Mamma och son dog i lavin i Lappland – nu är polisen klar med olycksutredningen

En mamma och hennes minderåriga son dog i ett snöskred på Pallastunturi den 2 januari 2024. Polisen har nu färdigställt olycksutredningen i fallet.
Mamman och sonen hade gett sig i väg på en skidvandring från Hetta den 27 december 2023. Planen var att skida till Pallas naturum. De skidade längs Hetta-Pallas sommarled och övernattade i ödestugor längs färden.
– Polisen har inte fått fram någon exakt orsak till varför mamman och sonen hamnade på lavinområdet, men på basis av utredningarna lägger polisen fram bedömningar av orsakerna till olyckan, säger utredningsledaren, kriminalkommissarie Kirsi Huhtamäki i polisens pressmeddelande.
Skidåkarnas sista övernattningsplats var Nammalakurustugan där de tillbringade de två nätterna före olyckan. I stugans gästbok har mamman skrivit att deras vandring från Hetta har gått bra och att de är i förtid. Enligt mammans inlägg utlovades 35 minusgrader.
Mamman hade med sig en GPS-sändare, och med hjälp av den kunde polisen få fram skidåkarnas rutt och tidtabell. På olycksdagen den 2 januari startade skidåkarna klockan 10.30 från Nammalakurustugan mot Pallas naturum, en färd på cirka 13 kilometer längs sommarleden. Etappens första sju kilometer är mestadels uppförsbacke.
LÄS OCKSÅ
Stränga väderförhållanden
Uppe på fjället var vädret mycket dåligt och sikten dålig. På toppen blåste en kraftig stormvind med en hastighet på 15–20 meter i sekunden i vindbyarna. Det blåste från väst, alltså till skidarnas färdriktning sett från höger. Vinden blåste från samma riktning under hela olycksdagen.
Enligt gps-sändaren tog skidåkarna pauser under färden. Efter uppförsbacken, då de kommit till den högsta toppen, tog de en några minuters paus. Fram till pausen hade de skidat längs sommarleden Hetta-Pallas.
Genast efter pausen vände skidarna cirka 90 grader från rutten mot Pyhäkuru. Polisen vet inte varför de avvek från rutten. En möjlighet är att skidutrustningen blåste i väg med stormen.
En annan möjlig orsak är att de sökte skydd längre ner från fjället. Det är också möjligt att skidåkarna förirrade sig från rutten på grund av de stränga förhållandena och den dåliga sikten. Under pausen hade deras tidigare skidspår sannolikt suddats ut av blåsten, beskriver polisen.
I utredningen kom det fram att backens verkliga branthet och form har varit svår att uppfatta med den karta och de inställningar som fanns i mammans GPS-apparat.
Mamman ringde nödcentralen klockan 14.09 då de befann sig cirka 400 meter vid sidan om leden. Polisen avslöjar inte vad som sades i nödsamtalet. Strax efter samtalet kom snöskredet.
Samtalet lokaliserades till öster om sommarleden Hetta-Pallas, där lutningen var cirka 27 grader. Därifrån var det cirka 50–70 meter till platsen där snöskredet startade.

Utrustningen var ändamålsenlig
– Polisen har granskat skicket på fjällpulkorna och utrustningen som fanns i dem. Utrustningen var mycket bra och ändamålsenlig för den här sortens skidvandring, säger Huhtamäki.
Skidarna hade kvar mat och dryck, båda två var varmt klädda och mamman hade med sig en telefon, gps-sändaren och en papperskarta. Både telefonen och sändaren hade ström i sig och mamman hade också med sig flera laddade extrabatterier. Mamman hade 112-appen i sin telefon, med vilken hon ringde nödcentralen. De hade inte med sig någon utrustning för att rädda sig ur ett snöskred.
Polisen har även undersökt fallet som en dödsorsaksutredning, vars detaljer är sekretessbelagda.
Hittades 150 meter från varandra
Mamman hittades på olycksdagen cirka klockan 22 och var då i cirka en halv meter djup snö. Barnet hittades den 4 januari klockan 11 på cirka 1,5 meters djup, ungefär 150 meter från platsen där mamman hittades. Båda två var fästa i sina fjällpulkor.
Mamman och sonen hade forslats 250–350 meter med snöskredet.
På en storleksskala 1–5 klassades snöskredet som klass 2. Som djupast var snöanhopningen på området cirka fyra meter. Antalet årliga snöskred i Pyhäkuru har inte bokförts, men uppskattningsvis sker det 2–4 snöskred varje vinter.
Spaningspatrullernas ledare, äldre konstapel Antte Lauhamaa vid Polisinrättningen i Lappland, har analyserat orsakerna till snöskredet och utarbetat en olycksrapport. Lauhamaa är FINLAV-lavinsakkunnig. Väderuppgifterna har polisen fått från Meteorologiska institutet.
Uppdaterad 11.4 kl. 9.21: Klassificeringen för lavinfara vid olyckstidpunkten korrigerad från klass 3 till klass 2. Polisen hade uppgett klass 3 i sitt tidigare pressmeddelande, men korrigerade uppgiften den 11 april.
Korrigering kl. 18.22: Startdatumet för skidvandringen korrigerad. I en tidigare version stod det felaktigt den 27 januari, då de i själva verket startade den 27 december.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.