Förflytta dig till innehållet

Man blir nästan andfådd – musicerande rättspsykolog och minnesforskare har också en bok på kommande

Teemu Mattsson
en svartvit bildserie på tre bilder av en kvinna
Rättspsykologen och forskaren Julia Korkmans första drömyrke var sångerska.

Julia Korkman har många strängar på sin lyra. Förutom att hon arbetar som rättspsykolog och har anlitats i anslutning till flera uppmärksammade rättegångar, bland annat Viking Sally-rättegången, är hon minnesforskare, musiker – och kan snart också titulera sig författare.

Hennes bok ”Minnets makt” kommer ut om en dryg vecka och på söndag gästar hon Åbo bokmässa. Men innan det är det konsert på Nestors i Korpo i kväll (1.10) som gäller. Det handlar om hennes konsertserie ”Sånger från brottsregistret” där hon kombinerar nyarrangerade, bekanta låtar med berättelser om brott, brottsstatistik och anekdoter.

Bekanta låtar som du aldrig hört dem förr

Många av låttexterna ses i helt ny dager i och med tematiken. Det är nämligen inte alls så att alla låtar handlar om det man tror att de gör. Kopplingar till stalkare och familjevåld kan finnas där man minst anar det – åtminstone om man inte tänkt efter då man lyssnat till texterna.

Konsertserien inleddes redan i vår i huvudstadsregionen och nu blir det spelningar också i Åboland och Åbo. Att konserten blir av i Korpo är ingen slump i sig, Korkmans bästa väninna bor där sedan flera år tillbaka.

– Musiken varvas med vad jag kallar miniföreläsningar, det handlar om statistik om hur brottsligheten utvecklats och en massa annat. Trots det allvarliga temat finns det också en gnutta humor med och man kan definitivt lära sig både ett och annat under föreställningen, då alla inlägg bygger på riktigt forskning och juridisk information, säger hon.

Hon har uppträtt också för jurister och poliser som uppskattat föreställningen stort.

– Jag är i själva verket inte så förvånad över att just de har gillat föreställningen, men mottagandet har varit väldigt bra också annars. Föreställningen verkar passa alla, också studerande har uppskattat den. På grund av tematiken lämpar sig föreställningen inte för barn, men från äldre tonåren och uppåt har det funkat bra.

Med det sagt vill hon ändå påpeka att hon inte frossar i obehagliga detaljer under konserten.

Bandet som Korkman har med sig består av idel multiinstrumentalister i Aki Hauru, Teemu Mattson, Robi de Godzinsky och Joakim Berghäll.

Sånger från brottsregistret

Sång, tal: Julia Korkman

Arrangemang, gitarr: Aki Hauru

Piano, kontrabas, sousafon: Robi de Godzinsky

Trumpet, piano: Teemu Mattsson

Saxofon, trummor: Joakim Berghäll

Hon har gjort föreställningar från brottsregistret på svenska, finska och engelska – men repertoaren är rätt långt den samma. Det är främst språket i mellansnacken som varierar.

– Genremässigt är det väldigt brett, vi har ”Rosvo-Roope” i nyöversatt svensk version enkom för den här föreställningen av Tobias Zilliacus, ”In the Ghetto” och ”Every Breath you Take” som kanske öppnas upp på ett helt nytt sätt för publiken.

Kakolaspåret kändes naturligt

I början av december kommer hon att uppträda två kvällar i följd på Kakola, på svenska och på finska.

– Jag blev kontaktad av dem efter att jag medverkat i Yle-programmet Halv sju i våras och fick frågan om jag ville uppträda där. I själva verket figurerar åtminstone två fångar, Hallin Janne och Matti Haapoja, som suttit på Kakola i konsertmaterialet, så det kändes som en riktigt bra idé.

Efter tv-programmet kontaktades Korkman av en kvinna från Åbo som kommit över kopior på en handskriven sångbok som en svenskspråkig fånge på Kakola skrivit. Hon hoppas hinna få med en del av det materialet i decemberkonserterna.

En av målsättningarna med dels konsertserien, dels boken, är att popularisera vetenskapen och göra den tillgänglig för en bredare publik.

– Dessutom är det ju så himla roligt att sjunga!

Befriande att skriva fritt

Tanken om att skriva en populärvetenskaplig bok föddes egentligen efter att hon skrivit kolumner för Image på finska. Hon överraskades av hur roligt det var att skriva texter som inte är inrutade av det akademiska. Att få ha åsikter och samla ihop reflektioner.

en bokpärm i brunröda nyanserSchildts & Söderströms
Julia Korkmans bok ”Minnets makt” utkommer den 11 oktober.

– Då jag föreläst för olika sorters grupper har minnet varit en gemensam nämnare som fascinerat. I brottsfall minns vittnen ofta saker på olika vis, så temat för boken kändes givet.

Boken utkommer också som ljudbok med författaren själv som uppläsare.

Julia Korkman är för övrigt just nu också aktuell i en intervju i svenska Magasinet Filter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter