Man behöver inte ha egen skog för att fälla sin egen julgran – lyckas också nära Åbo centrum

Veckan innan julafton vet julgransodlaren Anders Öhman precis vad han sysslar med. Det är julgransförsäljning från morgon till kväll. Dessutom har han några hjälpredor som assisterar med julgransförsäljningen då den är som livligast.
Pargasbon Öhman är bekant för många som julgransförsäljare vid S-market på hemorten, men de senaste åren har han utvidgat sitt revir och har odlade julgranar från Virttaankangas och skogsgranar från Pargas till salu också på andra håll i regionen.
Sina första egenodlade granar sålde han julen 2018, men han kom med i ”julgransrullorna” redan år 2000 i samband med skogsbruksstudierna i Ekenäs.
Julgranar i Finland
Finländare reser ungefär 1,4 miljoner julgranar varje år.
Omkring en miljon exemplar kommer från inhemska familjeodlingar.
Nästan 300 000 exemplar kommer från egen skog.
Andelen importerade granar ligger kring 120 000 per år.
källa: Joulupuuseura ry:s webbplats
I fjol ordnade han för första gången med möjlighet för hugade granspekulanter att såga sin egen gran från odlingen i Auranlaakso, alldeles vid gränsen mellan Åbo och S:t Karins. Men det gick inte riktigt som på Strömsö i och med de omfattande vägarbetena vid Tavast riksväg och anslutningen till Kaarinantie.
– Vi erbjöd självsågning under två dagar, men den ena dagen hade man plötsligt ställt upp stora bommar precis vid infarten till odlingen, så det var inte så många som hittade till oss då man hamnade ta en ordentlig omväg, säger han.
Men nu är trafikarrangemangen klarare och tydligare, trots att det fortfarande pågår en hel del pusslande med korsningen i fråga.
Smidigt samarbete med S:t Karins
Just den här odlingen med hundratals granar på ungefär en hektar ligger på ett markområde som ägs av S:t Karins stad. Öhman råkade få ögonen på stället då han sonderade lämpliga platser nära Åbo, och fick leka detektiv för att få reda på vem som ägde området i fråga.

– S:t Karins ska ha fulla poäng för samarbetsförmågan, från det att jag fick reda på att marken var deras gick det väldigt smidigt framåt.
Tanken är att den som själv vill såga sin egen julgran och få ett garanterat färskt exemplar kan titta in mellan den 17 och 23 december. En julgran är nämligen en färskvara och klarar sig bäst då den fälls så nära försäljningsdatumet som möjligt.
– Fördelen är att man själv kan välja sin gran och fälla den, man behöver inte ens ha med sig en egen såg. Samtidigt blir det en upplevelse och ett roligt programinslag till exempel för barnfamiljer. Om man inte har möjlighet att såga granen i sin egen skog, är det här det näst bästa alternativet.
Full fart på företagssäsongen
Den första julgranssäsongen är i redan i full gång, eftersom många företag har beställt granar redan till lilla jul. Öhman har bland annat levererat granar till Wiklunds varuhus i Åbo och Lokaltapiola i Pargas.
Men för en granodlare gäller det att sköta om granarna också andra tider på året så att de blir täta och jämna i formen.
– Granarna ska klippas två gånger i året för att de ska få en fin form. En grundklippning görs i februari eller mars och en till på sommaren. Innan försäljningen kan det ännu bli aktuellt med en sista finklippning.
Det talas mycket om att virkespriserna stigit. Är det något som märks av också inom julgransbranschen?
– Det vet jag nog inte om det gör, man får nog så litet virke av en gran. Jag har faktiskt inte ens slagit fast prisnivån ännu, skrattar Öhman.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.