Förflytta dig till innehållet

Måndagens stadsstyrelsebeslut om Karinahemmet är en seger för engagemanget


Stadsstyrelsen i Åbo beslöt enhälligt i måndags att staden omedelbart ska inleda förhandlingar om att personalen vid Karinahemmet, som har gett vård i livets slutskede, på Hirvensalo ska övergå i stadens tjänst senast vid årsskiftet.
Staden ska också förhandla om att hyra Karinahemmets lokaler senast från och med årsskiftet.
Det är ett beslut som inger hopp på flera sätt. Dels för dem som behöver vård i livets slutskede, dels för deras anhöriga.
Sedan beskedet om att Karinahemmet läggs ner kom har många engagerat sig för att det borde få fortsätta. Många har berömt den fina vård som deras anhöriga har fått där i livets slutskede.
Måndagens stadsstyrelsebeslut är en seger för engagemanget.
Ännu på måndag eftermiddag när stadsstyrelsen möttes ordnades en demonstration för Karinahemmets fortsättning på gågatan i Åbo, där flera hundra personer deltog.
Många betonade också här den goda vård som deras anhöriga har fått vid Karinahemmet.
Och politikerna i Åbo har lyssnat och tagit till sig vad de som har engagerat sig för Karinahemmet har sagt.
Det säger också Piia Elo, SDP, som tillsammans med partikamraten Päivi Pietari, ordförande för social- och hälsovårdsnämnden i Åbo, i juni lade fram förslaget för nämnden att Karinahemmet skulle bli en del av stadens palliativa vård.
Elo att påtryckningarna från stadsborna hade stor betydelse för att stadsstyrelsen skulle fatta det beslut som den nu har gjort.
Måndagens beslut är också en seger för initiativtagaren SDP.
Partiet har lyckats med konststycket att få alla andra med sig – också Samlingspartiet, som brukar vara en sann väktare av stadens kassakista.
Nu säger också stadsstyrelsens ordförande, Samlingspartiets Lauri Kattelus att ”stadsstyrelsen lätt fann enighet i frågan”.
Det är ändå anmärkningsvärt att också Samlingspartiet, som brukar förespråka lösningar med privata serviceproducenter, nu är med på att staden ska ta på sig det ekonomiska ansvaret för att dess personal växer och att stadens hyresutgifter ökar.
Vanligtvis brukar Samlingspartiet tala varmt för att minska på stadens personal och hyreskostnader för att i stället köpa tjänster.
Blev trycket från Åboborna den här gången så stort att ingen ville vara den som fattade det impopulära beslutet av att låta Karinahemmet läggas ned?
Samtidigt ska man inte ropa hej förrän man har kommit över bäcken.
Även om Åbo stad inleder förhandlingar om att ta över Karinahemmet har staden samtidigt stora förhoppningar på att grannkommunerna ska ställa upp i räddningsoperationen.
Stadsstyrelsens ordförande hoppas också att sjukvårdsdistriket ska ställa upp.
Om de andra gör det är dock ytterst oklart.
Turun Sanomat (20.8.2019) har talat med stadsdirektörerna i de tre största grannkommunerna, Reso, S:t Karins och Nådendal.
De ställer sig alla tveksamma till att deras städer skulle köpa vård i livets slutskede av Karinahemmet i fortsättningen.
I Reso säger stadsdirektör Ari Korhonen att staden inte har behov av Karinahemmets tjänster. Nådendal har inte heller skickat några patienter till Karinahemmet under de senaste åren, med några få undantag.
Också S:t Karins behov av vårdplatser vid hemmet är litet.
Samlingspartiet i S:t Karins har dock lämnat in en motion om att staden borde förbinda sig att köpa minst två vårdplatser av Karinahemmet i fortsättningen.
En motion förpliktar dock inte till någonting.
På fredag ska Åbos grannkommuner lämna in svar till förändringsdirektör Antti Parpo om sitt intresse att samarbeta över kommungränserna.
Efter det vet vi mer om hur landet ligger när Åbo stad nu ska förhandla med stiftelsen, som lade ner verksamheten vid Karinahemmet i juni, eftersom pengarna var slut i och med att Åbo stad inte köpte tillräckligt många vårdplatser på Karinahemmet.
Om staden tar över hospiset får den, enligt stiftelsen, ett överutbud av vårdplatser för vård i livets slutskede, eftersom staden också ordnar palliativ vård vid Kaskenlinna sjukhus.
SDP:s Piia Elo säger dock att Karinahemmet inte behöver bli en ekonomisk belastning för staden, utan att man kan se över hela vårdkedjan och omplacera patienter för att utnyttja vårdplatserna så bra som möjligt.
Stadsstyrelsen måste ha klargjort att staden verkligen har de ekonomiska möjligheterna att ta över hospiset med både personal och hyra innan man fattade sitt enhälliga beslut om att förhandla för att ta över Karinahemmet i måndags.
Något annat vore djupt oansvarigt både mot de sjuka och mot deras anhöriga.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter