Förflytta dig till innehållet

"Man stirrar på en skärm och har en övertro på tekniken"

Sjökapten Petteri Niittymäki ifrågasätter hajpen kring artificiell intelligens och förarlösa färjor och fartyg. Foto: Kim Lund


– Jag motsätter mig inte förändringar, men man måste vara realist och se igenom den här hajpen kring autonoma och fjärrstyrda fartyg.
Det säger sjökapten Petteri Niittymäki som är programansvarig för den svenska kaptenslinjen vid Aboa Mare.
Teknikentusiasterna namndroppar modeord som artificiell intelligens som ett universellt framgångsrecept, men de tekniska termerna förblir diffusa och allmänheten har svårt att hänga med och förstå vad det egentligen handlar om, menar Niittymäki.
– Det kan inverka på vår elevantagning, varför skulle ungdomar söka sig till sjöss? Därför tycker jag det är lite ansvarslöst att man talar om artificiell intelligens som lösningen på alla problem.
Förespråkarna av de självstyrda och autonoma fartygen poängterar att säkerheten ökar och att risken för mänskliga misstag minskar då tekniken utvecklas.
En kamera sägs se bättre än det mänskliga ögat, men vid en nödsituation kan inte tekniken ersätta människan, säger Niittymäki.
I höstas räddades en skadad ensamseglare på Atlanten av fartyg i närheten, men hur skulle ett fjärrstyrt eller autonomt fartyg hjälpa en medvetslös människa, frågar sig Niittymäki.
– En stor del av sjöräddningen baserar sig på att andra fartyg kommer till undsättning.

Petteri Niittymäki.


Niittymäki tror att hela sjöfartsnäringen kommer att förändras och omstruktureras om utvecklingen framskrider så som förväntat.
De traditionella redarna försvinner och det kommer nya aktörer in på marknaden.
Den amerikanska näthandelsjätten och molntjänstföretaget Amazon har redan en egen flygplansflotta och också sjöfartsbranschen kan komma att intressera penningstarka investerare.
– Branschen splittras. Det finns skilda investerare, ägare, befraktare och operatörer. Frågan är om det är smartare än att det finns än redare som har koll på helheten?
I dag är GPS:ar och elektroniska sjökort redan standardutrustning på de flesta båtar. Nästa steg kan vara att navigatören eller styrmannen sitter bakom en skärm och styr fartyget.
– Förr måste navigatören känna igen alla fyrar och hitta de rätta linjetavlorna. Nu stirrar man bara på en skärm och har en övertro på tekniken. Det har blivit för ”lätt” att vara till sjöss.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter