Många äldre behöver digihjälp – men hur mycket hjälp som helst får man inte ge, det gäller att ha koll på etiken
Det finns ett stort behov av hjälp med digitalteknik bland äldre personer. Det har man märkt inom Åbo svenska pensionärsklubb som i samband med höstträffen häromdagen erbjöd sina medlemmar hjälp med att ladda ner coronapasset i telefonen.
— Det finns nog ett stort behov av digital hjälp. Det finns många äldre som inte har den kunskap som krävs, säger klubbens ordförande Carita Isaksson.
Försöket med att erbjuda stöd kanske får en fortsättning nästa år då pensionärsklubben överväger att mera regelbundet ordna så kallade digikliniker.
Isaksson berättar att det helt konkret gick till så att hon först hjälpte medlemmarna ladda ner applikationen för coronapass.
Efter det kunde medlemmarna på Isakssons dator gå in på sina Kanta-sidor varefter QR-koden fotograferades och laddades ner i applikationen.
På vilket sätt säkerställer du att handledningen du erbjuder är digietisk?
— Jag hanterar ingens bankkoder utan visar bara var koden ska skrivas in. Man vill nog absolut inte ha något att göra med andras bankkoder, säger Isaksson som är på det klara med hur digitalt stöd får och inte får ges.
Kanta-servicen, som upprätthålls av Folkpensionsanstalten, samarbetar med olika aktörer som erbjuder digistöd och Mari Holmroos, specialist på FPA:s Kanta-tjänster säger att man från FPA:s sida är noga med att lyfta fram de digietiska aspekterna när olika aktörer försöker hjälpa dem som behöver stöd med det digitala.
— Stödet som ges kan inte sträcka sig så långt att en utomstående får tillgång till innehållet på en sida som finns bakom bankkoder. Man måste försäkra sig om att datasäkerheten upprätthålls och ska inte överlåta sina koder och lösenord ens åt dem som erbjuder digistöd, påminner Holmroos.
Coronapasset kan skrivas ut på hälsostationen också
För att få tillgång till sitt coronapass behövs inte en smarttelefon. Har man en dator och en skrivare kan man skriva ut passet från sina Kanta-sidor.
Äger man varken smarttelefon eller dator med skrivare kan vända sig till sin hälsostation och få coronapasset utskrivet där. Passet kan förvaras till exempel i en plastficka. Man behöver inte skriva ut ett nytt pass varje gång man ska delta i en tillställning som förutsätter coronapass.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.