, där Anders Öhman utbildar vuxenstuderande.

I utbildningen ingår examensdelarna ”skogsvårdstjänster” och ”skötsel och nyttjande av skog” och studierna i sig är anpassade så att de ska lämpa sig för personer som redan är i arbetslivet.

– I dagens läge finns det många som blir skogsägare plötsligt och utan att desto mera veta vad man ska göra som skogsägare. Kontakten till skogen är kanske inte lika naturlig för alla längre och den här kursen är i princip också riktad till just sådana personer. Men det finns inget som helst krav på att man måste äga skog, ett intresse för skogsbruk räcker mer än väl till.

För det mesta på distans

Det är flerformsstudier som främst går på distans under kvällstid på nätet och med närstudier i Pargastrakten under några lördagar. På den kurs som började förra hösten finns deltagare ända från Ingå till Åland.

Under Teams-kvällarna tar man upp olika temaområden inom skogsbruket såsom röjning, plantering, virkeshandel, kontinuitet i skogsbruket, skador med mera. Under närstudiedagarna omsätts delar av teorin i praktiken.

Enhetschef Tomas Björkroth vid Axxell påminner om att Axxells naturbruksutbildningar ingalunda är bundna enbart till Kimitoön och Brusaby, utan att kurser kan ordnas på olika håll – och på distans.

– Många utbildningar går att skräddarsy och anpassa enligt behov. Nu råkade det sig så att det fanns lämpliga objekt i Pargas.

Senast på Mielisholm

ÅU hälsar på gruppen på Mielisholm, där fyra kursdeltagare är på plats med röjsågen i högsta hugg på ett rätt igenvuxet område om cirka 2,5 hektar. Föregående vecka hade gruppen planterat ny skog, nu är det röjning som gäller.

tätvuxen snårskog med två personer mitt iMikael Heinrichs
Det här skogspartiet röjs i sista stund, eftersom ingen växtlighet riktigt mår bra här.

– På det här skogspartiet lämnar vi kvar en del björk, men om möjligt också en del barrträd. Som det syns är vi ute i rätt så sista stund, eftersom ingen växtlighet riktigt mår bra här. Det är väldigt tätt med främst asp och björk här, berättar Öhman.

Thomas Lindström från Norrskata är en av kursdeltagarna som helt enkelt hakade på för att det lät intressant.

– Då jag fick veta om kursen så tänkte jag först att det här nog inte är något för mig i den här åldern, men det var nog ett bra beslut att ansöka. Det har funkat riktigt bra med distansstudier och några närstudiedagar, säger han.

Inte så invecklat som man kunde tro

Röjning och plantering är delar av skogsbruket som man med fördel kan göra själv, eftersom det inte handlar om särskilt komplicerade saker. Det är inte heller någon orimligt stor investering, ett röjsågspaket går loss på omkring 1 000 euro och ett plantrör för 200–300 euro.

– Enligt statistiken är medelåldern hos skogsägare i Finland kring 66 år, det betyder att det inom en relativt nära framtid kommer att bli många nya skogsägare i landet. Många tror att det handlar om svåra saker, men det är det sist och slutligen inte – bara man lär sig att göra det på rätt sätt.

Vill man att den egna skogen ska ge avkastning på sikt, gäller det att sköta den också. Skogsbruk kräver tålamod och långt perspektiv. Ofta handlar det om att tänka en generation framåt.

En ny kurs börjar i oktober 2022, anmälningstiden till den går ut i slutet av september.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter