Mammarollen inspirerar konstnären Marika Holm – som är glad över mötet med Pargaspubliken


Marika Holm och elever från klassen 1 B i Skräbböle skola samtalar om konst och vad som är viktigt. Foto: Anja Kuusisto
Gamla Kommunalstugan i Pargas har ett galleri som består av tre rum och sällan har väl någon utställande konstnär vågat lämna så mycket av rummet tomt som Marika Holm gör i sin utställning ”Samtalets ö – moderskap”.
Hon ger samtalet plats och låter en del av konsten födas i de interaktiva möten som uppstår när besökare är på plats. I går var besökarna bland annat första- och andraklassare från Skräbböle skola.
När klassen 1 B med sin klasslärare Jessica Fagerlund kommer in förklarar Marika Holm idén med att samla några mattor på golvet mitt i rummet.
– Här kan vi sätta oss ner, jag ska berätta lite för er och så får ni berätta, säger Holm och barnen sätter sig i ring runt henne.
Afrikanska mattor skapar en samtals-ö i rummet
Hon berättar att de sitter på mattor från Nordafrika, där några stenar från Brasilien och några snäckor från Afrika är samlade i mitten.
Hon berättar om vad som är skillnaden på ett museum och konstgalleri, om hur den här utställningen kring moderskapet kom till.
– Konstnärer målar eller skapar ofta kring det som är viktigt för dem själva. Det ska ni också få göra.

Marika Holm och sonen Hakim, fyra månader. Foto: Anja Kuusisto
– Jag började jobbet med utställningen när jag var gravid och förra vårvintern ställde jag en fråga i sociala medier, jag frågade ”Vad är moderskap för dig?”, vad är det att vara mamma. Jag fick många svar och valde ut några av dem som jag har låtit trycka upp i ett riktigt gammaldags boktryckeri, det är de texterna som hänger här på väggarna.
– Jag kan inte läsa, meddelar en elev. Jag kan, säger nästa.

Verket Flickorna. Ett av Marika Holms arbeten där collaget inkluderar oljemålning.
Om olika tekniker, så jobbar en konstnär
När Marika Holm guidar in dem till följande rum berättar hon om olika tekniker konstnärer använder. Hon berättar att bebisarna hon har målat är akvareller och har sina förebilder i riktigt gamla, ofta bibliska verk där en baby har avbildats.
I det tredje utställningsrummet finns kritor och papper. När vuxna besökare uppmanas fundera kring moderskap finns en annan fråga riktad till barn.
– Blunda, ber Holm och förstaklassarna blundar. Tänk på något som är viktigt för dig. Vad är viktigt i livet.
Sen får eleverna papper och kritor. En stund senare är det de som berättar vad de tecknat och Marika Holm får lyssna.

Liv och Snutten. Liv Hindersson har tecknat något viktigt för henne, nallen Snutten.
Tecknar och berättar om det viktiga i livet
De berättar om hur nallen, mjukishunden eller den levande hunden är viktig, hur pappa är viktig, att läsplattan är viktig, att syster är viktig, att naturen är viktig, att det är viktigt att ta hand om varandra eller att den nyaste modellen av iPhone snart ska anlända, och det är viktigt.
När barnen lämnat utställningen säger Marika Holm:
– Så snabba i tanken de är, så öppna och med på att skapa, härliga!

När skolbarnen uppmanas teckna något för dem viktigt börjar Li-Alice Gestranius bums rita sin tvillingsyster.
Tid för reflektion
Öppna och interaktivt med har även äldre utställningsbesökare varit, även om färre vuxna har lämnat teckningar efter sig i Kommunalstugan.
– Men i samband med vernissagen hörde jag flera intressanta samtal om moderskap och föräldraskap, också äldre som diskuterade hur annorlunda de har tagit morfarsrollen än att bli pappa till exempel, och hur mycket mer oro de känner nu. Det är förhoppningen att utställningen ska skapa det lugn som föder samtal och ge tid till reflektioner, säger Holm.
Hennes egen tidsanvändning har förändrats sedan maj månad. Då blev hon mamma till Hakim Fahsi, ett charmtroll som nu gör oss sällskap.
– Även om jag kanske inte hinner skapa såsom förr, så triggade graviditeten igång kreativa processer i mig, det är roligt att märka.
– Och det är en sådan gåva att få bli mamma, jag är 43 och så får jag uppleva det här.

Marika Holm och Hakim sitter i samtalsön mitt inne i rummet i Gamla Kommunalstugan i Pargas. Foto: Anja Kuusisto
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.