Man får ta en dag i taget, säger Egentliga Finlands förändringsdirektör Antti Parpo om ovissheten med reformerna


Med lagom mängd humor klarar man ett jobb med så här många öppna frågor, sade Antti Parpo då han i våras besökte Kimitoön och välkomnades av kommundirektör Anneli Pahta och fullmäktigeordförande Veijo Lücke (FS).
Frågan om när och hur den stora vård- och landskapsreformen ska träda i kraft är fortfarande öppen. Det betyder stor ovisshet inte bara i kommunerna utan också hos dem som har i uppgift att förbereda reformerna.
– Vi får ta en dag i sänder, följa med de politiska utspel som görs men annars hålla oss till det som är vår officiella uppgift i frågan om förberedelser, säger Egentliga Finlands förändringsdirektör Antti Parpo.
Mycket att förenhetliga
Till exempel finns det mycket att göra på ICT-sidan.
–I måndags hade vi ett möte mellan Satakunta och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Vi fattade ett principbeslut om att utveckla e-tjänster. Sådant arbete är det nytta av oavsett hur det går med reformerna. Vi vill alltså förenhetliga registren med patientuppgifter, säger Parpo.
– Också inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har vi en mängd olika datasystem som inte funkar ihop. Det finns massor att göra som kommer till nytta i vilket fall som helst.
– Också i frågan om att förenhetliga kvalitet och innehåll har vi gjort mycket. Äldrevården, familjecentraler med mera är aktuella, säger Parpo.
Cirka 60 jobbar med att förbereda reformerna
Omkring 60 personer är nu sysselsatta med arbete inför reformen vars innehåll och ikraftträdande ingen vet. Flera jobbar deltid här. I manår är drygt 40 personer anställda. Finansieringen är klar till slutet av oktober.
– Vi har inget datum för när vissa saker ska tas upp i riksdagen. Vi vet inte heller när det blir landskapsval. Sedan då vi vet det så kommer vi nog att samarbeta intensivt med kommunerna för de har ju erfarenhet av att ordna val.
Hur tror du själv att allt det här slutar?
– Vad som än händer blir det nog större enheter. Jag har svårt att tro att allt skulle förbli som det är nu. Många har länge varit ense om att en reform behövs. Politikerna skulle tappa ansiktet om det inte skulle bli någon reform alls.
Hade du tagit det här jobbet om du hade vetat om den här ovissheten?
– Nåja, jag är ju i grunden social- och hälsovårdsdirektör, det vill säga jag är i samma bransch så jag kommer inte undan ändå. Man får ta det pragmatiskt, som ett jobb helt enkelt, säger Parpo, nu anställd vid Egentliga Finlands förbund men tidigare social- och hälsovårdsdirektör i Raumo.
På riksdagens bord i höst
Riksdagen fattar beslut om hur landskaps- och vårdreformen framskrider under höstsessionen 2018. Avsikten är att ansvaret för att ordna tjänsterna överförs till de nya landskapen den 1 januari 2021.
Regeringen informerade i juni om sin avsikt att vården överförs den 1 januari 2021 från kommunerna till de 18 landskap som ska bildas.
Tidigare har 2019 varit målet, sedan 2020 och det senaste budet är alltså 2021.
Om riksdagen godkänner regeringens landskaps- och vårdreform hålls landskapsvalet samtidigt som EU-valet den 26 maj 2019.
Källa: Regionreformen.fi, SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.