Malms skolas rektor: Elevprognoserna har skrämmande siffror


Saga Isaksson är rektor för Malms skola i Pargas där elevantalet i regel länge har legat högt över 300 barn i årskurs 1 till 6. Om fem år sjunker siffran under 300 enligt elevprognosen. Foto: Anja Kuusisto
I Malms skola väller eleverna ut på rast och de är många, men så är också gården stor. Skolan har i dag 333 elever fördelade på sex årskurser.
När skolans rektor Saga Isaksson läste om antalet födda i Pargas och effekterna för elevstatistiken så hon prognoser som bekymrar.
– Inte bara för Malms skolas del utan överlag tycker jag att det är skrämmande siffror.
– Att nativiteten är låg i hela landet vet vi, men Pargas geografi är speciell och gör våra skolor extra sårbara.
– För Malms skolas del brukar antalet anmälda ettor bli fler än vad statistiken visar, eftersom så många tvåspråkiga familjer i Pargas väljer svenskspråkig skola.
Utbildningens kvalité tar stryk om pengar går till att upprätthålla fastigheter
Pargas utbildningschef UIrika Lundberg som uttalade sig i gårdagens ÅU var speciellt bekymrad över hur de sjunkande elevantalet och enheternas litenhet påverkar utbildningens kvalité.
Vad betyder utbildningskvalité för Saga Isaksson?
– Behöriga lärare, och det har vi överlag. Sen betyder det också resurser till digitalisering, till läroböcker, inventarier, lärmiljöer, vi ska erbjuda eleverna en modern skola där man lär elever att lära sig.
Renoveringsbehov finns det gott om
Att underhållet och fastigheterna slukar en så stor del av bildningssektorns pengar påverkar resurserna för själva undervisningen.
– Väggar kostar, säger Isaksson och även vår skola är i behov av renovering. Vi talar om nya och gamla delen, men nya delen är inte så ny då den är från 2004 och gamla sidans senaste grundliga renovering gjordes 1995… Sedan vet jag att Sarlinska skolan är i ännu mer akut behov av renovering.
I Sarlinska skolan går årskurs 7–9 på svenska i Pargas och skolan har i år 282 elever.
Enligt elevprognosen är de 259 läsåret 2024–25. Undervisning i årskurs 7–9 ges också i Nagu, Korpo och Iniö.
LÄS OCKSÅ:
Pargaspolitiker: Nu måste vi skärpa oss
Det föds färre Pargasbor och färre Kimitoöbor
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.