Förflytta dig till innehållet

Många bitar ska tas i beaktande då tidtabeller synkas – skärgårdsnämndens ordförande föredrar ”runda bordet”-metoden

Arkiv/Mikael Heinrichs
en detaljbild från en färja
För att få till stånd en smidig färjetrafik som dessutom är överskådlig och inte kräver förhandskunskap att dechiffrera är det många små bitar som ska falla rätt.

Lagstadgade pauser. Skolskjutsar. Transport av farliga ämnen. Blodprover som ska hinna fram i tid för analys. Förbindelsebåtarnas tidtabeller.

Det är inte enbart jobbpendlarnas behov eller fritidsboarnas optimala ankomst till stugan som dikterar då färjetidtabellerna görs upp och då de synkroniseras så att resekedjorna ska vara så smidiga som möjligt. Det är många små bitar som ska passa ihop.

Inget enkelt pussel

I det skedet handlar det så gott som uteslutande om manuellt arbete. Då en ny tidtabell kommer, begärs det ofta in utlåtanden till exempel av Pargas stad, där det i dagens läge i första hand är skärgårdsnämndens uppgift att ge dem.

Christer Friis (SFP) är ordförande för nämnden. Han konstaterar att man senast i höst då färjetidtabellerna mellan Pargas och Houtskär skulle synkas faktiskt träffades runt ett och samma bord med representanter från NTM-centralen, rederiet Finferries, bussbolaget LS-Liikennelinjat och från staden.

– Tidigare har vi oftast skött det per e-post, men då har det ofta kunnat råda en viss förvirring kring vilket tidtabellsutkast olika personer kommenterat. Efter förra gången var vi alla överens om att vi ska sköta också följande tidtabellsutkast på samma vis, säger Friis.

Trots att alla har färjeresenärernas bästa som sitt rättesnöre, vet Friis mycket väl att det finns problematiska tidpunkter och ställen längs vägen.

Enligt den nu gällande vintertidtabellen räcker en resa från Lillmälö färjeläge till Kittuis färjeläge allt mellan en timme och 45 minuter till två timmar och 20 minuter, förutsatt att trafiken löper normalt längs Skärgårdsvägen.

Enligt ÅU:s granskning av vardagsturerna finns det två större problemhärdar. Trafiken från Korpo mot Houtskär och Norrskata blir knepig om kvällarna efter klockan 17 och eftermiddags- och kvällstrafiken från Korpo efter klockan 16 mot Pargas passar inte heller optimalt ihop med tidtabellen för Nagu–Pargas.

Antalet ”röda avgångar” där väntetiden blir längre än 20 minuter eller där det är frågan om ifall man alls ska hinna med är flest just de här tiderna på dygnet.

– En annan sak som jag personligen märkt av är att det ofta kan ta upp till 15 minuter från utsatt avgångstid tills man kör av färjan på passet mellan Pargas och Nagu. Det leder i sin tur till problem med att hinna till Nagu–Korpofärjan, säger Friis.

Då den nya vintertidtabellen som är anpassad för den nya färjan togs i bruk mellan Nagu och Korpo ville man undvika avgångstider med andra minuttal än 0 eller 5 för tydlighetens skull. Avgångstider som 11:27 slopades i den nya tidtabellen.

– Det var ett uttalat önskemål att få avgångstider som man faktiskt kan komma ihåg, säger Friis.

Fintraffic har nu mera färjedata

Efter att det manuella jobbet gjorts är det dags för det automatiserade att ta vid.

I veckan meddelade Fintraffic att man vid årsskiftet sett över sina system så att också färjetidtabellerna nu tas bättre i beaktande i deras realtidsuppföljning av trafikläget i landet.

Dessutom har Fintraffic nu inkluderat samtliga färje- och förbindelsebåtstidtabeller i tjänsterna opas.matka.fi och liikennetilanne.fintraffic.fi/kartta. I den senare nämnda kan man bland annat följa med var förbindelsebåtarna rör sig i realtid – precis som via Marinetraffic.com eller andra motsvarande tjänster.

Åtminstone för förbindelsebåtarnas del är tidtabellssökningen inte helt optimal i tjänsterna, eftersom den inte beaktar stoppen längs vägen på alla rutter. Det är på serviceproducentens, det vill säga rederiets, ansvar att se till att dela med sig data om sina digitala, maskinläsbara gränssnitt för väsentlig information till tjänstekatalogen NAP.

Via den kan till exempel apputvecklare hitta data som är relevant för deras behov.

Fungerar delvis

Riktigt ännu fungerar tjänsten opas.matka.fi inte helt optimalt åtminstone om man frånser kollektivtrafiken. Om man väljer egen bil som färdmedel och gör en sökning mellan Pargas och Korpo får man inga resultat alls.

– Arbetet med att ta fram en heltäckande tjänst för realtidsuppföljningen i trafiken framskrider hela tiden. Vi är väldigt tacksamma över att färjerederierna i gott samarbete fyllt på med sina tidtabellsuppgifter, säger Fintraffics utvecklingschef Jaakko Rintamäki i ett pressmeddelande.

I slutändan har såväl privatpersoner som företag, till exempel inom logistikbranschen, nytta av den öppna data som Fintraffic erbjuder via sina tjänster.

Dela artikeln

En kommentar: “Många bitar ska tas i beaktande då tidtabeller synkas – skärgårdsnämndens ordförande föredrar ”runda bordet”-metoden

  1. Carita Eklund skrev

    Årsskiftets förändringar i färjtidtabellerna var inte särskilt lyckat. Det synes som att de som sitter i skärgårdsnämnden eller de tidigare områdesnämnderna bara har klarat av att se till den egna intressesfären och inte beaktat alla användare. Efter diskussioner med förbindelsebåtsföretaget lyckades de göra justeringar i sin tidtabell efter att vi påpekat att vi på söndagarna fått en väntetid på ca 60 minuter i prostvik. Nu fungerar tidtabellen om än inte optimalt. Tidtabellerna fungerar bra bara om de betjänar alla, också de några som veckopendlar från öar med förbindelsebåt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter